Eduskunnassa Itsenäisen Suomen juhlatäysistunto – Sata vuotta sitten eduskunnassa äänestettiin toisenlaisissa tunnelmissa

Blogi, tiistaina 05.12.2017

Tänään Suomen eduskunnassa pidimme Itsenäisen Suomen 100-vuotisjuhlaistunnon. Sata vuotta sitten tässä Suomessa ja myös eduskunnassa elettiin toisenlaisissa tunnelmissa, kun Suomi valmistautui irtautumaan Venäjästä ja julistautumaan itsenäiseksi.

Upea ja juhlava hetki ja oli kunnia ja ilo saada olla mukana. Yritin miettiä millaisissa tunnelmissa ja millaisilla ajatuksilla 100 vuotta sitten eduskunnassa istuttiin. Varmasti osittain pelkoa ja jännitystä ja varmasti eniten toivoriemua ja odotusta. Ajattelin, että täytyy pyytää joku päivä myös eduskunnan pöytäkirjat tuolta viikolta. Ne kaikki on hyvin tallessa ja pitävät varmasti sisällä myös nykypöytäkirjojen tapaan istuntojen tunnelmaakin.

Eduskunta juhlisti maamme itsenäisyyden satavuotisuutta lasten hyvinvointia ja yhdenvertaista kehitystä tukevalla juhlapäätöksellä. Juhlapäätöksemme muodostuu 50 miljoonan osakelahjoituksesta Itsenäisyyden juhlavuoden lastenrahaston säätiölle. Samalla säätiötä uudistetaan ja jatkossa sen tarkoitus on edistää maassamme asuvien lasten ja lapsiperheiden hyvinvointia.

Viisikymmentä vuotta sitten tässä samassa salissa tehtiin vastaava juhlapäätös 50-vuotisjuhliaan juhlivalle isänmaallemme. Silloin eduskunnan lahja 50-vuotiaalle Suomelle oli uusi Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra. Sitran upean tarinan kaikki tunnemmekin.

Juhlaistunnon aluksi kuultiin kantaesityksenä Kaartin soittokunnan fanfaariryhmän esittämänä upea Suomi 100 -juhlafanfaari, jonka tätä tilaisuutta varten oli säveltänyt musiikkimajuri Pasi-Heikki Mikkola.

Tämä oli yksi sellainen tilaisuus minkä tulen varmasti muistamaan läpi elämäni. Tunnelmarikas ja koskettava juhlahetki. Kiitos vielä puhemies Maria Lohelalle ja koko eduskunnalle.

….

Oodi Suomelle!

Illalla vielä Lopella suuri Itsenäisyysjuhla. Maiju Miladin johdolla oli Elmolaan rakennettu hieno Oodi Suomelle! -juhla missä esiintyi loppilaiset kuorot, tanssijat, lausuntataiteilijat ja monet muut. Sivistysjohtajamme Erika Kauppi-Nykänen piti hienon juhlapuheen ja juhlan herkullista Suomi 100 -tarjoiluista vastasivat loppilaiset martat ja maa- ja kotitalousseurat ja Lopen Karjalaseura sekä Armin Nisu ja ruokapalvelupäällikkö Sari Ulvila.

Upea juhla alkoi loppilaisten kuorojen Finlandia Hymnillä ja illan aikana kuultiin musiikkia vuosikymmenten varsilta ja nähtiin niin vanha upea Lopen Purpuri kuin nuorten tanssijoidenkin esityksiä.

Rakas Loppi. Rakas Suomi.

Huomenna isänmaamme täyttää 100 vuotta!

Kommentit