Beretta käynnisti Sakon TRG:n siirron Italiaan – EU:n poikkeavat vientilupapolitiikat vie osaamisen ja työpaikat Suomesta?

Blogi, maanantaina 29.12.2014

Aika kuluu uhkaavasti siihen suuntaan, että entisen Suojeluskuntaina Ase- ja Konepajan tämänpäivän huipputuote Sako TRG -tarkkuuskivääri menetetään Suomesta. Sakon nykyinen isäntä Beretta on nimittäin pettynyt eri EU-maiden erilaisiin vientilupakäyntänteisiin. Suomi ei nimittäin anna vientilupaa sellaisiinkaan maihin mihin muista EU-maista vientilupa irtoaa. Ja tämän seurauksena Beretta on nyt käynnistänyt työn alkuun ainakin osan Sakon tuotannon siirtämiseksi pois Suomesta. Tämä ei ole uhkaus vaan ministeriöön on jo jätetty ensimmäiset asiakirjat tämän asian tiimoilta.

Itse en ymmärrä tällaista politiikkaa. Tilanne ei nimittäin ole se, että halukas ostajamaa ei aseitaan saisi. Nyt kyse on siitä, että Beretta-Sako ne kaupat häviää ja kaupat voittaa muut  asemerkit. Aseet siis jokatapauksessa myydään. Berettakin pärjäisi huippulaadukkailla tuotteillaan kilpailuissa jos sen kaikki tuotanto olisi Italiassa mikä antaa vientiluvat EU:stakin. Kestämätön tilanne EU:ssa missä on yhteiset sisämarkkinat jne.

Vielä kun tutustuu hieman Berettan toimiin Sakon omistajana niin tosiasiat valkenevat hyvin. Berettan aikana Sako on kasvanut Suomessa koko ajan. Yhtiö on rakentanut Suomeen lisää ja palkannut nyt koko ajan myös lisää työntekijöitä. Yrityksen liikevaihtokin on kasvanut myös läpi tämän lamankin. Nytkin Beretta on antanut Riihimäelle 5 miljoonan euron investointipäätöksen. Sen kohtalosta en tiedä jos TRG:t nyt menetetään Italiaan. On hyvin mahdollista, että sen jälkeen muukin.

Sako TRG on siis Sakon valmistama pulttilukkoinen tarkkuuskivääri. TRG:n mallit 22 ja 42 ovat useiden maiden ase- ja poliisivoimien käytössä. TRG on huipputarkka ja siksi myös poliisille haluttu ase. Korkeaa suomalaista osaamista.

Tänään Aamuposti kirjoitti myös aiheesta. On hyvä, että maamme vientilupapolitiikka nousee nyt avoimeen keskusteluun. Tällä hetkellä yksi ministeri pidättelee vientilupaa. Minusta on hyvä, että nyt käydään avoin keskustelu siitä, että haluammeko toimia näin vai onko meille työpaikat tärkeitä. Asia ratkennee suuntaan tai toiseen lähiviikkoina.

Jotenkin kuvaavaa maiden moraalista nähtiin Libyassa. EU-maiden johtajat mukaan lukien Suomen silloinen pääministeri Mari Kiviniemi istuivat Muammar Gaddafin vieraina Libyassa loppuvuodesta 2010. Seuraavan vuoden maaliskuussa EU-maiden johtajat tuomitsivat jyrkästi Gaddafin ja Kiviniemi mm. totesi, että Gaddafille näytettiin ovea. Gaddafin toimet ja tapa johtaa maataan oli aivan hyvin tiedossa jo siinä vaiheessa 2010 kun EU-johtajat istuivat diktaattorin kanssa beduiiniteltoissa. Silloin muut asiat johtivat politiikkaa ja asenteita. Kaksoisstandardit.

Mutta nyt on hyvä käydä avoin keskustelu siitä haluammeko me, että joku muu EU-maa tekee nämäkin tuotteet vain haluammeko pitää korkeasta osaamisesta kiinni Suomessakin?

Minun vastaus on selvä. EU:n vientilupapolitiikan pitää olla yhtenäinen ja sen pitää sitoa kaikkia maita. Myös puolustusvoimien hankinnoissa pitää kilpailutusten tapahtua samoilla pelisäännöillä EU:ssa. Jos koko EU sanoo aseviennille ei niin silloin se on fine. Mutta yksin meidän ei kannatta tässäkään jäädä varsinkaan tässä muuttuneessa maailmanpoliittisessa tilanteessa. Minusta tällaistakin osaamista ja tuotantoa kannattaa pitää omassakin maassa.

Katsotaan nouseeko tästä nyt keskustelua. Toivoisin niin.

Kello 21.43 ja flunssainen päivä takana. Töitä kuitenkin tehty ja väännetty mm. tätä Sako-casea nyt parempaan asentoon. Alkuvuodesta toivottavasti saamme ratkaisun ja toivottavasti työpaikkoja arvostavan. Ja sain myös tuon sovitun kirjoituksen valmiiksi ja hieman myös tulevan vaalikampanjanikin asioita valmistelin. Joku onkin jo kysellyt koska kampanjani aloitan. Itse olen päättänyt, että kampanjaa en tee ennen kuin eduskunnan tämä kausi päätökseen. Eli etenen periaatteella, että työt ensin ja kampanja sitten. Ja toivottavasti työ puhuu sitten puolestaan myös.

Tänään otin sulamaan myös Pelto-Seppälän tilalta Tapanin ajeluilla hankkimani paahtopaistin. Tilalla nykyään kiva pieni suoramyyntikauppa ja sieltä Tilapuodista nyt tällainen herkku matkaan. Uusi vuosi aloitetaan siis meillä parhaalla mahdollisella lihalla ja leimalla Hyvää Hunsalasta ja Hyvää Suomesta. Jos vielä haluatte itsellenekin hyvää lähiruokaa suoraan tilan tiskistä niin soitelkaapa Tiina Seppälälle. Yhteystiedot löydätte tilan FB-sivuilta: Pelto-Seppälän tila. Suosittelen!

Mutta nyt lapsille vähän kuumelääkettä. Eilen illalla ja yöllä mentiin 40 asteeseen. Nyt onneksi rohto jo puree ja aste tultu alaspäin. Pieni siinä hieman velttona ja ainakin rauhallisena. Voi raasua. Iskä menee viereen.

 

 

Kommentit