Eduskunnassa loppukiriä – Viimeinen kyselytunti ja viimeiset budjetin pääluokat

Blogi, torstaina 17.12.2015

Täytyy myöntää, että pitkät päivät alkavat hieman tuntua jo miehessä. Menty toista viikkoa nyt reilusti aina kellonympäripäiviä täällä eduskunnassa ja ensin laitettu valtion talousarviota kuntoon valtiovarainvaliokunnassa ja nyt sitten viimeistelty sitä täysistunnoissa. Päivät alkaneet aina sadoilla opposition vastalauseäänestyksillä ja jatkuneet sitten eri budjetin pääluokkien keskusteluilla. Tänään nyt illalla ohjelmassa kyselytunnin ja ryhmäkokousten jälkeen vielä maa- ja metsätalousministeriön hallinnonala ja sitten minun esittelemänä ympäristöministeriön hallinnonalla.

jaana pelkonenKyselytunnilla tänään vielä raikasta keskustelua erilaisista painotuksista mm. verotuksessa. Tuntui siltä, että oppositiolle ei kelpaa se, että ensi vuonna pieni- ja keskituloisten verotusta kevennetään ja samaan aikaan vielä eläkeläistenkin verotus pidetään ennallaan. Eli tiukassakaan paikassa ei eläkeläisten verotusta nyt kiristettä. Tässä on iso ero SDP:n valtiovarainministereiden Jutta Urpilaisen ja Antti Rinteen aikaan jolloin eläkeläisille luotiin mm. oma lisäverojärjestelmä ja muutenkin työnverotusta ja verotusta yleensäkin kiristettiin. Se muuten varmasti osaltaan syyllinen alati pahenevaan työttömyyteenkin ja myös siihen, että kasvua ei saada talouteemme aikaan.

Nyt uskon, että työnverotuksen keventäminen ja yleensäkin se, että työnteko laitetaan kaikessa etusijalle tulee luomaan tähän maahan kasvua ja vain sitä kautta lopulta voimme onnistua saamaan talouden tasapainoon ja velkaantumiseen loppumaan.

Nyt pääsihteeri Seppo Tiitisen läksiäisvastaanotolle ja illalla sitten vielä esittelemään ympäristöministeriön hallinnonalaa istuntosaliin.

Kello 22.28 ja nyt kämpillä. Illalla vielä siis esittelin tuon ympäristöministeriön hallinnon alan puheenjohtajan ominaisuudessa ja mielenkiintoinen keskustelu käytiinkin aikalailla laajasti kaikista mahdollisista ympäristöministeriön hallinnonalan asioista. Esillä ilmastosopimus, jätevedet, Itämeri, Metso, kansallispuistot uudet ja tulevat ja monet monet muut.

Mutta nyt minun osalta tämän syksyn puheet pidetty ja esitykset ja muutokset tehty. Huomenna vielä viimeiset äänestykset ja sitä ennen aamulla upea Sibelius Lukion kuoron Joulutervehdys eduskuntaan. Huomisiin.

Kommentit