Alenxander Stubb mahdollistaisi nettiäänestyksen EU-vaaleissa

Uutiset, keskiviikkona 30.01.2008

Kokoomuksen europarlamentaarikko Alexander Stubb esittää ensi vuoden europarlamenttivaalien äänestämisen mahdollistamista myös internetissä.
Stubbin mukaan nettiäänestys voisi innostaa etenkin nuoria äänestämään. Esityksessä nettiäänestys tulisi nykyisen järjestelmän rinnalle.

Helsingin Sanomien kotisivuilla Stubb toteaa EU-asiat kiinnostavat nuoria, mutta uurnille lähteminen tuntuu oudolta. Meille on nousemassa sukupolvi, joille internet on luonnollinen toimintakenttä. Tästä syystä myös äänestämisen pitäisi olla mahdollista internetissä, kirjoittaa europarlamentaarikko HS:n verkkosivuilla.

– Olen täysin samaa mieltä Stubbin kanssa ja toivoisin, että tämä malli voitaisiin nyt kokeilla ja katsoa mikä merkitys sillä on. Minusta meidän on tehtävä kaikki sen eteen, että äänestysaktiivisuus ei enää laskisi vaan kääntyisi nousuu, kommentoi kokoomuksen eduskuntaryhmän nuorin kansanedustaja Timo Heinonen Stubbin esitystä. Heinonen on liputtanut nettiäänestysmahdollisuuden selvittämisen puolesta jo pitkään.

Nettiäänestyksen sallimisella voitaisiin nopeuttaa mm. ääntenlaskentaa ja myös kustannuksia. Pelkoon vaalisalaisuuden heikentymisestä tai äänestyskäyttäytymisen painostuksesta Stubb ei usko.

– Tällä asiaa on minullekin usein vastustettu. Mutta niin minun kuin Stubbinkin esitys lähtee siitä, että perinteinen koppiäänestyskin jatkuisi. Se olisi aina mahdollisuus meistä jokaiselle. Mutta ajatelkaa nyt kuinka helppoa pitkien etäisyyksienkin maassamme tämä olisi. Ei tämä olisi vaan nettisukupolven juttu vaan mahdollisuus meille kaikille. Jo tällä hetkellä pankkien verkkopalvelut ovat erittäin suosittuja oikeastaan iästä riipummatta ja se myös osoittaa, että turvallista tekniikkaa ja malleja löytyy, pohti Heinonen.

Kommentit