”Viime kädessä jokainen ajattelee lopulta itseään, turvaa oman.” – Suomi jättää Nato-hakemuksen alkuviikosta

Blogi, torstaina 12.05.2022

”Viime kädessä jokainen ajattelee lopulta itseään, turvaa oman.”

Tämä Johan Vilhelm Snellmanin viisaus on syytä pitää mielessä Nato-Suomessakin. Snellmanilaisuus ei siis katoa mihinkään vaikka saammekin rinnallemme kaksikymmentä tai toivottavasti kaksikymmentäyksi kumppanimaata. Mutta tämä ei siis poista vähääkään tarvetta ylläpitää jatkossakin omia puolustusvoimiamme ja puolustustamme. Siispä…

Hyvää Snellmanin päivää! Suomalaisuuden päivää.

Miksi muuten päivä on 12. toukokuuta? Siksi, että tänä päivänä vuonna 1906 julkaistussa Suomalaisen Virallisen Lehden lisälehdessä noin 24 800 henkilöä ilmoitti suomalaistaneensa nimensä ja samana päivänä perustettiin myös Suomalaisuuden liitto.

Oma ulko- ja turvallisuuspoliittinen ajatteluni rakentuu tuon otsikossakin olevan Snellmanin ajatuksen varaan, mutta myös J.K. Paasikiven ajatuksen varaan, missä hän kehotti turvallisuuspoliittisissa asioissa katsomaan karttaan.

Tänään 12.5.2022 myös Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin kertoivat asettuneensa Naton kannalle. Valtiojohto julkaisi tämän tiedotteen kello 10.00:

Tasavallan presidentin ja pääministerin yhteislausunto Suomen Nato-jäsenyydestä

Tasavallan presidentin kanslia
Valtioneuvoston kanslia
Tiedote 30/2022 – 12.5.2022

Kevään ajan on käyty tärkeää keskustelua Suomen mahdollisesta Nato-jäsenyydestä. Aikaa on tarvittu kotimaiselle kannanmuodostukselle sekä eduskunnassa että koko yhteiskunnassa. Aikaa on tarvittu tiiviille kansainväliselle yhteydenpidolle niin Naton ja sen jäsenmaiden kuin myös Ruotsin kanssa. Olemme halunneet antaa keskustelulle sen vaatiman tilan.

Nyt kun päätöksenteon hetki on lähellä, toteamme omat yhtenevät kantamme myös eduskuntaryhmien ja -puolueiden tiedoksi. Nato-jäsenyys vahvistaisi Suomen turvallisuutta. Naton jäsenenä Suomi vahvistaisi koko puolustusliittoa. Suomen on ensi tilassa haettava Naton jäseneksi. Toivomme, että tämän ratkaisun tekemisen vielä edellyttämät kansalliset askeleet otetaan lähipäivinä ripeästi.

Sauli Niinistö
Tasavallan presidentti

Sanna Marin
Pääministeri

……

Tämän myötä Nato-prosessi etenee niin, että lopullinen päätös tehdään presidentin johdolla sunnuntaina ja eduskunta käsittelee liittymisasian ylimääräisessä istunnossa maanantaina.

Iso ja merkittävä päivä. Ulko- ja turvallisuuspolitiikan mannerlaatat järisivät ja asettuvat tämän Nato-päätöksen myötä ennennäkemättömän tukevasti paikalleen. Emme enää koskaan ole yksin.

Tässä vielä tämän viikon mediakierrokseni antia tallenteita.

Sanna Ukkola LIVE 11.5.2022 – AlfaTV (permanto.fi)

Jos Suomi liitty Natoon, millä ehdoilla? | Audio Areena (yle.fi)

Hoitoalan työriita jatkuu | A-studio | Yle Areena

Uutisaamu – katso maksutta mtv-palvelussa

Mutta vaikeatkin ajat loppuvat – huonot päivätkin päättyvät. Voisi tänään todeta J.V. Snellmanin sanoin, että ”Pääasia on, että täyttää velvollisuutensa ja tekee vahvasti työtä. Pahakin päivä päättyy, yhtä hyvin kuin hyvä.”

 

 

 

Kommentit