Sunnuntaina päättyi Bašar al-Assadin 24 vuotta kestänyt yksinvaltius Syyriassa. Kahdessa viikossa kapinalliset marssivat maan läpi kohdaten lopulta yllättävänkin vähän vastarintaa.
”Damaskoksen kaupunki on vapautettu, tyranni Bashar al-Assad on syrjäytetty.”
Näin eilen sunnuntaina 8.12.2024 julistivat kapinalliset vapauttaessaan mm. vankeja Syyrian vankiloista.
Al-Assad näyttäisi perheineen paenneen Venäjälle. Al-Assadin hallinnon luhistuminen olikin täydellinen nöyryytys hänen itsensä lisäksi myös Venäjälle ja sen yksivaltiaalle Vladimir Putinille. Putin on täytynyt miettiä myös itseään ja omaa asemaansa seuratessaan kapinallisten riemumarssia läpi Syyrian?
Onko kapinallisten voitonmarssi sitten lopulta voitto myös Syyrian kansalle jää nähtäväksi? Syyrian hirmuhallinnon kaataneet eivät nimittäin ole millään tavalla yhtenäinen joukko. Onko se hyvä vai huono asia niin sen tulevat viikot ja kuukaudet näyttävät. Kapinallisia yhdistävä tekijä oli yhteinen vihollinen Al-Assadin hirmuhallinto.
Yksi tärkeä tekijä tullee olemaan Abu Muhammad al-Joulanin johtama HTS eli islamistinen Hayat Tahrir al-Šam. Merkillepantavaa on se, että mm. YK on julistanut HTS:n terroristijärjestöksi. Toinen vähän samanlainen useamman ryhmän muodostama ryhmittymä on FSA eli Vapaan Syyrian Armeija. Myös sillä lieneen merkittävä rooli lähiaikoina? Rakentuuko tälle perustalle islamistisempi hallinto on yksi kysymys? Voiko hallinnosta tulla jotain ISIS:n eli DAESH:n kaltaista? Tai voiko tie viedä Taliban-hallinnon tyyliseen suuntaan? Tätäkään ei varmaksi tiedetä, mutta ainakin ensiarviot ovat olleet sellaisia, että suunta ei kuitenkaan näin raju olisi?
Mikä on Venäjän rooli Syyrian tulevaisuudessa? Ajaako maa venäläiset pois maastaan tukikohtineen? Näin uskoisin käyvän sillä venäläistukikohdat edustavat kuitenkin maassa Al-Assadin hirmuhallintoa? Turvapaikan myöntäminen Al-Assadille Venäjältä johtaneen varmasti välien katkeamiseen ja se taasen siihen, että Venäjä menettänee ainoan laivastotukikohtansa Välimerellä.
Mitä Syyriaan tilalle sitten tulee? Mikä tulee olemaan Turkin rooli? Myös Yhdysvaltain? Kysymysmerkkejä on ilmassa enemmän kuin vastauksia.
Selvää on se, että yli 50 vuotta – vuodesta 1971 lähtien – maata hallinneen Assadin suvun tarina on nyt tullut päätökseen. Bašar al-Assad nousi valtaan vuonna 2000 vuonna 1971 presidenttinä aloittaneen Hafiz al-Assadin kuoltua. Islamilaisen shiia-haaran alaviitteihin kuuluneen al-Assadin suvun tarina on siis tullut päätökseen.
Venäjällä tilannetta väistämättä seurataan pelonsekaisin tuntein. Ja uskoisin, että myös Venäjän muissakin tai oikeastaan Putinin muissakin ”liittolaisvaltioissa”? Moni diktaattori ja autoritäärisessä hallinnossa mietitään nyt varmasti, että tällainenko on se Venäjän antama tuki ja apu lopulta?
Näin ne diktatuurit kaatuvat yksi toisensa jälkeen. Harvoin diktaattorit vanhuuteensa kuolevat. Toivottavasti Syyrian tulevaisuudesta tulee lopulta valoisampi.
