Ei maaseudun palveluista kannata olla kateellinen – Jokainen hämäläinen ansaitsee päästä lääkäriin lähellä ja jonottamatta

Blogi, maanantaina 03.01.2022

Maaseudullakin asuvat tarvitsevat lääkäripalveluita.

Hieman surullisena luin loppuvuoden Hämeen Sanomia, missä Kanta-Hämeen aluehallinnon muutosjohtaja Jukka Lindberg arvosteli sitä, että myös Hämeessä maalaiskunnat Hausjärvi ja Loppi saavat vihdoin omat lääkärinsä. Hämeen Sanomat kertoi Veli-Matti Virtasen 31.12.2021 uutisessa miten ”lääkärit palaavat Lopelle ja Hausjärvelle ensi vuonna” ja miten ”muutosjohtaja Jukka Lindberg paheksuu päätöstä”.

Haluan nyt alkuun todeta, että tämä on ollut meidän vuosien tavoite ja ei liity millään tavalla aluehallintoon. Lopen kunta on ajanut ja edellyttänyt lääkäripalveluiden palauttamista Lopelle viitisen vuotta ja nyt, kun se toteutuu niin oikeus ja kohtuus voittaa.

Itse pidinkin muutosjohtajan kannanottoa surullisena ja tulevaisuuden kannalta synkkänä. Onko todella niin, että missään maalaiskunnissa ei enää jatkossa Hämeessä olisi tai tarvittaisi lääkärivastaanottoa? Keskitettäisiinkö viranhaltijoiden mukaan palvelut vain kolmeen kaupunkiin? Vai riittäisikö, että palveluita saisi vain Hämeenlinnasta?

Minulle ei ainakaan riitä. Itse en lähesty Kanta-Hämeen aluehallintoa ja Oma Hämettä ainakaan niin, että palveluita saisi vain osa vaan kyllä hyvät peruspalvelut kuuluvat ihan jokaiselle hämäläisellekin niin kaupungissa kuin maaseudullakin. Itseasiassa myös juuri siksi halusin lähteä mukaan historian ensimmäisiin aluevaaleihin. Oma ajatteluni lähtee siitä, että usein tarvittavat palvelut esimerkiksi neuvola, lasten ja nuorten palvelut, terveyskeskuksen lääkäri- ja sairaanhoitajavastaanotot ja hammashoidon perusjutut löytyvät läheltä. Ne ovat terveydenhoidon kivijalkaa ja niihin pitää päästä helposti ja jonottamatta. Päijät-Hämeen sotehan on tehnyt tässäkin hyvää työtä ja ottanut käyttöön ennakkoluulottomasti myös moderneja palveluita ja jos oikein olen ymmärtänyt niin ihmiset ovat tyytyväisiä, lääkäriin pääsee heti, jonot ovat kadonneet ja myös kustannusten nousua on onnistuttu hillitsemään. Kaikki on voittanut.

Ja sitten seuraavaksi on palvelut, joita ei tarvita ihan niin usein ja nämä voivat olla kaupungeissa ja sitten kaikkein korkein osaaminen esimerkiksi syöpä- ja muissa vastaavissa aina Tampereella tai osa Helsingissäkin. Perusperiaate siis se, että usein tarvittavat lähellä ja ehkä kerran elämässä tarvittavat kauempanakin.

Ja niihin aikavan lähipalveluihin kuuluvat myös koulujen terveydenhoito ja muut koululaisten palvelut, mutta myös elämän toisen pään palvelut eli palveluasuminen ja tehostettukin palveluasuminen. Kolmen-neljänkymmenen hengen yksikkö tehostetussa palveluasumisessa on toimiva ja jos sellaiseen väkeä riittää, niin sellainen jokaisen kotikunnassa pitää olla. Halutessaan siis hoivakotivaihekin pitää voida asua omassa kotikunnassa.

Ei siis tehdä OmaHämettä vastakkain asetellen ja vastakkain asettelua kasvattaen, vaan niin, että OmaHäme on meidän jokaisen oma ja hyvä kotipesä. Tätä lupaan olla itse rakentamassa ja mielellään etunojassa myös uutta kokeillen ja käyttöön ottaen.

Se siis siitä, ja jos olet samaa mieltä, niin käytettävissä olen. Parempien palveluiden puolesta!

Tänään aloitimme myös OmaHäme 2022 Facebook Livet Tiina Seppälän johdolla. Hieman tästäkin siellä keskustelimme ja myös aluevaaleista laajemminkin. Näitä Facebookin live-lähetyksiä tulee nyt aluevaaleihin asti säännöllisesti eli ottakaapa seurantaa tuo minun kansanedustaja FB-sivukin.

Mutta huomenna sitten taas eduskuntaan. Istuntotauko pakko keskeyttää, että saamme työtervesyhuollon rokotuksetkin vihdoin täydessä laajuudessa käyntiin.

Tässä vielä tuore Eduskunta TV:n jakso ja sielläkin aiheena Jessica Sonkon kanssa aluevaalit.

Kommentit