Ei sähköautoja vastaan vaan liikenteen päästöjen pientämisen puolesta – Myös kotikunnan kokoukset käyntiin

Blogi, maanantaina 13.01.2020

Sähköautokeskustelu on käynyt vilkkaana. Joku jo epäili, että mitä sillä Heinosella on sähköautoja vastaan ja minkälaisia sidonnaisuuksia bensa- ja diesel-puolelle, kun kuulemma olen niin sähköautovihamielinen ja biopolttoainemyötämielinen.

No voin sanoa, että ei ole kumpaankaan puoleen kytköksiä. En ole mukana Nesteen hallinnossa enkä muidenkaan polttoainefirmojen enkä myöskään autotehtaiden en polttomoottori- enkä sähköautopuolellakaan. Minulla on toki Plussa-kortti, mutta on myös S-kortti ja Shellinkin kortti eli tarkkaan ihan eri asemilla eli aina kun tankkiin menovettä tarvitaan. Sähköä tulee useammaltakin yhtiöltä niin kotiin kuin mökillekin. Käyttökytköksiä siis on, mutta ei hallintokytköksiä.

Eli ei minua tässä keskustelussa ohjaa mikään muu kuin se, että en usko, että yksin sähköautojen nimiin vannomalla ja kaikki toimet sinne laittamalla ja eurotkin saavutettaisiin liikenteen päästöjen vähennystavoitteet. Tämä vaatii siis toimenpiteitä myös olemassa olevan autokannan päästöjen osalta ja tässä muuten tärkeässä roolissa on uudet biopolttoaineet mukaan lukien MyDiesel ja kaikki muut nyt jo olemassa olevat ja tulevat biopolttoaineinnovaatiot yms. Kirjoitan tästä hieman lisää tänään myös tuolla Kynästä -sivulla vastineessani Aamupostiin.

Myös muuten kuljetusalan SKAL on päätynyt siihen, että parasta heidän päästövähennyksiin pääsemiseen on alkaa käyttämään tähteistä ja jätteistä tehtyä esim. MyDieseliä, joka ei siis vaadi kalustomuutoksia. Toisena vaihtoehtona kaasuautoja tullaan myös käyttämään. Ja sähkökäyttöisiä voidaan käyttää vain kevyemmissä autoissa tekniikan kehittyessä. Ihan tärkeitä huomioita ja realiteettejä.

Mutta en siis ole sähköautoja vastaan enkä mitään muutakaan vastaan  vaan nimenomaan kaikkien puhtaampien liikkumismuotojen puolesta.  Mutta jatketaan keskustelua keskustelua.

Tänään myös kunnanhallituksen ensimmäinen kokous. Lista ei tänään kovin pitkä, mutta hieman taloutta ja myös hieman tulevaa. Lopelle myös uusia yritystontteja Jylhäkummun alueelle ja myös muutenkin homma etenee hyvin.

Yksi iso huomio kiinnittyy myös meidän työttömyysasteeseen. Hämeen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksen mukaan Lopen työttömyysaste oli marraskuussa 4,3 %, mikä oli ELY-keskuksen alueen kunnista matalin. Se on muuten kovan alhainen luku.

Lopen työttömyysaste oli -0,2 % pienempi kuin lokakuussa ja -0,4 % pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Alle 25-vuotiaiden osalta työttömyysaste oli 2,6 %, mikä oli -3,6 % matalampi kuin vuotta aikaisemmin. Yli vuoden työttömänä olleiden määrä oli marraskuussa 24, mikä oli 11 vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. ELY-keskuksen koko toimialueella työttömyysaste oli marraskuussa 9,5%, Kanta-Hämeessä 7,8 % ja koko maassa 8,7 %.

Politiikka on ennen muuta yhteistyötä. Tänään hyvässä hengessä taas päätökseen iso kasa päätöksiä. Tässä muotoiluja katsovat kunnanhallituksen puheenjohtaja Asko Niemelä (kesk) ja varapuheenjohtaja Eeva Pyhälammi (kok) yhdessä hallituksen jäsen Tiina Seppälän (kok) kanssa.

Ja iso huoli on sitten tässä: ”Hämeen liiton kautta saadun ennakkotiedon mukaan kunnan asukasluku oli marraskuussa 7.805 asukasta. Kunnan väkiluku on sen mukaan vähentynyt alkuvuoden aikana 56 henkilöllä johtuen negatiivisesta syntyneiden enemmyy- destä (-29). Kanta-Hämeen väkiluku on ennakkotiedon mukaan vähentynyt tammi–marraskuun aikana 306 henkilöllä.”

Tehtävää siis riittää koko Hämeessä ja aika monessa muussakin Suomen maan kolkassa.

Niin ja ehdin sentään tänään vielä ratsaillekin. Teki hyvää pieni turpaterapia Teeban ja Tintinkin kanssa Hunsalan metsissä.

 

 

 

 

 

Kommentit