Ei erilainen, vaan erityinen.

Blogi, keskiviikkona 20.11.2013

Tai itseasiassa jokainen meistä on erilainen. Ja ennen muuta ja toivottavasti erityinen. Erilainen, mutta saman arvoinen.

Tänään vietämme Siniristiliputkin salkoihin nostaen 
Lapsen oikeuksien päivää. Tämän vuoden marraskuun 20. päivän yhteisenä kansallisena teemana on erityisesti ne lapset ja niiden lasten oikeudet, joiden elämään vaikuttaa jokin vamma. On itseasiassa hyvä aina pohtia sitä miten tässä maassa pärjää joskus hyvinkin pienen vamman tai puhumattakaan suuremman vamman kanssa. Ja sama koskee meitä aikuisia ja ikäihmisiäkin.

Arvostuksesta se lähtee. Vanhemmalla ja vanhemmilla on oma tärkeä tehtävänsä. Ja sitä tehtävää pitää käyttää niin rajojen kuin rakkaudenkin kautta. Mutta vaikka lapsi-vanhempi -suhde olisi ihan terve ja luonteva tai oikeastaan juuri silloin lapsenkin ääni kuuluu. Kuuluu siis sillä tavalla kuin lapsen äänen tuleekin kuulua. Lasta tulee kuunnella, hänen kanssaan keskustella ja antaa aikaa. Mutta se ei tarkoita sitä, että maailman pitäisi pyöriä lapsen komennossa. Silloin lapsi-vanhempi -suhde ei enää olekaan terve.

Tärkeintä on kuitenkin antaa lapsen olla lapsi. Antaa leikkiä ja nauttia lapsuudesta. Siinä meillä vanhemmilla on tehtävää riittämiin.

Rakkautta ne rajatkin ennen muuta ovat.

Aamulla oli mukava halata lapsia. Saada hymy ja kaunis sana. Sillä iskä jaksaa taas eteenpäin. Nyt töitä kohden. Jotta illalla saa taas palata lasten luo.

Kello 17.44 ja hetki kotona. Eduskuntapäivä siis jo takana ja tänään päähuomio hyvässä ja laajassa ajankohtaiskeskustelussa valtion omistajaohjauksesta. Hyvä, että asiasta nyt keskustellaan laajemminkin ja toivottavasti otetaan opiksi erilaisista virheistä esimerkiksi Talvivaaran ympärillä. Viime kaudella sen ympärillä muutamilla sellainen into, että asioita oiottiin tai viivytettiin. Nyt siitä sitten kärsitään kun tarvittaisiin takuita ja vastuullisia ympäristökysymysten kanssa. 

Itse olen sitä mieltä, että valtion Soliudium on hyvä toimija puhtaissa sijoituskohteissa ja sijoitusomaisuuden kanssa. Mutta sinne ei pitäisi sekoittaa asioita joissa vaaditaan myös poliittista harkintaa. En tiedä olisiko Solidium itse lähtenyt enää lisää sijoittamaan Talvivaaraan tässä tilanteessa? Tällaiset yritykset ja sijoitukset tulisi minusta pitää sitten eri ministereiden ja hallituksen ohjauksessa alusta asti ja kantaa myös poliittinen vastuu tehdyistä ratkaisuista.

Ja lisäksi toivoisin, että valtio olisi aktiivinen myös omistajan kohtuullisuuskeskustelun ja tekojenkin kanssa tässä tilanteessa. Omistajan äänen pitäisi kuulua maltin ja kohtuunkin kautta.

Mutta hyvä keskustelu ja aika-ajoin värikäskin. Itse tosin toivoisin, että tällaista kansallisomaisuutta hoidettaisiin mahdollisimman hyvässä yhteisymmärryksessä hallituksen ja opposition kanssa. Niin, että yksi hallitus ei tekisi esimerkiksi myynti päätöksiä joita ei enää myöhemmin voisi muuttaa. Pitkäjänteisyys ja yhteinen käsitys olisi tässä arvokasvaltti.

Päivällä eduskunnassa myös puolustusvaliokunta erittäin mielenkiintoisen ja vielä salatun kuulemisen parissa ja sen jälkeen ulkoasiainvaliokunnassa valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen laaja ja hyvä läpikäynti pankkiasioista. Jos joku sanoo, että emme tietoa saisi niin ei pidä paikkaansa. Valiokunnissa käytettävissä kaikki mahdollinen tieto ja asiantuntemuskin ja tänään itse jälleen käytin tätäkin valtaa pyytämällä puolustusvaliokuntaan hieman lisäselvitystä ja asiantuntijoita yhdestä huolestuttavasta asiasta. Siihen palaan kun julkiseksi.

Varokaa peuroja.

Pahaa peura-aikaa elämme. Meillä tänään kotimatkalla vahinko, mutta onneksi kaikki kunnossa. Iso ysipiikkinen tuli eteen ja pienestä jarrutuksesta huolimatta autoon aika pahat vauriot. Ja matkaa kotiin kuitenkin enää puoli kilometriä. Kantatie 54 on peurojen suhteen paha tie ja tänäänkin tässä lähialueella kolme peurakolaria eli niin poliisit kuin hirvimiehetkin ajoivat vain kolaripaikalta toiselle.

Taas nostan hattua meidän Lopen VPK:lle. Haapasen Ollin johdolla hoitivat homman hienosti. Ambulanssin väki oli asiansa osaavaa ja mukavaa ja poliisikin hoiti työnsä erinomaisesti. Ja iso kiitos myös Keski-Lopen Eräveikoille. Kaupin Erkki tuli pikavauhtia lopettamaan sonnin ja kaverit hakemaan sarvipään pois kun toiselta kolaripaikalta ehtivät. Kaikki toimi erinomaisesti ja hienosti apua myös paikalle osuneilta Jokelan Tapsalta, Rädyn Laurilta ja muilta. Kiitos kaikille.

Ollaan siis varovaisia ja valppaina. Vaikka sen voin sanoa, että paljoa ei nopea refleksinenkään kaveri siinä 80 km/h nopeudessa ehdi tekemään. Suojelusta oli matkassa.

Riihimäen Teatterin Mielensäpahoittaja on erinomainen.

Olimme siis kotimatkalla Riihimäen Teatterista. Siellä tänään Tuomas Kyrön kirjoittama Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike. Aivan erinomainen tunnin mittainen monologi upeasta tekstistä ja Esko Rissasen esittämänä. Esityksestä itseasiassa kolme erilaista versiota eli tämä tunninmittainen kapsäkkiversio vaikkapa vietäväksi vanhainkoteihin tai työpaikoille, puolitoistatuntinen teatteriversio ja kolmeen osaan jakautuva illallisversio hyvän ruuan ja ruskeankastikkeen kera. 

No Tuomas Kyrön kirjat kaikki tuntee ja erinomaiset tarinat ja nyt kun Jorma Kairimon ohjaus ja Esko Rissasen roolisuoritus mielensäpahoittajana ovat täyden kympin suorituksia niin luvassa on upea teatterielämys. Ja voisi sanoa, että tästä tykkää myös ne miehet jotka eivät välttämättä kaiken maailman teatteriesityksistä innostu. Tiedätte mitä tarkoitan 🙂 Tarina siis miesten elämää ja miehen pään sisältä.

Suosittelen.

Mutta nyt hieman buranaa ja huomenna jatkamme. Kiitos, että saamme jatkaa.

 

 

 

 

Kommentit