Eduskunta päätti vapauttaa kauppojen ja partureiden aukiolon – Historiallinen päätös luottaa kauppaan

Blogi, tiistaina 15.12.2015
Kuva: Kesko

Kuva: Kesko

Mitä myy, missä myy, minkä kokoisessa tilassa myy, myykö maanantaina vai myykö sunnuntaina, myykö lauantaina, myydäänkö bensaa samalla vai eikö myydä, onko kauppa maan alla vai onko kauppa maan päällä, onko myymäläauto vai liikkuva kauppa, onko apteekki, onko automaateista tapahtuva kauppa, onko markkina tai onko torikauppa, onko sairaalakauppa tai onko huoltolaitoksessa tapahtuva kauppa vai onko peräti huutokauppa? Ainakin näistä kaikista meillä erikseen on päätetty lailla säätää, milloin kauppaa saa tehdä ja milloin ei. Tämä hulluttelu nyt siis loppuu.

Eduskunnassa äänestettiin tänään hallituksen esityksestä millä kauppojen ja partureiden aukioloajat vapautetaan. Hallituspuolueiden tuella aukiololainsäädäntö päätettiin kumota ja näin jatkossa kaupat saavat itse päättää minä päivinä ja minä kellonaikoina liikkeitään pitävät auki. Samalla luovutaan byrokraattisesta poikkeusluparuletista loppiaisen ja muiden pyhien osalta. Jatkossa ei siis kampaamoiden eikä kauppojen tarvitse enää hakea monen sadan euron hintaista poikkeuslupaa liikkeen aukioloon vaan kauppa tai kampaamo saa itse päättää kannattaako liikettä pitää auki. Tätä ovat toivoneet käytännössä kaikki minuun yhteyttä ottaneet parturit ja kampaajat ja valtaosa myös yrittäjäkauppiaista.

Itse kannatin tätä esitystä siksi, että jo nyt verkkokauppa toimii 24/7 periaatteella ja jopa globaalisti ja myös meillä teiden varsilla ollevat liikenneasemat täysine ruokakauppoineen ovat saaneet olla auki vapaasti kun samaan aikaan esimerkiksi Riihimäellä vain muutaman sadan metrin päässä oleva ruokakauppa on ollut tiukan aukiolosääntelyn piirissä taajamamerkin sisällä. Minusta ei ole mitään syytä ylhäältä määrätä sitä saako kaupan pitää auki ja jo nyt meillä toimii niin tehtäät kuin monet muutkin ilman ylhäältä säädeltyä toimiaikaa.

Todetaan vielä, että tässä laissa on lisäksi vielä erityispykälä kauppakeskuksissa toimiville yrittäjille. Heille taataan jatkossa lain kautta oikeus pitää liike kiinni ainakin yhtenä päivänä viikossa. Eli enää jatkossa kauppakeskus ei voi vaatia yrittäjiltä ja liikkeiltä seitsemän päivän aukioloa joka viikko. Tämä on tärkeä turva varsinkin yrittäjille.

Ja hyvä on huomata myös tilanne Ruotsista. Siellä kaupan aukiolo vapautettiin jo 1970-luvun alussa. Ja tänäpäivänä siellä kauppat on kutakuinkin yhtä paljon auki kuin meillä tämän vielä vuoden loppuun asti voimassa olevan tiukan ja holhoavan aukiololainsäädännön aikana. Eli Ruotsi ei ole siirtynyt vapailla aukioloajoilla 24/7 -yhteiskuntaan enkä siis usko niin tapahtuvan Suomessakaan.

Eduskunnassa keskustelut jatkuvat iltaan ja yöhön tänäänkin. Ben kohta äänessä ryhmäpuheenvuoron pitäjänä kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Eduskunnassa keskustelut jatkuvat iltaan ja yöhön tänäänkin. Ben kohta äänessä ryhmäpuheenvuoron pitäjänä kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Nyt eduskunnan salissa jatkuu keskustelut ensi vuoden budjetista ja myös välikysymys tänään käsittelyssä. Puheenvuoroni löydätte eduskunnan sivuilta minun omalta sivulta. Sinne helpoin tie vie täältä tuon Eduskuntatyö-linkin kautta.

Kello 20.15 ja eduskunnassa tänään keskusteltu mm. liikenteestä, poliisista ja puolustusvoimistakin. Liikennekeskustelussa nostin itse esille Hämeen isoja liikennehankkeita mm. pääradan remontista Lahden eteläiseen kehätiehen ja myös Malmin Lentokentän pelastamisen. Toivon edelleen, että liikenneministeri Anne Berner avaisi neuvottelut Helsingin kanssa siitä, että kenttä voisi jatkaa ja maanvaihdoin voisimme toteuttaa suunnitellut asuntorakentamisetkin.

Välikysymyskeskustelu oli myös mitä värikkäin. Selkeästi huomasi, että Vihreät katuivat välikysymystään ja olivat kovinkin maltillisia ”potkimisessaan” ja ”kivien heittelyssään”. Itseasiassa puolue laittoi ryhmäpuheenvuoronsakin pitäjäksi Pekka Haaviston ja siirsi Ville Niinistön sivuun ja jopa pois salista. Varmaankin käyty jonkunmoinen keskustelu siitä, että ”miten tämä nyt meni niin kuin omasta mielestä”. Meiltä ryhmäpuheenvuoron piti 10 vuoden tauon jälkeen Ben Zyskowicz ja pitikin erinomaisen. Yritän huomenna saada tuon puheenvuoron myös tänne videona. Ben toi hienosti esille sen, että virheitä sattuu meistä kaikille ja anteeksipyytäminen ja anteeksiantaminen ovat sellaisia arvoja joille soisi tässä yhteiskunnassa olevan enemmänkin sijaa.

Illalla keskustelut jatkuvat pitkään ja vielä budjetin eri pääluokkien jälkeen hetken jatkuu välikysymyskeskustelukin. Ja täytyy kyllä antaa kiitosta vielä eduskunnan nykyiselle puhemiehistölle. Puhemis Maria Lohelan johdolla eduskuntaan on syntynyt tai oikeastaan palannut jälleen kunnon keskustelun kulttuuri ja hienosti tasa-arvoisesti ja tyylikkäästi. Annan täyden kympin työstään puhemies Lohelalle varapuhemiehineen.

Huomenna sitten aikainen herätys ja ennen eduskuntaa jo Valtion Liikuntaneuvoston joulukuun kokous ja sitten mennään eduskunnassa jälleen kunnon tuhti päivä.

Kommentit