Asioita vain täytyy laittaa kuntoon.

Blogi, maanantaina 30.07.2012

Hieman hymyillen luin Aamupostista yleisönosastokirjoitusta missä arvosteltiin minua ja sitä miten nyt keliaakikoiden ruokavaliokorvausta ollaan nostamassa. Tuli hieman sellainen olo, että kitkeriä ovat pihlajanmarjat kun arvostelija oli keskustalainen jonka puolueella sosiaali- ja terveysministerin salkku oli viime hallituksessa. On nimittäin totta, että asiaa on pitkää yritetty laittaa kuntoon enkä tietenkään minä ole ensimmäinen joka aiheeseen tarttuu. En tietenkään. Ei taida sellaisia asioita enää ollakaan jota joskus joku muu ei olisi osaltaan ollut avittamassa eteenpäin. Ja niinhän sen pitää ollakin. 

Ihan uteliaisuuttani katsoin eduskunnan arkistoista, että sieltä löytyi 85 eri esitystä ja kysymystä ”keliakista”. Ensimmäinen oli vuodelta 1989 ja silloin vielä SMP:n kansanedustajien tekemä esitys ”Määrärahan osoittamisesta kaikkien keliakiapotilaiden erikoisruokavalion korvaamiseen”. Sen jälkeen esityksiä on tehty lukuisia. Vuodesta 2002 voimassa ollutta ruokavaliokorvausta on esitetty korotettavaksi lukuisilla eri esityksillä aina vuodesta 2003 alkaen. Tämän jälkeen siis yhteensä 24 erilaista esitystä on tehty tästä tasokorotuksesta 2003 vuoden jälkeen. Ne vain eivät ole kuitenkaan vielä johtaneet toivottuun lopputulokseen. Syitä on varmasti monia miksi ei.

Tänä vuonna 2012 aiheesta on jätetty kaksi esitystä joista kumpikin hallituspuolueiden sisältä. Toinen on SDP:n Kari Rajamäen esitys ja toinen minun tekemäni kirjallisen kysymyksen muodossa.

Ja nyt asia on etenemässä niin kuin kerroin. Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko on jättänyt asiasta esityksen ja sitä käsittelee seuraavaksi maamme hallitus ensi vuoden talousarvion laadinnan yhteydessä.  

Minulle tällaisissa asioissa on tärkeintä, että ne vain yksinkertaisesti hoidetaan kuntoon. Ei tällaiset asiat katso sitä kuka esityksen tekee, mutta se toki kertoo hallituksen arvovalinnoista jos se asian kuntoon laittaa. Itse nyt luotan, että Paula Risikko asian maaliin vie.

Se on tärkeintä.

Upea hellepäivä taas edessä. Yöllä hieman ukkostellut jälleen ja ilmankosteus huikean korkealla. Nautitaan tästä. Nyt minulla pari vapaapäivää ja sitten Jyväskylän MM-ralliin. Neste Oil Rallyssa jälleen selostajapuuhissa. Mutta se vasta puolesta viikosta eteenpäin.

Kello 21.37 ja ei sellaista hellettä tänne Hämeeseen tullutkaan kuin odottelimme. Jälleen siis ne meitä poliitikkoja luotettavammat meteorologit pettivät 🙂 No lämmintä tänään oli kuitenkin ja mukava kesä päivä. Hieman pihatöitä ja hieman tulevan syksynkin juttuja pohdin. Mutta tällä kertaa vain pohdin. 

