Budjettiriihessä isoja kysymyksiä.

Blogi, keskiviikkona 29.08.2012

Mielenkiinnolla saamme tänään seurata hallituksen budjettiriiheä. Hieman tuntuu valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen budjetti vaalibudjetilta kun sen tuhtia alijäämää katselee ja miettii sitä miten saamme valtiomme talouden tasapainoon ja velkaantumisen taitettua hallitusohjelman mukaisesti.

Hieman olen myös huolissani siitä, että talouden riittämätön tasapainotus tehdään vielä enemmän veroja kiristämällä kuin kuluja vähentämällä. On pelättävissä, että tällaiset suomalaiseen työhön kohdistuvat kiristykset nyt syövät sitä pientä ja orastavaakin kasvua. Toivottavasti tänään saamme aikaan siis sellaisia uudistuksia jotka aidosti luovat uutta kasvua tähän maahan ja pitävät yllä maamme kilpailukykyä. Esimerkiksi elinkeinoministeri Jyri Häkämiehen esittämä dieselveron palautusjärjestelmä ammattikuljetuksiin olisi sellainen ja toivuttu, kuten myös sähköautojen ja maakaasun verohelpotukset.

Ja erittäin merkittävänä ja kannatettavana keskusteluissa on mukana Petteri Orpon esittämä kotitalousvähennyksen palauttaminen ennalleen. Tuntuu erikoiselta, että demarit vastustavat niin kiivaasti kotitalousvähennystä joka parhaalla mahdollisella tavalla luo uusia työpaikkoja tähän maahan ja myös helpottaa monen asukkaan ja talonomistajankin arkea.

Ja sitten isona keskusteluna on vanhuspalvelulaki josta nyt kinataan sitä, että tehdäänkö laista vain peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardssonin ajama ja priorisoima laitospalvelulaki vai kehitetäänkö vanhustenhoitoa kokonaisuutena niin, että panoksia lisätään myös kotihoitoon ja omaishoitoonkin. Tämä iso arvovalinta tänään ja toivottavasti tässä valitaan malli jossa lisätään henkilökuntaa niin laitoshoitoon kuin kotihoitoonkin, mutta ei unohdeta myöskään omaishoitajien arvokasta työtä. Tällaista hyvän hoidon takaavaa vanhuspalvelulakia Kokoomus on ollut ajamassa alusta asti ja toivottavasti tässä onnistumme.

Mutta nyt töiden pariin.

Ensi vuoden budjetista ei vielä tänään täyttä ratkaisua. Isot kysymykset on ratkaistu ja huomenna on tarkoitus, että paketti saadaan kasaan. Hieman näyttää nyt gallupluvut sekoittaneen yhden puolueen pään ja sieltä jo esitetään entisen puoluesihteerin toimesta uusia eduskuntavaalejakin. Aika mielenkiintoista. No mahtuuhan maailmaan puhetta ja ehkä tälle samaiselle ex-puoluesihteerille voisi todeta, että hänenkin olisi hyvä kestää keskustelua. Oli nimittäin aikamoinen pohjanoteeraus väittää, että peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardsonia kiusattaisiin. Ei kai hyvä tavaton politiikassa eri mieltä oleminen ole kiusaamista ja jos näinkin merkittävälle paikalle nostetaan niin kyllä silloin pitää osata perustella omat ratkaisut ja esitykset ja jos niin ei tee niin pitää kestää myös arvostelua. Ja myös tuollaisella paikalla pitää kestää se, että kaikki eivät vain ole samaa mieltä kaikesta eikä varsinkaan jos ministeriä ohjaa vahvemmin populismin tuuli kuin yhdessä sovitut suuntaviivat. Mutta jokainen tavallaan ja se hyväksyttäköön.

Toisaalta voisi miettiä sitäkin, että voisiko eduskunta äänestää erikseen jokaisen ministerin luottamuksesta hallituksen aloittaessa. Puhemiehien tapaan.

Mutta päivä näin pakettiin ja illalla vielä niin kuin kuvista huomaatte ehdin ratsutallillekin. Teki hyvää tuhti tunti Homeroksen kanssa ja huomiseksi jälleen virtaa. Huomenna sitten vapaapäivä syksyn viimeinen. Tarkoitus tehdä suursiivous varastolla mökillä. Iso urakka edessä.

 

Kommentit