Avauspuhe Lopella Joentaankylän Krouvin Kylpäivillä 6.7.2008.

Kynästä, sunnuntaina 06.07.2008

Hyvät Joentaankyläläiset – hyvät Kyläpäiville osallistuvat.

Viime vuonna saimme mieluisan uutisen, kun Lopen Joentaan kylä valittiin Vuoden hämäläiseksi kyläksi. Meille loppilaisille ei valinta tullut yllätyksenä. Perinteikäs, vanha, mutta samaan aikaan nuorekas ja kasvava Joentaankylä on tänään elinvoimaisempi kuin koskaan.

Nämä Krouvin Kyläpäivät on vain yksi esimerkki kylän eloisuudesta ja osaamisesta. Ehkä nämä perinteikkäät päivät onkin vain se yhteishengen vuosittainen kokoaja – se voimia vaativa koitos, joka itseasiassa toimii kylän akkujen lataajana. Vuosi vuodelta kun menoa seuraa niin meistä yhä useampi haluaisi olla joentaan kyläläinen. Kiitos myös teille kaikille talkoolaisille.

Kovaa vauhtia kasvava yli 400 asukkaan Joentaan kylä on Lopelle tärkeä. Ajanmukainen kolmiopettajainen kyläkoulu on kylän voimavara. Uusimmat tontit menivät kaupaksi nopeammin kuin koskaan ja uusia asukkaita haastatellessani koulun merkitys asuinpaikan valinnalle oli kiistaton. On siis syytä tänäänkin kiittää koulua ja sen osaavia opettajia ja ahkeria koululaisia.

Joentaan kyläläiset ovat tartuneet toimeen myös muuten. Viime vuosina koulun piha on saanut uuden ilmeen. Välituntien viettopaikka on muuttunut koko kylän yhteiseksi pihaksi – liikunta- ja vapaa-ajan viettopaikaksi. Tänään koulu on esimerkillisellä tavalla myös muun toiminnan keskipisteenä eikä sitä uhkaa mikään – ei edes kunnan tiukka taloustilanne.

Ilman eläviä kyliä – tekeviä kyläläisiä – loppilaisia ei Lopen kunta kasvaisi tällaisella vauhdilla.
Mitä sitten kertoo se suo, kuokka ja jussi –talkoovoima jolla kyläläiset rakensivat 650 metriä kevyen liikenteen väylää uudelta asuinalueelta kyläkoululle läpi upean harjun tai kunnostivat 2 kilometrin pituiset Äijänmäen muinais-muistoalueen. En näistä töistä voi kuin olla kiitollinen – ehkä myös kiitollisuuden velkainen. Kylä on tarttunut toimeen.

Tänään olemme kokoontuneet kylän keskelle – Kittilän mäelle – Pikku-Pappilan pihaan. Vanhan kestikievarin paikka mäen toisella reunalla ja historiallinen Konkkalan kartano ja Makkaramäki toisella puolella ovat paikkoja ja maisemia joita on ihailtu vuosisatoja.

Tänäänkin saamme katsella näitä maisemia ylpeinä. Joentaan kylä on kunniamerkki Lopen kunnan rintapielessä.

Hetken kuluttua julkistetaan tämän vuoden hämäläinen kylä. Valinnan tarkoitus on nostaa jälleen esille kylätoimintaa ja kylien aikaansaannoksia. Tuoda kylätoiminnalle ja maaseudun kehittämiselle myönteistä julkisuutta. Sitä Joentaan kylä ja kyläläiset ovat tehneet voimiaan säästämättä.

Näillä sanoilla haluan toivottaa Teistä jokaisen tervetulleeksi Lopelle – Joentaan kylään.

Haluan vielä Lopen kunnan puolesta kiittää kyläläisiä mittaamattomasta työstä. Lopen Kunnanvaltuuston puheenjohtajan oikeuksin myönnän teille kaikille tämän viikonlopun jälkeen luvan olla päivän tai kaksikin Lopen Uupuneita.

Kommentit