VIT! Varsin Iloinen Teatteri ja Sairasta menoa

Päivän huipennus tuli kuitenkin vasta illalla kun suuntamisemme katsomaan tämän kesän VIT:n eli Varsin Iloisen Teatterin terassirevyyn. Daddy´s Pubin terassilla nyt jo seitsemännen kerran nähtii todellinen naurun revittely. Riihimäen Nuorisoteatterin kasvatit ovat ponnistaneet kauaksi ja ammattilaisiksi, mutta kesä toisensa jälkeen nämä tekijät palaavat terassille ja meno on sairasta. Niina Lahtisen kynä on aina ollut terävä, mutta vuodet ovat teroittaneet siitä entistä taidokkaamman. Revyyn punainen lanka on vuodesta toiseen pysynyt kutakuinkin samanlaisena ja rakenne noudatellut samaa ja itseasiassa siinä piileekin tämän jutun salaisuus. Jos UIT:ssä ja muissa saa nauraan silloin tällöin ja meno on hetkittäin ihan railakasta ja hauskaa niin VIT:ssä meno on reilun tunnin täydellistä ilotulistusta ilman minuutinkaan taukoa. Itseasiassa sama idea on Jukka Kurosenkin omissakin showssa ja se riihimäkeläinen tavaramerkki toimii. Vaikka homma tehdään kovalla vauhdilla niin siitä huolimatta jutut ovat viimeisteltyjä ja asusteet ja liikkeet ja kaikki loppuunasti suunniteltuja ja hiottuja. Ohjaaja ja koreografi Markku Nenonen on tehnyt taitavien esiintyjien kanssa huipputyötä. 

Jos itse nostan 17 osan tai sketsin joukosta oma suosikkini niin sieltä nousee vuodesta toiseen pinnalla olevien artistien hittikappaleiden uudelleen sanoitukset. Tällä kertaa erittäin taidokas kokonaisuus artistien ensiavussa käynnistä ja pätkä oli osa suurempaan kokonaisuutta joka eteni aina monen sketsin läpi itseasiassa jopa lähes puolet koko showsta. Uudelleen sanoitusten lisäksi naurua riitti koko reilun tunnin, mutta parhaiten minua hyrisytti Kuuden vuoden kuuliaisuus parodia presidentti Sauli Niinistöstämme sekä loppupuolen erinomaiset Hannikaisen Baari ja Kadonneen jäljillä. Hannikaisen Baarissa Niina Lahtinen toi käsikirjoittamisensa ja oivaltamisensa ja älynsä aivan uudelle tasolle. Kertakaikkisen taidokas juttu. Nostan hattua.

Rakenne oli siis tuttu ja se toimii. Jos seitsemästä toista sketsistä tai osasta ehkä yksi oli minulle hieman hegähdystaukoa nauramisessa ja hymyssä niin eikös se silloin ole juuri sellainen kuin pitääkin. Vatsa vieläkin kipeänä.

Ja myönnän, että hetkittäin katseeni jäi kiinni ihan väärään paikkaa. Ai minnekö? No kapellimestari Katja Lappiin. Katja on esiintymisessään sellainen, että häntä katselee mielellään. Sorry lavan tähdet niin se vaan hetkeksi meni. Katja Lapin johdolla showssa soi musiikki jälleen hienosti ja täyden bändin voimin. Ja ei ihan yksinkertaisia kuvioita ja sikermiä tämän vuoden VIT pitänyt sisällään. Tosin miksi Katjalle helppoja tekisikään tai hän tekisi.

Hieno show jota suosittelen tänäkin suvena vielä teille kaikille. Näytöksiä on jäljellä vielä seitsemän eli hyvin ehditte mukaan. Mutta liput kannattaa varata etukäteen. Tänäänkin näytös oli loppuunmyyty ja tunnelma sen mukainen. Lisää VIT:stä ja Sairasta menoa -revyystä netisivuilta: www.varsiniloinenteatteri.com.

Ja Janne Katajalle vinkkinä. Jos tänä vuonna viette ja ohjaat Helsinkiin jotain Apollon Live Clubille niin unohda muut kaupungit. Täytä Apollonkin lava pikkujouluaikaan näillä oman kotikaupungin ammattilaisilla Heidi Musakalla, Niina Lahtisella, Jukka Kurosella ja Kalle Ropposella. Ja jos lisää haluat niin mukaan ehdottomasti myös Turussa lainassa oleva Lauri Ketonen. Nimittäin he ovat parempia. Parhaita etten sanoisi. Ja sanon.

 


Kommentit