Balticconnector -kaasuputken vauriosta epäillään kiinalaisen varustamon Newnew Polar Bear -alusta – ”Laivan kansallisuus ei välttämättä kerro kenen tiliin se on ollut liikkeellä”

Blogi, keskiviikkona 25.10.2023

Keskusrikospoliisi kertoi eilen julkisuuteen lisää tietoa Itämeren Balticconnector -kaasuputken valtioon tutkinnasta. KRP:n mukaan ”tapahtumien kulku on pystytty osoittamaan todistusaineiston ja datan perustella ja vaurion aiheuttajaksi epäillään Hongkongin lipun alla purjehtivaa Newnew Polar Bear -alusta”. Teknisesti on siis voitu nyt selvittää se, kuinka vaurio kaasuputkessa on syntynyt.

Balticconnector putkivaurio Rajavartiolaitoksen kuvassa.

Tutkinnan yleisjohtaja Risto Lohi kertoi eilen 24.10.2023, että ”meren pohjasta on havaittavissa, kuinka kaasuputken vauriopaikalle johtaa leveä, 1,5–4 metriä leveä raahausjälki”. Kaasuputken vauriopaikasta joidenkin metrien päästä löytyi ankkuri, joka on saatu nyt nostettua ja siitä on löydetty merkkejä siitä, että ankkurilla on ollut kosketus kaasuputkeen. Löydetyn ankkurin epäilläänkin olevan paitsi leveän raahausjäljen, myös itse vaurion aiheuttaja.

Merkille pantavaa on myös se, että löydetyn ja ylös nostetun ankkurin ”löytöpaikalta poispäin puolestaan johtaa kapea raahausjälki, joka sopii mitoiltaan löydetyn ankkurin siihen osaan, jolla ankkuri kiinnittyy ketjuunsa”.

Keskusrikospoliisi kertoi näiden tietojen ja niihin yhdistetyn alusten liikkeitä koskevan datan analyysiin vahvistaneen päätutkintalinjaa, jossa selvitetään Hongkongin lipun alla purjehtivan, kiinalaisen varustamon Newnew Polar Bear -alukseen osuutta tapaukseen.

Julkisuudessa on ollut myös kuvia kiinalaisvaruston laivasta, joissa etuankkuria ei enää tapahtumapäivän jälkeen ole. KRP myös viittasi tähän todeten tutkinnan yleisjohtajan toimesta, että tutkinnan yhteydessä ”ei ole pystytty visuaalisesti varmistumaan, että aluksessa olisi toista etuankkuria paikallaan, mikä auttoi kohdentamaan epäilyjä tähän alukseen”.

Ja tietenkin vähintäänkin epäilyjä lisäävää on ollut Newnew Polar Bearin suhtautuminen tilanteen selvittämiseen. Poliisin mukaan ”alukseen on oltu yhteydessä useita kertoja, mutta alus ei ole ollut halukas yhteistyöhön”.

Juridisia perusteita pakkotoimenteisiin ei kuitenkaan merialueella ollut, kun laiva seilasi vain maamme ns. Talousvyöhykkeellä. Talousvyöhykkeelle ei Suomen viranomaisten toimivalta ulotu, vaan laivan olisi pitänyt tulla maamme aluevesille. Näin ei kuitenkaan luonnollisestikaan tapahtunut.

Myöskään kansainvälinen yhteistyö ei ole tuottanut tuloksia aluksen tavoittamiseksi. KRP:llä on myös ”meneillään yhteistyö Kiinan viranomaisten kanssa, jotta tutkintaa päästäisiin jatkamaan myös laivan osalta”.

Edelleen tutkinnassa pyritään selvittämään, liittyykö tapahtumasarjaan tahallisuutta tai huolimattomuutta. Toki ainakin itse kysyn, että miksi laiva ei olisi yhteistyöhaluinen, jos sillä ei olisi mitään salattavaa?

Tässä siis väliaikatietoa mitä nyt julkisuuteen on voitu kertoa. Muilta osin tilanne on edelleen vaiteliaisuuden suojassa myös meidän käsittelyiden osalta. Tutkintaa siis jatkaa Keskusrikospoliisi, jota työssä ovat auttaneet virka-aputyönä Rajavartiolaitos ja Merivoimat.

Uutisia olen myös itsekin aiheen ympäriltä mielenkiinnollakin kuunnellut saamamme salaisen tiedon yms. lisäksi. Näissä uutisissa ja kommentoinneissa osassa on särähtänyt korvaan se, että jonkun maan lipun alla seilaaminen tai varustamon kansallisuus tekisi kyseisestä maasta suoraan syyllisen ja sitten pohditaan, että olisiko ko maalla muka joku syy tehdä tällaista jne. Kannattaa myös pohtia sitä, että kuka voisi käyttää mitäkin ja miksi? Ja voisiko toimintaa myös peittää näin?

Laivan kansallisuus ei välttämättä kerro kenen tiliin se on ollut liikkeellä.

Tänäänkin aamulla ensin hallinto- ja turvallisuusjaoston kokous missä paikalla myös Keskusrikospoliisi ja Suojelupoliisi. Jaoston jälkeen päivä jatkui montussa. Salaiseksi siis tästä eteenpäin meni.

….

Kello 22.29 ja kotisohvalla. Pitkä päivä ja sen mukaisesti asioita myös eteenpäin. Jaostoissa työ täydessä vauhdissa ja myös tapaamisia aika paljon nyt budjettiin liittyen. Tänään mm. antoisa kahvihetki Opiskelijoiden Liikuntaliitto ry:n eli OLLin puheenjohtaja Emilia Junnilan kanssa. Esillä totta kai opiskelijoiden liikunta, mutta myös urheilu ja liikunta laajemminkun. Ja myös totta kai yhteinen Häme. Emilia nimittäin Sysmästä kotoisin.

 

 

 

Kommentit