Blokattaisiinko koronan toinen aalto maskipakolla? – Hengityssuojaimia olisi järkevää käyttää muuallakin kuin EU-huippukokousten mediakuvissa

Blogi, tiistaina 28.07.2020

Suomessa on jahkailtu koronaepidemian alusta lähtien ns. maskipakon kanssa. Edes suositusta ei hengityssuojainten käytöstä ole saanut. Ja lähinnä niiden käytöstä on peloteltu ja varoiteltu. Me kokoomuksessa olemme alusta asti esittäneet vaatimuksia siihen, että hengityssuojaimet olisi asetettu pakollisiksi jo kevään pahimpana tartuntahetkenä ainakin pääkaupunkiseudun kauppoihin ja myös suurten kaupunkien julkiseen liikenteeseen.

Pääministeri Sanna Marinin hallitus ei suositusta antanut eikä näin ollen myöskään STM:n eikä edes THL:n äänenpainot ohjanneet maskien käyttämiseen. Tuli muuten usein tunne näitä pelotteluja lukiessa, että voiko koko muu maailma olla väärässä. No eipä ollut. Totta kai hengityssuojaimista on hyötyä monessakin mielessä ja toivottavasti Marinin hallitus saisi nyt jo mahdollisen toisen aallon kynnyksellä edes suosituksen annettua. Julkiseenliikeenteeseen se tulisi antaa velvoittavana määräyksenä.

Heinäkuisen EU-huippukokouksen kuvia katsellessa tulikin hieman epäuskoinen olo, kun niissä kuvissa kuitenkin myös pääministeri Sanna Marin piti kasvoillaan hengityssuojainta. Siis samaa minkä käytön vaaroista oli Suomessa koko kevät varoteltu ja jopa peloteltu. Siis ne toimivat suomalaisillakin kuitenkin? Toki vähän teatraaliselta tuo huipparinkin maskien käyttö tuntui sillä twitterissä jaetuissa samojen EU-johtajien pienempien ryhmien kuvissa ei lyhyemmillä turvaväleillä enää kuitenkaan hengityssuojaimia käytetykkään.

Mutta aikanaa Cambridgen tutkijat selvittivät sitä kuinka tehokkaasti eri materiaaleista tehdyt hengityssuojaimet tai maskit pysäyttivät hiukkasia. Tuossa jo lähes vuosikymmen sitten tehdyssä tutkimuksessa tutkittiin jopa koronavirusta pienempiä hiukkasia. Tulos oli mielenkiintoinen. Leikkausmaskin läpi ei päässyt 89% hiukkasista, mutta lähes yhtä hyvään tulokseen ylsivät pölynimuripussit ja t-paitakin pysäytti partikkeleista peräti 70 prosenttia. Eli kyllä sillä puuvillaisellakin maskilla on hyötynsä ja ne muuten hyvällä tavalla muistuttavat myös katukuvassa ja kaupassa, että ei koronaa ole vielä voitettu.  Ja pitää muistaa sekin, että ebola-epidemian aikana laajasti käytettyinä suojaimilla todettiin olleen merkitystä taudin taltuttamisessa.

Nyt Ylen Aamu-TV:ssä THL:n johtaja Mika Salminen kertoikin yllättäen, että hengitysmaskien käyttöönottamista mietitään nyt Suomessakin aktiivisesti. Salminen totesi…

”Vielä tilanne ei ole sellainen, että olisi kohtuullista vaatia kaikissa tilanteissa maskin käyttöä. Asia tulee todennäköisesti ajankohtaiseksi viimeistään silloin, kun ihmiset alkavat suuremmissa määrin palata lomilta, ja tietysti silloin, jos epidemiatilanne muuttuu radikaalisti”

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen on antanut tukensa (Yle A-Studio) myös kansallisen suositukselle kasvomaskeista.

”Peräänkuulutan maskisuositusta, jotta väestölle tulee ymmärrys siitä, että tauti leviää myös hengitysteitse yskiessä, puhuessa ja aivastaessa. Silloin kun turvavälejä ei voida pitää, niin kasvomaski ilman muuta käyttöön.”

Syksystä voi siis tulla paha jos nyt itse kukin alkaa lipsua mm. käsienpesun ja desinfioinnin suhteen, jos turvavälit unohtuvat ja muutenkin liiallinen normaalin elämän fiilis yleistyy. Siksi nyt tarvitaan vähintään tämä suositus mitä kokoomuksesta olemme esittäneet jo keväästä lähtien ja mielellään myös julkiseenliikenteeseen maskipäätös tehdä velvoittavana. Oltaisiin nyt tältäkin osin vastuullisia ja etunojassa.

Muutama ihan mielenkiintoinen kuvakaappaus Twitteristä samojen EU:n päämiesten neuvotteluista. Jäin pohtimaan, että miksi toisista tilanteissa oli maskit ja toisissa ei?

Itse olen myös huolissani siitä, että maamme rajat näyttävät vuotavan pahan kerran. Ruotsissa tautitilanne on aivan eri luokkaa kuin meillä, mutta sieltä matkustetaan koko ajan Suomeen myös lomamatkoille. Nyt kun Marinin hallitus päätti palauttaa koronaviruksen vuoksi käyttöön otetun sisärajavalvonnan Suomen ja Itävallan, Suomen ja Slovenian ja Suomen ja Sveitsin väliseen liikenteeseen niin miksi tuota länsinaapurin rajaa ei saada kiinni? Sisärajavalvontaa päätettiin jatkaa myös Suomen ja Espanjan, Luxemburgin, Portugalin, Puolan, Ranskan, Ruotsin ja Tšekin välisessä liikenteessä.

Toivottavasti nyt ei siis tehdä virheitä sillä tähän asti Suomessa on onnistuttu koronan tautitilanteen leviämisen ehkäisemisessä varsin hyvin. Vääränlainen hyvänolon tunne ja voittajafiilis voi nyt kostautua pahan kerran. Antaa Marinin hallitus, STM ja THL nyt pian se kasvomaskisuositus ainakin julkiseenliikenteeseen, suurempien kaupunkien kauppoihin ja yleisestikin ohjeistus siitä, että maskeja on hyvä käyttää. Ja laittakaa tuo Ruotsin raja nyt kuntoon.

….

Kello 20.48

13. Lopen Suviehtoon Haustausmaakävely

Tänään päivän päätteeksi ilta kotikunnan hautausmaalla. Nyt jo 13. kerran järjestetty Suviehtoon Hautausmaakävely keräsi jälleen kivasti väkeä yhteen ja tällä kertaa kiersimme Antti Koskimäen ja Kalevi Nevanpään johdolla loppilaisten merkkihenkilöiden hautoja ja myös erityisiä hautamuistomerkkejä. Hienoja hautakiviä ja hautamuistomerkkejä ja sukuhautoja ja myös tarinoita niissä lepäävien ihmisten elämistä. Ja monenlaista historiaakin asekätkennästä kirjailijoihin ja olympiaurheilijoista kauppiaisiin ja teollisuussukuihin. Ja myös niikin kauaksi historiassa menimme, että pääsiimme 1700-luvulle ja sieltä Suomen Sotaan asti. Hautausmaamme läheisellä Vanhankirkon mäellä nimittäin Johan Reinhold von Törnen -hautamuistomerkki.  Törnehän oli yksi Vänrikki Stoolin tarinoiden sankareita.

Kaunis ilta.

Antti Koskimäki johdatteli nyt jo 13. kerran järjestettyä Suviehtoon Hautausmaakävelyä Lopen Hautausmaalla merkkihenkilöiden ja erityisten hautamuistomerkkien äärelle.

Kommentit