Avauspuhe vuoden 2018 Häme-päivässä ja 48. Lammin Pellavamarkkinoilla – Kotikontujen tienoita tervehtien…

Kynästä, lauantaina 16.06.2018

Kotikontujen tienoita tervehtien…

Hyvää kesäpäivää lammilaiset, hämäläiset ja muut paikalla olevat.

Minulla on erityisen mieluisa tehtävä avata tämän vuoden Häme-päivän tapahtuma täällä Lammilla. Lammilla on erityinen paikka minun sydämessäni.

Mutta tänään siis vietämme Häme-päivää ja teemme sen täällä Lammin Pellavamarkkinoilla. Pellavamarkkinoita vietetään tänään jo 48. kertaa.

Hämeen maakuntahallitus valitsi vuoden 2018 Häme-päiväksi Lammin Pellavamarkkinat ja tänä vuonna Lions Club Lammin järjestämät Pellavamarkkinat järjestetään Yrittäjyys-teemalla. Paikallinen yrittäjyys onkin sellainen voima mitä kannattaa jokaisen vaalia. Ostamalla läheltä ja käyttämällä paikallisia palveluita huolehdimme siitä, että lähipalvelut säilyvät ja toivottavasti myös kehittyvät.

Haluan kiittää LC Lammia ja markkinaisäntä yrittäjä Esa Kauppia arvokkaasta työstä. Te noudatatte parhaalla tavalla JH Erkon hämäläisten laulun sanoja. Erkkohan kirjoitti meidän omaan hämäläisten lauluun, että ”jos toimeen tartutaan”. Osa on epäillyt, että sanoituksessa on virhe ja yrittänyt sitä myös korjata kun-muotoon. Mutta ei sanoituksessa virhettä ole vaan nimenomaan hämäläistä harkintaa ja kypsää pohdintaa. Ensin kuuntelemme, sitten hetken pohdimme ja mietimme, mutta sitten jos toimeen tartumme niin tartumme täydellä voimalla ja teholla. Silloin meissä on järkeä, kuntoa jos toimeen tartumme.

Jos miestä missä tarvitaan
maan eestä vaikka kaatumaan,
|: niin uljaita on urhoja,
on järkeä, on kuntoa,
jos toimeen tartutaan.:|

Tapahtuman järjestävä LC Lammi juhlii tänä vuonna myös 60-vuotista taivalta. Haluan myös tässä onnitella juhlivaa yhdistystä.

Teillä on Lammilla ollut myös koko ajan uudistava ja kehittävä ote tässä tekemisessä. Tätä tukee osaltaan myös opiskelija Sara Holmin opinnäyte työ mikä osaltaan kehitti tapahtumaanne kohti 50. juhlamarkkinoita.

Sara Holm haastatteli tutkimustaan varten sata markkinavierasta ja 60 markkinamyyjää. Kaikki uudistukset pohjaavat siis tutkittuun tietoon.

Häme-päiväksi valitaan vuosittain hämäläinen tai muuten maakunnallisesti tai seudullisesti merkittävä tapahtuma, joka järjestetään Kanta-Hämeen alueella.

Häme-päivä on tapahtuma, joka vahvistaa hämäläistä tapahtumatarjontaa ja tekee sitä tunnetuksi maakunnassa ja sen ulkopuolella. Lammin Pellavamarkkinat ovat tässä mitä parhain. Kiitos teille.

Näillä teillä on elelty pitkään. Miksi Lammiin minulla on lämmin yhteys. Rakkaat tätini lepäävät Lammin kivikirkon mullissa. Myös monet isoäitini ja isosiäni.

Oma isoisäni – viiden polven takaa – jo eleli täällä. Otto Abrahaminpoika Salonen syntyi Lammilla 1795. Isoisäni poliisi-pappa syntyi täällä 1898 Vihtori ja Hilma Matilda Malakiantyttären toiseksi vanhimmaksi lapseksi lopulta yhdeksänjäseniseen sisarussarjaan. Poliisin tie vei toiseen perihämäläiseen kuntaan Lopelle – minunkin rakkaaseen kotikuntaan.

Näin siis kotikontujen tienoitakin tervehdin.

Voisi siis mukaillen todeta, että minäkin olen lammilainen.

Näillä sanoilla haluan toivottaa teille kaikille oikein ihanaa kesää. Vain ihan vähän hyttysiä. Enemmän mansikoita ja uusia perunoita.

On mulle Suomi suloisin, vaan Häme siitä kallihin!

Häme-päivä ja 48. Pellavamarkkinat on näin avattu.

Kommentit