Ammattiopisto ainoa mahdollisuus pysyä mukana – Kansanedustaja Timo Heinonen tyytyväinen Hyvinkään-Riihimäen Aikuiskoulutuskeskuksen muuntautumiskykyyn

Uutiset, maanantaina 28.01.2008

Kansanedustaja ja Eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsen Timo Heinonen (kok) jatkoi yritys ja oppilaitosvierailujaan tammikuussa tutustumalla Hyvinkään-Riihimäen aikuiskoulutuskeskukseen. Oppilaitoksen johdon kanssa Heinonen tutustui neljässä eri kaupungissa toimivan säätiön Riihimäen toimipaikkaan ja oli tyytyväinen näkemäänsä. HRAKK toimii joustavasti yritysten ja opiskelijoiden kanssa tilanteen mukaan.

– Erityisen tyytyväinen olen siihen, että HRAKK on ottanut hyvin vastaan 2000-luvun tai pitäisikö jo puhua 2020-luvun haasteen. Koulutusta pitää nopeastikin uudistaa tämän päivän haasteisiin ja niitä ovat vajaakuntoisten koulutus, maahanmuuttajien koulutus ja myös aikuisiän uudelleen ja täydennyskoulutus. Tässä Aikkarimme toimii minusta esimerkillisesti, totesi Heinonen vierailunsa jälkeen ja kertoi aamupäivän antaneen runsaasti lisää tietoa vaikka pääperiaatteiltaan toiminta olikin tuttua.

Säätiön ja HRAKK:n rehtori Ari Orelma kertoi vierailun aluksi yleisesti oppilaitoksen toiminnasta ja strategiasta, jonka jälkeen apulaisrehtori Kirsti-Liisa Virta esitteli pedagogista kehittämistä, kehitysjohtaja Kai Heimonen uusia kehittämishankkeita ja aluevaikuttavuutta ja lopuksi toimialajohtaja Arto Lehtola Riihimäen toimipaikkaa.
Tällä hetkellä HRAKK:n toimipisteet sijaitsevat Hyvinkäällä, Riihimäellä, Hämeenlinnassa ja Helsingissä ja palkkalistoilla on yhteensä noin 150 henkilöä. Vuonna 2006 säätiön liikevaihto oli 9,1 milj. euroa ja vuoden aikana opiskelijoita oli yli 5500 kaukolämmön, liiketalouden, logistiikan, lvi-alan, metalli-, muovi- ja puhdistuspalvelualoilla sekä puu-, rakennus-, ravintola-, sosiaali- ja terveys-, sähkö-, tietotekniikka- ja turvallisuusalalla sekä valmentavassa ja maahanmuuttajakoulutuksessa. Nykyisin samoissa tiloissa Riihimäen Teollisuuskadulla toimii myös tuore Työmylly-toiminta.

– Riihimäen tilat ovat ajanmukaiset. Oli tehokkaan näköistä kun suuressa hallissa oli omat osat mm. logistiikkapuolen koulutukselle trukkeineen ja toisessa reunassa hitsattiin ja kolmannessa tehtiin putkitöitä. Kaikki tekemisen kautta, kertoi Heinonen näkemäänsä ja piti erityisen tärkeänä sitä, että oppilaitos mukautuu nopeasti ja joustavasti talousalueen työvoimatarpeisiin.

– On ehdottoman tärkeää, että tällainen kuin kaikki muutkin ammattikoulutusta antavat toimijat kouluttavat ihmisiä vain aloille joilla on työllisyyttä. On kaikkien kannalta väärin ja epäreilua tehdä muuta, totesi Heinonen ja toivoi vuoropuhelun talousalueen yritysten kanssa pysyvän ja kehittyvän koko ajan paremmaksi.
Ammatillinen koulutus on Heinoselle tuttua koulutuksensa mutta myös neljän vuoden ammattikoulun hallituksessa toimimisen kautta. Tänään Heinosen suurin huoli onkin toiminnan tulevaisuus talousalueella.

– Yhteistyö tai yhdistymishanke Hyvinkää-Riihimäen talousalueen ammattillisenkoulutuksen yhdistämiseksi ei tahdo edetä millään. Valtiovalta on omat toiveensa esittänyt ja uskon, että paras tulos saadaan kun nyt itse rakennamme alueellemme toimivan opiston. Sen toteuttamiseen on erilaisia hallintomalleja – ei se siitä saa jäädä kiinni, totesi Heinonen, mutta myönsi olevansa enemmän kuin pettynyt asian hitaaseen etenemiseen. Heinonen toivoikin, että illalla Riihimäen valtuusto linjaisi rohkeasti periaatteellisella tasolla ammattiopiston puolesta.

Kommentit