Ammattikoulujen koulutuspaikkaleikkaukset voivat vaarantaa koko nuorisotakuun.

Blogi, perjantaina 01.02.2013

Opetus- ja kulttuuriministeriön suunnittelemat toiseasteen ammatillisen koulutuksen koulutuspaikkaleikkaukset on otettu koko maassa vastaan huolestuneina. Eniten hämmennystä on aiheuttanut se, että esitetty leikkauslista perustuu kovin kapeisiin tietoihin ja leikkauksia on esitetty myös monille vahvoille kasvualueille maassamme. 

Samaan aikaan tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja työministeri Lauri Ihalainen yrittävät tehdä työtä nuorisotakuun ja opiskelutakuun toteuttamiseksi. Ja nyt näyttääkin pahasti siltä, että opetusministerin johdolla mattoa vedetään kovaa vauhtia alta tältä työltä.

Näyttää myös siltä, että OKM:n puolelta tulkinnat näemmä muuttuvat poliittisen pelin myötä. Uusin käänne on tältä viikolta, kun sain tiedon, että ministeriö olisi ennakkolupauksista poiketen tulkitsemassa Hyrian Riihimäen toiminnot osaksi Kanta-Hämeen leikkauslistoja. Tieto on täysin poikkeeva kolmen kuukauden takaiseen, jolloin vielä kerrottiin, että Hyrian pääpaikka on Hyvinkäällä, paikat jaetaan ”pääkonttorin” sijaintipaikkakunnan mukaan ja Hyria on täten turvassa suurilta leikkauksilta.

Lähtökohtaisesti Hämeen leikkauslistat ovat olleet kohtuuttomia. Ne eivät ovat huomioon sitä, että alueellamme toimii valtakunnallinen Kiipulan erityisoppilaitos ja valtakunnallinen hevosalan Ypäjän Hevosopisto. Siis kaksi suurta toimijaa joiden opiskelijat tulevat laajemmalta alueelta ja osittain jopa ympäri koko Suomen. Eihän tällaisten erityistehtävää hoitavien oppilaitosten koulutuspaikkoja voi määritellä sen mukaan minkä verran yksin Hämeessä tai Ypäjällä tai Hämeenlinnan seudulla nuoria on vaan sen mukaan mikä on valtakunnallinen tarve näillä aloilla. Uskallan sanoa, että erityisammattioppilaitosta tarvitaan jatkossakin ja myös hevosala on yksi maaseutumme kovinta vauhtia kasvava ala niin sielläkin työvoimatarve kasvaa.

No alunperin tänne Kanta-Hämeeseen on OKM suunnitellut 700 opiskelijapaikkan leikkauksia. Jos edellä olevan olisi ottanut huomioon ja tiedostanut niin kyllähän sokea Reettakin ymmärtää, että tuollainen leikkaus on Hämeeseen mahdoton. Vähennykset siis koskisivat pääsääntöisesti Tavastiaa ja FAI:ta.

Nyt OKM:stä on kantautunut uusia tulkintoja. Toivottavasti erityistehtävän ammattioppilaitokset säästyvät, mutta samaan aikaan OKM onkin leikkaamassa aloituspaikkoja Hyrialta. Hyrian osalta tämä voi siis tarkoittaa merkittäviä, jopa satojen opiskelijapaikkojen leikkauksia. Erikoiseksi tilanteen tekee se, että Hyria sijaitsee muuttovoittoalueella, jonka väestökasvu on 9% vuoteen 2020 mennessä. Myös Riihimäki on muuta Kanta-Hämettä selkeästi vankemmalla kasvu-uralla ja lukeutuu metropoli-alueeksi. Riihimäen kohdalla ei siis voida suoraan käyttää Kanta-Hämeen ennakointilukuja. Tuntuu ja näyttää siis siltä, että poliittinen peli on nyt vedetty mukaan soppaan ja paikkoja jaetaankin tai leikataan sulta ja multa -periaatteella.

