” Anniskelu- ja aukioloaika pitenee tunnilla” -päätös on kuin märkä rätti matkailu- ja ravintola-alan kasvoille

Blogi, torstaina 16.09.2021

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen ja ministeri Krista Kiurun (sd.) rajoitustoimet Keskustan tukemana ravintola-alalle ovat nyt jo kohtuuttomia. Ne eivät ole oikeasuhtaisia eivätkä välttämättömiä koronan kurissa pitämiseksi. Nyt hallituksen tekemän ”Anniskelu- ja aukioloaika pitenee tunnilla” -päätös on kuin märkä rätti matkailu- ja ravintola-alan kasvoille. Tällaiset rajoitukset pitää purkaa nyt jo kokonaan ja kohdentaa toimet vain sinne, missä ne ovat välttämättömiä, vaikuttavia ja tarkoituksenmukaisia. Yhden toimialan ja sen rinnalla tapahtuma-alan ja matkailun kurittaminen menee nyt jo kaiken ymmärryksen yli. Tehdäänkö tässä jo nyt jotain muuta esimerkiksi alkoholipolitiikkaa koronan varjolla?

Käsittämättömäksi nämä rajoitustoimet tekee myös se, että isoista ja äänekkäistä puheistaan huolimatta Marinin hallitus keskustan tuella päätti näistä uusistakin rajoituksista edelleen niin sanotusti vanhan hybridimallin mukaan. Eikä siis noudattanut uutta strategiaa, missä pelkän ilmaantuvuuden sijaan ratkaisevaa olisi nimenpmaan terveydenhoidon kapasiteetin kantokyky, mikä ei enää pitkään aikaan ole ollut tehohoidonkaan osalta uhattuna koronan takia. Eli edelleen Marinin hallitus puhuu ja perustaa päätöksensä vanhentuneisiin ja huonosti tässä rokotuskattavuuden tilanteessa toimiviin leviämis- ja kiihtymisvaiheisiin. Nyt siis leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueilla ravintoloiden anniskelu- ja aukioloaika pitenee armollisesti tunnilla aiemmasta. Mikä on se tautitilanteen kuva mikä antaa perustan nyt siis yhdelle tunnille lisäaikaa eikä esimerkiksi normaaliin paluuseen? Leviämisvaiheen alueilla alkoholia saa Marinin hallituksen tänään voimaan saattaman päätöksen mukaan  tarjoilla siis iltayhteentoista ja kiihtymisvaiheen alueilla yhteen asti yöllä. Sulkeutumisaika on tunnin pilkkua myöhemmin. Leviääkö se korona sitten kahdeltatoista enemmän ja toisaalla vasta yhden jälkeen yöllä? Että sellaista.

Nämä leviämisvaiheen rajoitukset ovat voimassa nyt sitten Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Kymenlaaksossa, Uudellamaalla, Etelä-Karjalassa, Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla ja kiihtymisvaiheen alueita ovat Kanta-Häme, Päijät-Häme, Pohjois-Savo, Keski-Pohjanmaa, Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu, Etelä-Savo ja Satakunta. Ja mikä hämmentävintä asetus on nyt lisäksi voimassa tästä päivästä lähtien suoraan ensi kuun eli lokakuun loppuun asti. Aiemminhan ravintolarajoituksia on tarkasteltu sentään aina viikon tai enintään kahden viikon välein. Nyt rajoitukset lätkäistään kerralla puoleksitoista kuukaudeksi?

Pidän välttämättömänä, että nämä Marinin hallitukset toimet saadaan nyt pikaisesti eduskunnan perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi. Ja minusta on välttämätöntä, että myös oikeuskansleri ottaa näiden toimien lainmukaisuuden pikaiseen arviointiin. Itse en näitä enää voi millään tavalla olla tukemassa.

Päivän surullinen uutinen tuli sosiaali- ja terveysvaliokunnasta. Stv ei keskustan ja demareiden johdolla halunnutkaan ottaa huomioon perustuslakivaliokunnan esille nostamaa tartuntatautilain 58d -pykälän kumoamista. Valiokunta näytti vain entisestään tehneen sekavammaksi tätä tapahtuma- ja kultturialan toimintaa ja sääntelyä korona-aikana ja saa nähdä mitä tästä vielä seuraa. Kokoomus jättikin asiaan eriävän mielipiteen ja tulemme huomenna eduskunnassa äänestämään tämän pykälän kumoamisesta. Tapahtuma-ala; teatterit, leffateatterit, konsertit ja koko tapahtuma- ja kulttuuriala ei tule tätä enää kestämään.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit