Eduskunta lähetti pääsihteeri Seppo Tiitisen eläkkeelle aplodeeraten kiitokseksi seisten

Blogi, perjantaina 18.12.2015

Tänään eduskunnassa oli tunteikas hetki. Pääsihteeri Seppo Tiitinen avusti tänään 18. joulukuuta viimeisen kerran puhemiestä täysistunnossa ennen eläkkeelle jäämistään. Tiitisen viimeinen työpäivä on 31. joulukuuta. Täysistunnon lopuksi puhemies Maria Lohela nousi ylös ja piti kauniin kiitospuheen pitkäaikaiselle pääsihteerille. Puhemiehen puhe paljasti myös viimeisen puhemiehen ja pääsihteerin suhteen erityisen lämminhenkiseksi ja luottamukselliseksi. Puheen jälkeen istuntosalissa koettiin jotain poikkeuksellista ja ainutlaatuista. Eduskunnassa ei saa taputtaa, mutta tänään kaikki rikkoivat sääntöjä ja yhtyivät taputuksiin. Me kansanedustajat nousimme ylös ja myös kaikki istuntoa avustavat eduskunnan työntekijät – varmasti ensimmäistä kertaa istunnon taltiointi ja pikakirjoittaminenkin tapahtui seisaallaan. Aplodeista ei meinannut tulla loppua ja lopulta salista kuului ”välihuuto” ”PUHE”. Sitä emme tosin pääsihteeriltä tänään enää saaneet kuulla.

Tiitinen on eduskunnan pitkäaikaisin pääsihteeri, hän toiminut eduskunnan pääsihteerinä vuodesta 1992. Tiitinen ohitti marraskuun 15. päivä vuonna 2011 pääsihteeripäivien määrässä E.H.I. Tammion, joka toimi eduskunnan pääsihteerinä 1936–1955. Tiitinen on Suomen eduskunnan yhdeksäs pääsihteeri.

Tiitinen työskenteli eduskunnassa ensimmäisen kerran vuodesta 1972 alkaen sivutoimisena valiokuntasihteerinä ja siirtyi vuonna 1975 eduskunnan nuoremmaksi sihteeriksi. Hänet nimitettiin suojelupoliisin päälliköksi vuonna 1978, josta tehtävästä hän palasi eduskuntaan apulaispääsihteeriksi vuonna 1990 ja nousi vuonna 1992 pääsihteeriksi.

20151218_111222

Pääsihteeri Seppo Tiitinen ja puhemies Maria Lohela viimeistä kertaa yhdessä. Taustalla vahdinvaihtoa odottamassa tuleva pääsihteeri Maija- Leena Paavola.

Seppo Tiitisen seuraaja Maija- Leena Paavola aloittaa pääsihteerinä 1. tammikuuta 2016.

Ja tänään tässä tunteikkaassa täysistunnossa hyväksyttiin myös ensi vuoden budjettin. Kaikki pääluokat hyväksyttiin valtiovarainvaliokunnan mietinnön mukaisena.

Talousarvion loppusumma on näin ollen noin 54,4 miljardia euroa. Eduskunnan tekemät lisäykset ovat yhteensä noin 40 miljoonaa euroa. Ne suuntasimme hallituspuolueiden päätölsellä erityisesti lapsiin ja nuoriin sekä oikeusturvaa, sisäistä turvallisuutta, ympäristöä, elinkeinopolitiikkaa, vientiä ja kansainvälistymistä edistäviin toimiin.

Ja pitää muistaa, että edelleen ensi vuoden talousarvio on 5,3 mrd. euroa alijäämäinen. Tämä katetaan ottamalla edelleen lisää velkaa. Vuoden 2016 lopussa valtionvelan arvioidaan olevan noin 106 mrd. euroa, mikä on noin 50 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Tänään samaan aikaan hallitus julkisti myös tuoreimman taloudellisen katsauksen. ”Kuluvana vuonna Suomen BKT:n ennustetaan kasvavan vain 0,2 % ja vuosien 2016 ja 2017 talouskasvuksi ennustetaan 1,2 %.

Pitkäaikais- ja rakennetyöttömien määrän kasvun osalta tilanne on vakava. Yli vuoden yhtäjaksoisesti työttömänä olleita oli lokakuussa 113 000, eli vajaat 20 000 enemmän kuin vuotta aiemmin. Rakennetyöttömien määrä oli TEM:n työnvälitystilaston mukaan lokakuussa 206 000; myös vajaat 20 000 henkilöä enemmän kuin vuotta aiemmin.

Yksityisen kulutuksen myönteistä kehitystä tukee kotitalouksien reaalitulojen kasvu, minkä seurauksena yksityinen kulutus lisääntyy tänä vuonna 1,3 %. Seuraavina kahtena vuotena yksityisen kulutuksen kasvu lievästi hidastuu johtuen pääasiassa vaatimattomasta reaalitulojen kehityksestä.

