Eduskunta aloitti syysistuntokauden Budjettikäsittely alkaa ensi viikolla

Uutiset, keskiviikkona 12.09.2007

Eduskunnan syysistuntokausi käynnistyi tiistaina 11.9. Kahden ja puolen kuukauden istuntotauon jälkeen kansanedustajat palasivat maakunnista eduskuntatalolle ensimmäiseen täysistuntoon. Ensi töikseen kansanedustajat muun muassa vahvistivat lain, joka mahdollistaa palvelusetelin käytön myös kotisairaanhoidossa.

Eduskuntatyön aloittaminen toi paikalle myös monia lobbausryhmiä. Noin 40 kansanedustajan aamu alkoi SKAL ry:n kuljetuksella työpaikalle, ja kyydityksen tavoitteena oli tuoda edustajien tietoon raskaan liikenteen tilannetta ja tavoitteita. Timo Heinonen oli yksi kyyditettävistä ja hänet eduskuntatalolle toi Jouni Mäkinen Oitista.

– Työmatka oli mielenkiintoinen. Keskustelimme muun muassa polttoaineiden hinnankorotuksista, teiden kunnossapidosta ja yleisesti kuljetusalan haasteista. Minusta tämä oli hyvä tapa saada ensikäden tietoa asiasta, kertoo Timo Heinonen matkan annista ja kertoi samalla käyvänsä säännöllisesti keskusteluja kuljetualan ajankohtaisista asioista useammankin eri yrityksen kanssa.

Tiistain aikana eduskuntatalon portailla järjestettiin myös kaksi mielenilmaisua. Me Itse ry, joka toimii kehitysvammaisten valtakunnallisena edunvalvontayhdistyksenä, toi päättäjille viestiä kehitysvammaisten tasa-arvosta ja ihmisoikeuksista. Keskustelua herättivät myös viimeaikaiset tapahtumat kehitysvammaisten kuntoutuskeskuksissa ja hoitokodeissa. Toinen mielenilmaus oli paljon julkisuutta saanut Tehy ry:n ja SuPer ry:n hoitaja-asia. Hoitajia oli kerääntynyt eduskuntatalon pihamaalle vaatimaan hallitukselta ja eduskunnalta vastauksia ja parhaimmillaan hoitajia olikin kerääntynyt kuulemaan 40 kansanedustajaa.

– Itse uskon, että lopputulos tulee olemaan merkittävä ja ensimmäinen askel kohti oikeudenmukaisempia ja paremmin työnvaativuutta kuvaavia palkkoja. Tällaiseen yritykseen ei mikään aiempi maamme hallitus ole ryhtynyt ja osaksi siksikin historiallinen lupaus toimeen tarttumisesta on aiheuttanut ärtymystä toisaalla.

Eduskunnan työ jatkuu koko viikon täysistunnoilla ja valiokunnilla, mutta syksyn tärkeimmän asian, eli budjetin valtionvarainministeri Jyrki Katainen esittelee eduskunnalle torstaina 13. päivä. Varsinainen asian käsittely alkaa ensi viikon tiistaina ja jatkuu koko syksyn.

– Syksystä on varmasti tulossa rankka, mutta tiukka työtahti kelpaa kyllä. On kiinnostavaa nähdä, miten budjetin käsittely eduskunnassa lähtee käyntiin ja miten oppositio lähtee liikkeelle asian suhteen. Mielenkiintoista keskustelua on varmasti luvassa, summaa ensimmäisen kauden kansanedustaja Heinonen.

Kommentit