Äntligen.

Blogi, tiistaina 27.02.2024

Äntligen.

Lopultakin. Unkarin parlamentti hyväksyi siis eilen 26.2.2024 Ruotsin Nato-jäsenyyden. Maan parlamentti äänesti Ruotsin jäsenyydestä äänin 188-6. Seuraavaksi asiakirja menee maan presidentin allekirjoitettavaksi ja sitten Unkari tallettaa ratifiointiasiakirjansa Washingtonin. Tämän jälkeen Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg voi lopulta kutsua Ruotsin Naton jäseneksi. Ehkä loppuviikosta vielä tyhjä Naton 32. lippusalko saa lippunsa, kun Ruotsin lippu vedetään NATO-maiden lippujen rivistöön.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg twiittasi eilen Ukrainan parlamentin äänestyksen jälkeen, että ”Nyt kun kaikki liittolaiset ovat hyväksyneet jäsenyyden, Ruotsista tulee 32. Naton liittolainen. Ruotsin jäsenyys tekee meistä kaikista vahvempia ja turvallisempia”

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson kommentoi asiaa samaan aikaan näin:

”Tänään on historiallinen päivä. Kaikkien Naton jäsenvaltioiden parlamentit ovat nyt äänestäneet Ruotsin jäsenyyden puolesta. Ruotsi on valmis kantamaan vastuunsa euroatlanttisesta turvallisuudesta”

Lähdimme liittymisprosessiin mukaan toukokuussa 2022 Hand i hand -periaatteella ja vaikka yhdessä emme mukaan päässetkään, niin nyt jälleen olemme rinta rinnan. Me olemme olleet jo kymmenen kuukautta Naton jäsenmaa, mutta tämäkin matka ja valmistelutyö on tehty pitkälti, niin että lopulta olemme yhdessä Natossa.

Olemme Naton kautta nyt myös kahdenvälisessä sotilasliitossa ja kuten matkan varrella totesimme, niin meidänkin jäsenyys Natossa on täydellinen vasta, kun Ruotsikin on jäsen. Ja nyt se sitä tulee olemaan.

Också Sveriges sak är vår.

Uskon, että Ruotsi ottaa reippaat askeleet nyt valmistelussa. Tätä on tasoitettu ja valmisteltu myös meidän koko nyt kymmenkuinen NATO-jäsenyytemme ajan. Ruotsi integroimaan nopeasti osaksi Naton hallintoa ja myös puolustussuunnittelmaa. Ja sitten työ jatkuu komentorakenteiden parissa ja myös niiden uudistamistarpeita arvioiden. Puolustussuunnittelu etenee. Palaan tähän varmasti vielä useita kertoja täälläkin.

Merkittävä päivä siis eilen myös meille ja maamme turvallisuudelle. Itämeri ja koko Pohjola on tämän päätöksen jälkeen turvallisempi maa. Turvallisempi myös uudessa kylmän sodan maailmassa.

Yhdessä. Tillsammans.

Nyt aamusta puolustusvaliokunnan kokoukseen, missä esillä tänään Naton ydinaseet ja meidän suhtautuminen niihin. Natohan tavoittelee lopulta ydinaseetonta maailmaa, mutta kun se ei ole Venäjän ja Kiinan kanssa näköpiirissä, niin ydinaseet on keskeisin ja tärkein pelote myös Natolla.

Kello 22.46. Tänään puolustusvaliokunta ydinaseasioiden parissa ja sitten täysistunto mm. itärajan ongelmien. Tekemistä tässä näyttää nyt riittävän turvallisuuden saralla aikalailla laajasti. Tänään myös tuore tieto, että lopullinen Ruotsin NATO-jäsenyys toteutuneekin vasta alkuviikosta maan presidentin vaihtumisen johdosta. No, pääasia, kun se nyt kuitenkin toteutuu.

Niin ja sainhan minä tänään myös koskettavan lahjan, kun ystäväni ja kollegani Jukka Kopra toi Ukrainan Kiovasta tuliaisiksi aidot Ukrainan tukitavarat. Tukena ollaan!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit