Ei jutsku vaan Benkku.#kutsumua. Benin kanssa mukaan.

Blogi, sunnuntaina 31.08.2014

Tamperelaisen lukiolaisen Juho Rädyn toiminta sai aikaan upean kansanliikkeen. Lukiolaisten Liitto otti jäsenensä esimerkillisestä toiminnasta esimerkkiä ja näin syntyi Kutsu mua -kampanja. Kampanjan suojelijaksi lähti Tasavallan Presidentti, joka IS:n erikoishaastattelussa totesi, että ”Vahvojen on puututtava kiusaamiseen”.

Lukiolaisten Liitto kannustaakin sivuillan nyt meitä kaikkia mukaan. Päätimme eilen syyskiertueemme automatkalla lähteä myös Ben Zyskowiczin kanssa mukaan.

Lukiolaiset kannustivat: Ryhdy siis kanssamme juhoksi! ”Huonoa käytöstä on vaikea lopettaa käskemällä, mutta rupeamalla passiivisista aktiivisiksi voimme muuttaa tätä kulttuuria, jossa kiusaaminen on ihan ok. Huutelua ja nimittelyä kohdataan niin kouluissa kuin työpaikoillakin edelleen aivan liikaa. Rumilla, ilkeillä tai aliarvioivilla sanoilla meistä yritetään tehdä jotain muuta kuin olemme. Jos joka päivä haukutaan tyhmäksi, lihavaksi tai vaikka komentelijaksi, alkaa se pian tuntua totuudelta. Siksi me lukiolaiset pyydämme, että juuri sinä näytät esimerkkiä, panet itsesi likoon ja lähdet kanssamme rakentamaan sellaista ilmapiiriä, jossa kukin tulee nähdyksi omana itsenään.”

Näin siis pääsemme kaikki mukaan:: Ota kuva kahdesta sanasta, joista toinen kuvaa sitä lokeroa, johon sinut itsesi on yritetty tunkea ja toinen sellaista ominaisuutta, jonka tahtoisit muiden itsessäsi näkevän ja muistavan. Vedä sitten viiva ensimmäisen sanan yli – sitä käyttävät jatkossa vain hölmöt. Halutessasi voit kertoa kuvatekstissä pidemmänkin tarinan! Jaa kuva tunnisteella #kutsumua ja haasta mukaan ne tyypit, joiden tarinan tahtoisit kuulla.

Aikanaan tein itse eduskunnassa myös lakialoitteen koulukiusaamisen kriminalisoimiseksi. Valitettavasti aloitteeni ei ole edennyt valiokunnassa. En ymmärrä miksi ei. Asia on vakava ja siihen pitäisi puuttua kaikin mahdollisin keinoin ja viimeisenä keinona vaikkapa poliisinkin toimesta. Mutta hyvä alku on esimerkki ja ollaan me kaikki esimerkinnäyttäjiä.

Haastan samalla mukaan kaikki entiset oppilaani, kaikki kansanedustajat ja kaikki blogini lukijat.

….

Kello 21.16

Kiito palautteesta liittyen aamuiseen Benin ja minun haastevastaukseen. Harvoin tulee näin paljon palautetta ja tykkäyksiä, mutta myös surullisia ja koskettavia tarinoita. Koulukiusaaminen on vitsaus mitä on varmasti aina ollut ja tulee jollain tavalla varmasti aina olemaan. Mutta kaikkemme meidän tulee tehdä sen eteen, että kiusaamiseen osataan ja voidaan puuttua ja että kaikki lapset ja nuoret ymmärtäisivät jo silloin eikä vasta aikuisina kuinka surkeaa, törkeää ja lapsellista heidän toimintansa kiusaajina tai kannustajina on. Moni varmasti katuu myöhemmin jos ei jo tänään.

Tänään nautimme Suomen Luonnon päivää päivää myöhässä Luutaharjun Samolla. Mutta niinhän se on, että ei minulle yksi luonnonpäivä millään riittäisikään. Tänään upea syyspäivä ja perheen ja ystäväperheen kanssa sitä nautimme metsässä suolla ja harjuilla. Hieno retki ja sen kruunasi Luutalammella makkaratulet ja kuksakahvit. Tänään käytössä oli taas minun rakkain kuksani. Sain sen aikanaan yhdeltä luokaltani lahjaksi. Itseasiassa siltä porukalta jonka kanssa tein yhdessä kaikista pisimmän taipaleen. Kuksassa hevonen ja kaikkien oppilaiden nimet. Niitä tänäänkin katselin ja muistoja kelailin. Ja silmäkulmanikin kostutin. Kaikki eivät enää täällä heistä olekaan. Vain muistot elävät.

Ukrainan kriisi ei ole jättänyt vapaaksi tänäänkään. Tilannepäivityksiä on tullut koko ajan ulkoasiainvaliokunnalle eilisestä illasta lähtien. Uusia pakotteita EU on asettamassa ja itse toivon todella, että jos Venäjälle ei voi viedä suomalaista voipakettia niin sinne ei todellakaan voi viedä myöskään ranskalaisia uusia sotalaivoja. Jos tämän EU hyväksyy ja katsoo läpisormien niin on turha enää jeesustella mitään. Toivon, että EU:ta ei johda tällainen kaksinaismoralismi ja kaksoisstandardit. Tämä on näytönpaikka EU:n arvoista tai arvottomuudesta.

Venäjä on sodassa ja hyökännyt itsenäistä maata vastaan ja sitä ei voi muu maailma läpi sormien katsoa. Mielestäni nyt tarvitaan kaikki mahdolliset keinot Putinin mielivallan lopettamiseksi. Pelko Euroopassakin kasvaa ja toivottavasti Baltian maat eivät ole olleet paljon viisaampia aikanaan kuin me. Sen aika näyttää.

Huomenna sitten töiden pariin. Aamusta Lounais-Hämeeseen ja Tammelaan. Hämeen asioita pöydällä maakuntavaltuuston kanssa ja sitten illansuussa kotiyhdistyksen Lopen Kokoomuksen Kesäkokous Syrjässä.

 

 

Kommentit