Kertakäyttöisten muovipussien käytön vähentäminen.

Blogi, torstaina 21.11.2013

Alkuviikostan tein keskustalaisen kollegani Antti Kaikkosen kanssa hallitukselle esityksen muovipussien käytön vähentämiseksi. Arvioiden mukaan EU:ssa päätyy jopa yli 8 miljardia ohutta muovipussia roskaksi joka vuosi. Pussit säilyvät ympäristössä pieninä palasina jopa satojen vuosien ajan, jolloin roskan määrä kasvaa jatkuvasti hälyttävällä vauhdilla. Pieni, mutta vuosisatoja säilyvä muoviroska aiheuttaa merkittäviä ympäristöhaittoja varsinkin merien ekosysteemeille ja niissä eläville kaloille ja linnuille. Muoviroska voi sekoittua muun muassa hiekan ja meriveden joukossa eläinten ravintoon. Merien roskaantuminen tunnustetaan yhä enemmän maailmanlaajuiseksi ongelmaksi. Myös Euroopan merissä, varsinkin Tyynessämeressä, on selkeää näyttöä suurista jätekertymistä.

 Euroopan komissio on 4.11.2013 hyväksynyt ehdotuksen koskien muovipussien kuluttamisen vähentämistä. Ehdotus koskee ohuita, alle 50 mikronin paksuisia muovipusseja, joita käytetään usein vain yhden kerran. Suomessa niihin pakataan usein hedelmä- ja vihannesostoksia. Komission ehdotuksessa pakkauksista ja pakkausjätteistä annettua direktiiviä muutettaisiin siten, että jäsenmaiden on ryhdyttävä toimiin alle 50 mikronin paksuisten muovikassien käytön vähentämiseksi. Kukin jäsenmaa voi ehdotuksen mukaan itse valita tämän tavoitteen toteuttamiskeinot. Näitä keinoja voivat olla esimerkiksi maksut, kansalliset vähennystavoitteet tai tietyissä olosuhteissa myös käyttökiellot. Niistä on jo hyviä kokemuksia eräissä jäsenmaissa, joten niiden voidaan olettaa toimivan myös laajemmin unionin alueella.

Suomessa tämäntyyppisten ohuiden muovipussien käyttö on melko alhaisella tasolla verrattuna moniin muihin EU-maihin. Vaikka meriin ajautuneet muoviroskat eivät ole niin merkittävä ongelma Itämerellä kuin Tyynellämerellä, on Suomen kuitenkin ympäristövastuullisena maana syytä toimia asiassa fiksulla tavalla. Suomessakin on huomattavasti muovipussien turhaa käyttöä.

 Lisäksi Suomenkin on syytä ryhtyä toimeen kaikenlaisten muovipussien käytön vähentämiseksi ympäristönsuojelullisista syistä. Emme kirjallisen kysymyksen jättäjinä ole vaatimassa muovipussien käytön täyskieltoa, mutta haluamme, että Suomessa ryhdytään tarvittaviin toimiin muovipussien käytön vähentämiseksi. Kysymykseen voisi tulla esimerkiksi erityinen muovipussivero ja yleinen valistus, neuvonta ja kampanjointi.

Tämän takia päätimme nyt tehdä tässäkin kysymyksessä yhteistyötä yli puolue ja yli hallitus- ja oppositiorajankin. Antti Kaikkosen kanssa istumme kumpikin ympäristövaliokunnassa ja halusimme nyt aiheen nostaa vielä laajempaan keskusteluun.

Esitimme hallitukselle kysymyksen mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä ohuiden, alle 50 mikronin paksuisten muovipussien käytön vähentämiseksi Suomessa, ja mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta kaikkien muovipussien käyttöä saataisiin Suomessa vähennetyksi?

Katsotaan mitä saamme vastaukseksi ja miten asian kanssa edetään.

Kiitos suuri.

