Ei osaa sanoa -sarakkeessa pian enää vain heitä joiden Natosta pitäisi päättää – Jo 68% suomalaisista kannattaa liittymistä Natoon

Blogi, tiistaina 12.04.2022

Nato-kannatus nousi MTV3:n tuoreimmassa gallupissa ennätyskorkealle. Suomalaisista jo peräti 68 prosenttia kannattaa maamme Nato-jäsenyyttä. Ehkä vielä merkittävämpää tässä gallupissa oli se, että jo puolet suomalaisista toivoisivat maamme liittymistä jo kuukauden sisällä. Ja ehkä toinen merkillepantava huomio oli se, että Nato-kannatus oli kutakuinkin samaa luokkaa (64%) myös siinä tilanteessa, että länsinaapurimme Ruotsi päättäisi jättäytyä Naton ulkopuolelle.

Kuvakaappaus MTV3.fi verkkosivut 11.4.2022.

Olemme siis aidosti ottaneet johtovastuun tässä prosessissa ja teemme myös niin kuin olemme opettaneet eli Suomi päättää itse omasta ulko- ja turvallisuuspolitiikastaan eikä siihen vaikuta muiden maiden päätökset sen enempää kuin ulkovaltojen painostuskaan.

Suomalaiset ovat puolensa valinneet myös liittoutumisen näkökulmasta ja vähän näyttääkin siltä, että tuossa EOS eli ei osaa kantaansa kertoa sarakkeessa ei juuri enää muita lymyilekään kuin juuri heitä joiden Natosta pitäisi lopulta päättää. Hämmentävän paljon kansanedustajista erityisesti keskustassa ja SDP:ssä edelleen seisoo Ei osaa sanoa -joukossa, vaikka päätöksenteon aika on pian.

MTV3:lle tutkimuksen teki Corefiner 6.-11. huhtikuuta välisenä aikana eli nopeasti julkitulleiden Putinin venäläisten tekemien siviili-iskujen ja sotarikosten jälkeen. Näyttääkin siltä, että Putinin joukkojen erityisesti siviileihin kohdistamat raakuudet ja sotarikokset – jopa kansanmurha – Ukrainassa Butshan kaupungissa ja muualla on saanut suomalaiset entistä enemmän huolestumaan. Ja onhan nuo tapahtumat osoittaneet sen, että Putinin joukoilla ei ole vähäisintäkään ihmisyyttä mukana sodassaan.

Naton kannatus on noussut siis nopeasti. Vielä tammikuussa MTV Uutisten vastaavassa kyselyssä Natoa kannatti vain 30 prosenttia suomalaisista. Putin hyökkäsi joukkoineen Ukrainaan 24.2.2022 ja maaliskuussa Ylen ja HS:n tutkimuksissa Nato-kannatus oli noussut yli 60 prosenttiin ensimmäistä kertaa historiassa. Ja nyt huhtikuussa kirjattiin tämä uusi ennätys – suomalaisista 68 prosenttia kannattaa Nato-jäsenyyttä.

Kannatus on korkeaa niin naisten kuin miestenkin keskuudessa. Miehistä Natoon liittymistä kannattaa peräti yli kolme neljästä (76%) ja naisistakin 61 prosenttia. Ikäryhmistä kannatus on matalinta 18–24-vuotiaiden joukossa (52%) ja korkeinta 55–64-vuotiaiden joukossa (77%).

Ja tämä -> ”Puolet kyselyyn vastanneista katsoo, että Suomen pitäisi liittyä Naton jäseneksi, vaikka valtionjohto ei sitä suosittelisikaan. Vastaajista 29 prosenttia on sitä mieltä, että Natoon ei pitäisi liittyä, jos valtionjohto ei sitä suosittele.”

Suomalaiset eivät siis enää edes kaipaa valtionjohdon kantaa tai suunnannäyttämistä. Suomalaiset tietävät, mitä nyt pitää tehdä.

Suomalaisista peräti 75 prosenttia uskoo maamme liittyvän Natoon vuoden kuluessa. Hieman yli puolet toivoisi maamme liittyvän Natoon jo kuukauden sisällä. Se voi olla hieman turhankin optimistinen tavoite, mutta itse olen arvioinut, että Nato-hakemus jätettäisiin sisään ennen kuin puissa on lehdet ja Natossa olisimme viimeistään silloin, kun lehdet muista putoilevat. Huomion arvoista on muuten sekin, että myös tälle Nato-maiden hakemuksemme ratifiointiajalle on nyt neuvoteltu ja saatavissa kahdenvälisiä turvatakuita.

 

 

 

 

 

Kommentit