Maailmankaupan kasvu on hiipunut mm. Kiinan teollisuustuotannon hidastumisen ja teollisuusmaiden vähäisten investointien vuoksi. Tuonnin kasvu tulee säilymään poikkeuksellisen vaatimattomana, erityisesti kehittyvissä talouksissa. Ennen kriisiä kauppa kasvoi noin kaksinkertaista vauhtia suhteessa tuotantoon, mutta nyt se kasvaa jopa hitaammin kuin tuotanto.

Tänä vuonna kotimaisen teollisuuden arvonlisäys supistuu vielä runsaat 2 %, mutta lisääntyy ensi vuonna noin kaksi ja seuraavana noin kolme prosenttia.

Kuva: Eduskunta

Seppio Tiitinen vastaanotti kiitoksemme viimeisessä istunnossaan. Vierellään eduskunnan puhemies Maria Lohela. Kuva: Eduskunta

12390914_10153827961246670_3325249961966899119_n

Kansanedustajakavereiden kanssa aamun puhemiehen joulukahveilla. Jaana Laitinen-Pesola, Kristiina Salonen, Sinuhe Wallinheimo ja minä poika.

12390851_10153827961286670_86906499747972214_n

Ja perinteen mukaan joulukahveilla esiintyi upea Sibelius Lukion Kuoro. Perinteistä kauneimpia.

Suomen julkisyhteisöjen alijäämä ylittää viime ja tänä vuonna 3 prosentin viitearvon, vaikka edellisen ja nykyisen hallituksen sopeutustoimet kohentavat rahoitusasemaa. Ensi vuonna alijäämä jäänee pienemmäksi kuin 3 %. Julkisyhteisöjen velka on ylittämässä 60 prosentin viitearvon eikä velkasuhde ole taittumassa ennustejaksolla.

Kotimaiset riskit liittyvät edelleen reaalitalouden kehitykseen ja työmarkkinoihin. Näyttää siltä, että Suomen talouskasvu jää myös lähivuosina kilpailijamaita alhaisemmaksi. Reaalitalouden suotuisa kehitys on välttämätön ehto julkisen talouden tilan kestävälle paranemiselle. On syytä korostaa sitä, että ennustetun kaltainen talouskehitys ei itsessään tule merkittävästi kohentamaan julkisen talouden tilaa Suomessa.”

Töitä siis todellakin tulee riittämään ja täytyy toivoa, että nämä koko ajan huononevat ja viestiltään yhtenevät eri tahojen talousennusteet ja -katsaukset avaavat viimeisetkin silmät. Maamme taloustilanne on tukala.

Tänään budjettikäsittelyn viimeisissä äänestyksissä äänestimme sitten opposition ehdotuksista epäluottamuslauseen antamisesta hallitukselle. Lopuksi äänestettiin hallituksen luottamuksesta. Hallitus sai eduskunnan luottamuksen äänin 110 – 70. Tämän jälkeen puhemies Maria Lohela keskeytti valtiopäivät 2015 ja eduskunta kokoontuu joulutauon jälkeen sitten jälleen ensi vuonna.

Lisää valtion budjetin käsittelystä eduskunnassa, valtiovarainvaliokunnan mietintö sekä hallituksen esitys luettavissa eduskunnan sivuilta: https://www.eduskunta.fi/FI/talousarvio/Sivut/Budjetti2016.aspx.

Raskas ja pitkä syksy siis näin päätökseen. Myönnän, että on ollut yksi vaikeimpia syksyjä. Vaikeiden ja kipeidenkin säästöpäätösten tekeminen ei ole mukavaa, mutta presidenttimme sanoin tekemättäkään ei voi enää jättää. Ja olen itseasiassa siihen tyytyväinen, että nyt hallituksessa on kolme puoluetta jotka pystyvät vastuunkantoon. Toivon, että näin jatkuu myös ensi vuonnakin.

Eduskunnan syksy sai huipennuksen aamulla kun puhemies Maria Lohela tarjosi eduskunnan perinteiset joulukahvit. Kahveille tervehdyksensä toivat myös Sibelius Lukion kuorolaiset. Tässä kaksi kaunista laulua aamulta: Sibelius Lukion Kuoro.  Upea jouluinen hetki ja viesti, että ”arki huolesi kaikki heitä”. Mutta vain hetkeksi.

Kiitos vielä Seppo Tiitiselle täälläkin. Itsekin olen häneltä saanut valtavasti ja hienoja keskusteluja kahden niin eduskunnassa aamupuurolla kuin yömakkarallakin. Monia kertoja.

Huomenna tervetuloa vielä jouluglögeille Hämeenlinnan Reskalle klo 11-12.

12366440_10153821742926670_7315051962750490102_n

 

Kommentit