Paljon kiitoksia kaikista viesteistä eilisen peurakolarimme jälkeen. Pääasia, että ollaan kunnossa ja kuvat toivottavasti herättävät valppautta meissä kaikissa tienkäyttäjissä näinä pahimpina hirvieläinkolariaikoina. Varsinkin nämä sonnit nyt kiimassa kanssa liikkeellä. Tämäkin sarvipää painoi hirvimiesten arvioiden mukaan yli 150kg. Ruhopainokin oli 90kg. Ja komeat sarvetkin vanhalla herralla.

Kiitos viesteistä ja onnen toivotuksista. Suojelusta se varmasti oli.

Nyt jo takana puurakentamisen parissa käyty ympäristövaliokunnan kokous ja ministeri Carl Haglundin kuuleminen puolustusvaliokunnassakin. Nyt hetki aikaa katsella uutta autoa ja hoitaa vakuutusasioita yms. kuntoon ja sitten ulkoasiainvaliokuntaan. Illansuussa vielä lääkärin tarkastukseen. Ihan vain varmuuden vuoksi siis.

Iltapäivän kokousten ja kyselytunnin jälkeen sitten Hämeeseen ja Hämeenlinnan Lammille. Siellä oman kotipiirini Hämeen Kokoomuksen syyskokous ja tuttu Biologinen Asema kokouspaikkana. Kokouksen avauspuheenvuorojen mm. kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Sari Raution tervehdyssanojen ja piirin puheenjohtajan Juha Rostedtin avattua kokouksen pääsin kollegani Sanni Grahn-Laasosen kanssa ääneen. Alustuksemme aiheena politiikan ajankohtaiset aiheet ja teemat ja itse puhuin yleisesti politiikan tämän hetken tunnelmista ja asetelmista, eduskunnan isoista päätöksistä mm. rakennepaketin ja talouden suhteen ja sitten pienempinä tai yksityiskohtaisempina asioina hieman yrittäjyyttä, puolustusvoimia, puolustuspolitiikkaa ja taisin siinä sivuta montaa muutakin aihetta populismistä poliittisiin virkanimistyksiin asti.

Mukava tunnelma piirikokouksessa ja hyvä porukka saatii työtä jatkamaan piirimme johdossa. Aikanaan itse sain toistakymmentä vuotta istua tuossa Hämeen Kokoomuksen piirihallituksessa Helena Hirviniemen ja Kalle Jokisen johtaessa puhetta ja sitten viimeisen pätkän sain toimia piirimme puheenjohtajana. Mukavia muistoja paljon ja paljon tuli nähtyä, koettua ja opittuakin. Aikamoinen korkeakoulu politiikan järjestötyöhön oli tuo rupeamana toiminnanjohtajan Jussi Kökön aikana ja viimeisinä vuosina nykyisen Mika Airisen ollessa toimiston johdossa. Sellaisia taitoja ja tietoja ei voi muualta saada.

Onnea vielä Rostedtin Juhalle puheenjohtajuudesta ja varapuheenjohtajiksi valittiin Marjo Kotioja-Partanen Forssasta ja Esa Silvennoinen Janakkalasta. Taloudenhoitajana ensi vuonna jatkaa Jaana Lehtovirta Hollolasta ja hallitukseen valittiin Timo Erkkilä Heinolasta, Reima Ojanen Riihimäeltä, Teresa Rautapää Lahdesta, Mirka Salomäki Hämeenlinnasta, Kirsi Siikonen Tammelasta, Keijo Suomalainen Hämeenlinnasta, Pekka Törrönen Orimattilasta ja Merja Vahter Lahdesta. Hyvä porukka joka varmasti johdattaa meidät Hämeessä EU-vaaleissa hyvään tulokseen ja sitten seurakuntavaaleissa ja kohti eduskuntavaaleja 2015.

Nyt päivä paketissa. Hieman selkäpiissä tuntui tuo pimeässä ja märässä ajo eilisen jälkeen. Kello nyt 20.58 ja mukava olla kotona. 

 


 

 

Kommentit