Brexit peruuntuu.

Blogi, tiistaina 15.01.2019

Iso-Britannian parlamentin alahuone äänestää tänään Britannian pääministerin Theresa Mayn esittelemästä Brexit-sopimuksesta. Oma arvioni on, että sopimus hylätään parlamentissa. Mayhan siirsi joulukuussa äänestystä brexit-sopimusluonnoksesta, koska se olisi jo silloin äänestyksessä. Mutta ei tilanne ole ainakaan yhtään paremmaksi mennyt aikalisänkään aikana.

Äänestyksen jälkeen tilanne voi edetä kolmea erilaista uraa. Britannia järjestää uuden kansanäänestyksen tai uudet vaalit tai molemmat tai sitten brexit perutaan muuten.

BBC:llä May totesi jo itsekin, että brexitin peruminen on nyt jo todennäköisempää kuin no deal- eli sopimukseton brexit. Mayn ja Britannian hallituksen näkemys on siis muuttunut siitä kun he vielä uhmakkaasti totesivat, että jos parlamentti hylkää sopimuksen, Britannia eroaa EU:sta 29. maaliskuuta ilman sopimusta. Näin en usko itsekään käyvän.

Kun tänään suurella todennäköisyydellä, jos äänestystä ei jälleen lykätä, sopimusluonnos hylätään parlamentissa on Maylla kolme viikkoa aikaa ilmoittaa mitä seuraavaksi tehdään. Hiekka siis juoksee tiimalasissa kovaa vauhtia.

Viikonlopun ja alkuviikon aikana parlamentin alahuoneessa on jo viritelty puoluerajat ylittävää rintamaa. Heidän tarkoitus olisi ennen muuta estää  Britannian ero EU:sta ilman sopimusta. Näin ajattelevien ja toimivien edustajien tavoitteena on siis ensisijaisesti keskeyttää EU:n artikla 50:n toimeenpano, mikä määrittelee siis EU-eron askelmerkit.

Oma arvioni on, että äänestyksen jälkeen Britannia etenee ensin uusiin parlamenttivaaleihin. Vaalit ennen brexit-päivää eli 29.3.2019 ei jätä kuitenkaan enää riittävästi aikaa uusille neuvotteluille EU:n kanssa. Uusi hallitus joutuisi siis lykkäämään eroa. Olisiko se mahdollista? Itse uskon, että olisi sillä kaikkien etu on se, että Britannia ei lähde EU:sta ilman sopimusta. Britannian on muistakaa se maailman viidenneksi suurin kansantalous.

Eroaako Britannia EU:sta lopulta. Jo vetoja löisin niin löisin sen puolesta, että lopulta ei kuitenkaan eroa. Mutta EU kuitenkin joutuu tämän kaiken myötä muuttumaan ja ehkä hyväkin niin.

Seurataan tilannetta ja tämän päivän illassa olemme jo viisaampia. Ainakin äänestystuloksen verran.

Kello 17.35. Tänään eduskunnassa puolustusvaliokunta missä työstämme edelleen kriittisten ja strategisesti merkittävien maakauppojen ja takaisin lunastusten lakikokonaisuutta. Kokonaisuus pitää saada mahdollisimman pian kuntoon.

Tänänä myös sovittiin eduskuntapuolueiden kesken kolmesta seksuaalirikollisia koskevasta lakimuutoksesta jotka halutaan läpi vielä tällä kaudella. Kyseiset lait ovat poliisin henkilötietolaki, kansalaisuuslain muutos ja lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistuksen korottaminen neljästä vuodesta kuuteen vuoteen vankeutta. Samalla lakiin lisätään  törkeää lapsenraiskausta koskeva uusi rangaistussäännös.

Poliisin henkilötietolaissa on kyse siitä, että poliisin valtuuksia nettiseurannassa lisätään. Nykyisin poliisi voi toki seurata lasten ahdistelijoita netissä, mutta heistä saatuja tietoja ei voi tallentaa ilman rikosepäilyä.

Kansalaisuuslain muutoksen myötä tiettyihin rikoksiin syyllistyneet voisivat menettää jo saamansa Suomen kansalaisuuden. Tähän kokonaisuuteen halutaan lisätä myös törkeät seksuaali- ja väkivaltarikokset.

Lisäksi sovittiin, että seksuaalirikosten tuomioita voidaan edelleen eduskunnan päätöksellä koventaa. Itse tulen esittämään kaikkien näitä koskevien vankeustuomioiden muuttamista ehdottomiksi.

Hyvä yhteinen tahtotila nyt kaikkien puolueiden kesken eduskunnassa ja aina historiallista, että myös yli hallitus- ja oppositiorajan.

Kommentit