Eduskunta keskeyttää istuntokauden – Afganistanin tilanne vaatii evakuointioperaation turvaamista

Blogi, perjantaina 20.08.2021

”Valtioneuvosto on torstaina 19.8.2021 antanut selonteon Afganistanin tilanteeseen liittyen. Koska asia on erittäin kiireellinen, puhemies Vehviläinen on kutsunut eduskunnan, eduskunnan työjärjestyksen 3 §:n 2 momentin nojalla jatkamaan vuoden 2021 keskeytettyjä valtiopäiviä”.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen kutsui eilen eduskunnan tauolta koolle. Valtiopäivien tauko keskeytyy ja tänään käsittelemme eduskunnassa Afganistanin selontekoa, minkä myötä Puolustusvoimat voivat lähettää joukkoja turvaamaan evakuointeja Afganistanista. Tilanne Afganistanissa on kireä ja epävarma ja erityisesti pääkaupungin Kabul ja sen lentokenttä ovat olleet sekasortoisessa tilassa. Erityisesti pääkaupungin lentokenttä on ollut myös keskeinen evakuointioperaatiossa ja juuri tänne sotilaitamme nyt tarvitaan ja myös lähetetään.

Repäisy perjantain 20.8.2021 Iltalehdestä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta keskustelivat myös eilen torstaina 19. elokuuta 2021 Suomen evakuointioperaatiosta Kabulin lentokentällä.

Meidän evakuointioperaatiota suorittavan ulkoministeriön avustustiimin tueksi Kabulissa on esitetty nyt käytettäväksi puolustusvoimien joukkoa. Päätös joukon lähettämisestä tehdään siis tänään eduskunnassa kolmessa eri istunnossa ja niiden välissä valiokuntakäsittelyssä. Päätös tehdään viime kaudella säätämämme kansainvälisen avun antamista ja pyytämistä koskevasta päätöksenteosta annetun lain mukaisesti. Itseasiassa tämä on ensimmäinen kerta, kun tätä lakia nyt joudutaan soveltamaan.

Kansainvälinen apu voi siis sisältää sotilaallisten voimakeinojen käyttöä erityisen vaativassa tilanteessa, mutta se  edellyttää selontekoa eduskunnalle. Valtioneuvosto antoikin eilen asiasta selonteon eduskunnalle ja eduskunnan ulkoasiainvaliokunta käsittelee asiaa jo tänään aamupäivällä ja sieltä etenee eduskunnan täysistuntoon päätettäväksi. Eduskunnan kuulemisen jälkeen tasavallan presidentti Sauli Niinistö tekee päätöksen joukkojen lähettämisestä. Tehtävään asetettava joukko toimii päätöksen niin salliessa operaation aikana Suomen kansallisessa johdossa ja vain Kabulin lentokentällä ja sen välittömässä läheisyydessä.

Itse pidän enemmän kuin erikoisena, että tälle päivälle ei kuitenkaan ole kutsuttu koolle eduskunnan puolustusvaliokuntaa? Kyse on kuitenkin Puolustusvoimien kantahenkilökunnasta ja olisi tärkeää käsitellä selonteko myös puolustusvaliokunnassa mm. omaturvan ja muiden isojen asioiden näkökulmasta. Otan tämän huolen esille tänään istunnossa ja myös mm. lähetettävien henkilöiden vakuutusturvan ja myös heidän läheisten mm. lasten ja muiden oikeusturvan ja vakuutusturvan. Nämä pitää olla kristallinkirkkaasti selvillä ennen kuin yhtään naista ja miestä noihinkaan olosuhteisiin voidaan lähettää.

Samalla on myös päätetty antaa kolme miljoonaa euroa afgaanipakolaisten auttamiseen YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n kautta. Ulkoministeriön mukaan Afganistanissa humanitaarisen avun tarpeet olivat suuret jo ennen konfliktin viimeisintä vaihetta. YK:n arvioiden mukaan yli kolmannes maan väestöstä tarvitsi humanitaarista apua jo viime keväänä ja nyt apua tarvitsee väestöstä jo noin puolet. Paineen alla ovat myös Afganistanin naapurimaat, joihin ihmisiä pakenee.

Tässä tuo selonteko vielä kokonaisuudessa: Valtioneuvoston selonteko eduskunnalle Puolustusvoimien joukon lähettämisestä Kabulin lentokentän alueelle VNS 7/2021.

Nyt siis pukua päälle ja Helsinkiin töihin. Ja toivottavasti sieltä vielä ehdin tänään myös Riihimäen RTV:n 70-vuotisjuhlallisuuksiin. Mutta nyt menee hieman ohjelma ja marssijärjestys uusiksi.

Kello 18.41. Presidentti on vahvistanut Puolustusvoimien joukon lähettämisen Kabulin lentokentän alueelle turvaamaan Afganistanista tehtäviä evakuointeja.

….

Hieno perinteinen suomalainen perheyhtiö RTV juhli tänään 70-vuotispäiviään. Vireä riksulainen kasvaa vaan! Onnea paljon!

Ja juhlapuheen Riihimäen pääkonttorilla piti Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn. Erinomainen puheenvuoro olikin ja tärkeitä viestejä myös maamme hallitukselle.

Tekemättä ei pitäisi enää jättää.

 

Kommentit