….
Kello 20.54 ja kotona.
Tänään illalla vielä kotikunnan ensi vuoden budjettivaltuusto. Oli mukava kuulla miten monesta eri ryhmästä tämän kauden talousarvion laadintaprosessit saivat kiitosta. Olen halunnut kunnanhallituksen puheenjohtajana sitouttaa ja osallistaa väkeä näihin prosesseihin ja samaa on osaltaan tehnyt myös kunnanvaltuuston puheenjohtajamme Suvi Louhelainen (kesk.). Asioita on tehty perusteellisesti lautakunnissa useammissa kokouksissa ja myös kunnanhallituksessa useammassa kokouksessa ja vaiheessa ja myös valtuusto pidetty mukana iltakouluin ja valtuustoryhmien pj-tapaamisinkin. Toiminut hyvin.
Tänään budjetti hyväksyttiin muutamin muutoksin. Meidän esitys Tiina Seppälän (kok) tekemänä kahden vuosiviikkotunnin lisäämisestä esitykseen peruskouluun voitti äänestyksen ja saimme nämä tunnit palautettua nyt ensi vuoden budjettiin. Iso juttu ja koskee ihan jokaista loppilaista koululaista.
Toisena hyväksyimme yksimielisesti Pilvi Ojalan (vihr.) tekemän ja mm. meidän kannattaman esityksen missä Lopen Opiston ryhmien perustamisraja nostettiin kuudesta seitsemään. Tällä tavalla pystyimme varmistamaan ja turvaamaan monen ryhmän synnyn myös ensi vuonna. Säästö toki opistolle säilyi samana, mutta nyt se siis on opistossa etsittävä muilla keinoilla.
Ja tärkeä päätös oli myös äänestys missä esitykseni mukaan päätimme lopulta selvin numeroin säilyttää vasta parisen vuotta toimineen hyvinvointitoimialan kunnassa jatkossakin. Keskusta halusi sulauttaa tämän osaksi sivistystoimea, mutta onneksi valtuustosta enemmistö katsoi hyvinvointitoimialan niin tärkeäksi, että sitä ei voida hoitaa toisen lautakunnan ja hallinnon alan alla vähän kuin otona. Tästäkin äänestyksestä olin enemmän kuin tyytyväinen.
Tärkeät muutokset mitkä eivät juurikaan budjettia muuttaneet euroiltaan, mutta arvoiltaan toki muuttivat paremmaksi. Mutta se pitää tässäkin muistaa, että säästötarve on vuoteen 2028 mennessä peräti 2,8 miljoonaa euroa eli tehtävää tässä tulevalle valtuustolle kyllä riittää yllin kyllin ja vaikeita ja ikäviäkin päätöksiä. Toki toivoa sopii, että taloussuhdanne kääntyisi paremmaksi ja työllisyys- ja verotulot kasvuun ja toisaalta myös saisimme näinä vuosina vaikka pari kolme hyvää yritystä lisää Silmäkantoonkin. Ne helpottaisivat urakkaa ainakin jonkun verran.
Muut päätökset ja äänestykset yms. löydätte pian kuntamme nettisivuilta. Kurkatkaapa sieltä ja saa palata jo pöytäkirja ja muutkin ajatuksia tai kysymyksiä herättävät.
Iso kiitos valtuustolle hyvästä kokouksesta ja hyvästä vuodesta. Asiat on hoidettu hyvin ja me olemme saaneet kunnanhallitukselle hyvän tuen työllemme. Yhdessä ja yhteistyöllä on ollut mukava ja helppo asioita tehdä.
Nyt kello jo paljon ja aamusta Valtion liikuntaneuvosto odottaa Helsingissä. Palaillaan siihen ja muihin asioihin tulevina päivinä ja myös vähän lisää Syyriankin tilanteeseen.