Eduskunnan loppukiri – Lopen kunnanvaltuusto hyväksyi ensi vuoden talousarvionsa

Blogi, maanantaina 10.12.2018

Kaksi viimeistä viikkoa ennen joulua mennään täällä eduskunnassa ns. kellonympäri. Meillä valtiovarainvaliokunnassa jatkuu edelleen ensi vuoden talousarvion pääluokkien käsittelyt ja ensi viikko on sitten varattu täysistunnossa tämän käsittelylle. Viikonpäästä siis palautekeskustelu ja hallinnonalojen käsittelyt suuressa salissa ja satoja ja satoja äänestyksiä joka aamu. Tänään esittelin aamusta johtamani asunto- ja ympäristöjaoston vastuulla olleet pääluokat VaV:lle ja ne näin sieltä valmiiksi. Tässä kokonaisuudessa siis mukana mm. nuo meidän kansallispuistojen lisäykset. Niistä oma blogi myös täällä eli kurkatkaapa sieltä lisää jos luontokohteemme mm. Aulanko, Liesjärvi ja Torronsuo kiinnostavat.

Illalla sitten tänään kokoontui Lopen kunnanvaltuusto. Lopella nyt laadittu ensi vuoden budjettia uusilla voimilla sillä kunnassamme on niin uusi kunnanjohtaja kuin taloussuunnittelijakin. Budjetti hyväksyttiin tänään muutamien äänestysten jälkeen. Me esitimme Jarmo Laukkasen johdolla kokoomuksen toimesta budjettiin jatkossakin henkilöresurssia varattavaksi kunnan elinvoiman ja vetovoiman ja myös markkinoinnin hoitamiseen. Olisimme halunneet elinvoimajohtajan työtä jatkamaan saada kuntaan elinvoimasuunnittelijan, jonka vastuulla olisi ollut mm. Silmänkannon markkinointi, laajakaistahankkeen vetäminen ja myös kunnan omakotitonttimarkkinointi. Lopella tulisi nyt oikeasti ottaa vakavasti se, että kuntamme on menettänyt asukkaita jo useamman vuoden pahimmillaan jopa sata asukasta vuodessa ja tätä vauhtia Lopen talouden perusta murtuu ja myös palvelut joutuvat kyseenalaistetuksi. Toivoisin tässä nyt vakavaa mietintää. Uskon, että tähän vielä palataan myöhemmin vaikka tänään emme esitystä läpi saaneetkaan. Suunta olisi käännettävä.

Teimme myös esityksen missä esitimme yläkoulun erottamista omaksi budjettikokonaisuudeksi peruskouluista. Jatkossa ei voi enää olla niin, että yhden koulun budjettiylitykset aiheuttavat sen, että esimerkiksi alakoululaisten tai eskarilaisten suunnitellut retket ja esimerkiksi koulujenväliset urheilukilpailut jäävät pitämättä. Jokaisen tulee siis elää varojensa mukaan ja se on parasta kunnioitusta myös toisia kohtaan.

Päätimme myös luopua ns. subjektiivisen päivähoidon rajaamisesta. Olen enemmän kuin iloinen, että päätös syntyi yksimielisesti. Sivistyslautakunnan puheenjohtaja Leila Ahlqvist (sd) teki tästä esityksen mitä tuki meiltä Tiina Seppälä. Päätös syntyi lopulta yksimielisesti!

Esitimme kokoomuksesta vielä, että Lopen Opiston toiminta pidetään entisellään ja se voi ensi vuonnakin tukea loppilaisten yhdistysten toimintaa vastaavasti kuin tänä vuonna. Meillä Lopella urheiluseurat, mutta myös kulttuuriyhdistykset tekevät niin arvokasta työtä, että sitä ei ole mitään syytä lyhytnäköisillä ratkaisuilla vaarantaa. Tämäkin hyväksyttiin yksimielisesti ja näin mm. Timotein toiminta voi jatkua normaalisti samassa laajuudessa tuntien osalta kuin tänä vuonna.

Olimme myös tyytyväisiä siihen, että lasten yksityinen kotihoidon kuntalisä eli ns. Loppi-lisä jatkuu ja myös koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminta. Nämä ovat niitä tekijöitä jotka vetävät asukkaita Lopelle, mutta myös mahdollistavat täällä asuvien perheiden täällä pysymisen ja työn ja perhe-elämän yhteensovittamisen. Tällaisista jutuista on syytä pitää kiinni ja mieluummin kehittää kuin kuihduttaa.

Päätimme vielä myös perusturvalautakunnan puheenjohtajan Janne Katajan (kesk) ja koko valtuuston yksimielisellä esityksellä lisätä vielä kolme henkilöä vanhusten kotihoitoon. Tärkeä satsaus ja tulee enemmän kuin tarpeen. Eedilään vielä päätettiin tämän esityksen lisäksi lisätä kaksi lähihoitajaa ja kotihoitoon fysioterapeutti ja kuntouttavalähihoitaja. Isot satsaukset ikäihmisiin.

Nyt budjetti hyväksytty ja ensi vuonna kuntaamme tehdään lisää panostuksia myös mm. liikuntaan. Ensi vuonna urheilukenttä saadaan valmiiksi, jalkapallokenttä tehdään ja myös palloiluhallin valmistelu etenee. Me pidämme tärkeänä, että palloiluhallin rakentamispäätös tehdään tällä valtuustokaudella ja siksi järkevintä on rakentaa halli sellaiseen paikkaan missä ei kaavamuutoksia tarvita. Ne vaarantavat pahimmillaan koko hankkeen etenemisen. Ja on myös tärkeä, että kunnan talous pidetään vahvana ja tasapainossa. Se on ainoa tae, että pystymme myös tulevaisuudessa näitä satsauksia tekemään. Teimmekin tänään valtuustoaloitteen, että lähdemme yhdessä tavoittelemaan sitä, että Loppi on vuonna 2025 Suomen liikkuvin kunta. Olemme varmoja, että se on tavoiteltavaa ja olemme varmoja, että se olisi sellainen vetovoimatekijä, että Lopelle moni uusikin perhe haluaisi muuttaa. Samalla minulla oli mieluisa tehtävä valtuuston alussa vielä onnittele Lopen LFT:n kasvattia Maailmanmestari Ville Lastikkaa. Päätimme antaa tuoreelle tuplamestarille 2000 euron stipendin kiitokseksi upeista peleistä, mestaruudesta ja myös myönteisestä työstä Lopen maineen eteen! Loppi on rautaa ja KirurgiLastikka ja timanttia!

Valtuustonkokouksen lopussa myös poikkeuksellinen valtuustoaloite, kun kahdeksan valtuutettua oli allekirjoittanut kunnanjohtajan epäluottamusaloitteen. En asiaa tämän enempää kommentoi. Se etenee omaa tietään.

Lämmin kiitos kuitenkin vielä budjetin valmisteluun osallistuneille ja kaikille kuntamme työntekijöille ja luottamushenkilöille. Kunnan osalta suuntaamme näin kohti joulua.

 

 

Kommentit