Vastaavia älyttömiä kasvualueille kohdistuvia toisenasteen ammatillisenkoulutuksen aloituspaikkaleikkauksia on OKM esittänyt muuallekin päin Suomea. Se on täysin kestämätön ja järjenvastainen tapa toimia ja tehdä koulutuspolitiikkaa. Nyt pitäisikin ottaa lusikka kauniiseen käteen ja katsoa huolella ja tarkkaan se missä opiskelijoita tulevaisuudessa riittää, mitkä alueet ovat vetovoimaisia ja kasvavia ja millä alalla työllistytään. Ja tässä on myös hyvä paikka tehdä rakennemuutospolitiikkaakin. Oikeilla koulutuslinjavalinnoilla voidaan antaa rakennemuutoksesta kärsiville alueille myönteisiä kasvuponnistuksia osaavan henkilökunnan muodossa.

Ja kannatta muistaa myös se, että esimerkiksi täällä Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä opiskelupaikat ovat haluttuja. Muistan noin karkeasti miten täällä yhtä koulutuspaikkaa hakee noin 1,5 nuorta. Samanlainen tunku on myös Uudellamaalla ammattikouluihin. Mutta samaan aikaan löytyy myös alueita missä jokaista aloituspaikkaa kohden ei ole edes yhtä ensisijaista hakijaa. Siis koulutuksella ei ole vetovoimaa ja tarvetta. Opiskelupaikat ja nuoret eivät siis kohtaa. Siksi aloituspaikkoja pitää uskaltaa nyt siirtää sinne missä nuoria on nyt ja tulevaisuudessakin ja missä on työtä.

… 

Erikoiseksi OKM:stä kantautuneen huhun leikata myös Hyrian aloituspaikkoja sadoilla tekee sekin, että Hyrialla on oikeus itse päättää koulutustarjontansa jakamista kahden maakunnan alueella. Eli tämä ei ole perinteisesti kuulunut ministeriölle, vaan koulutuksen järjestäjällä on tässä ollut autonomia. Nyt tämä perinne halutaan rikkoa.

Muistan myös miten aikanaan kun Hyrian perustimme ja liitimme siinä yhteen Uudenmaan ja Hämeen alueelta seitsemän vai kahdeksan eri oppilaitosta niin tätä rajat ylittävää ajattelua nimenomaan tuettiin ja kannustettiin. Opetusministerinä ollessaan Henna Virkkunen antoikin alueellemme merkittävästi lisää koulutuspaikkoja kun alueemme kerran kasvoi ja pystyi myös itse virtaviimaistamaan opetusta ja poistamaan myös päällekkäisyyttä ja keskinäistä kilpailua. Me teimme siis juuri niin kuin toivottiin ja miten järkevästi rahoja käytettäessä pitää tehdäkin. Mutta nyt uuden opetusministerin, Jukka Gustafssonin aikana sitten tästä työstä lopulta rangaistaankin? Aloituspaikkaleikkaukset vaarantavat koko Hyrian toimivuuden ja tehokkuuden, mutta ennen muuta talousalueemme ja Uudenmaankin osaavan työvoiman saannin. Näyttää siis siltä, että nyt koulutuspolitiikkaa ohjaakin jokin muu kuin koulutuspolitiikka. 

Kannattaisi nyt kuitenkin muistaa, että Uusimaa ja HHT-alue kasvaa kovaa vauhtia. Hyrian opiskelijapaikkamäärän tulisi kasvaa n. 1-2% vuoteen 2020 mennessä, jotta se tyydyttäisi talousalueen kasvutarpeen. Jos paikkoja vähennetään, tulee nuorisotakuusta tällä talousalueella pelkkä haave.

Ratkaisu ei siis ole se, että leikkaukset tehdään Hämeenlinnan Tavastiaan tai Forssan seudulle tai Päijät-Hämeeseen tai Uudellemaalle tai muillekaan kasvualueille maassamme. Vaan nyt ratkaisun pitää olla se, että aloituspaikkoja ei leikata mistään sieltä missä nuoria riittää ja koulutukselle on tarvetta.

Voisi sanoa, että järki hoi – älä jätä.

Lupaan aiheen parissa jatkaa työtä. Tänään jo. Eli ei tässä maassa työt lopu. Ei siis nuorilta, mutta ei myöskään meiltä poliitikoilta. Siis tämän pariin.

Kello 21.44 ja viikko arjen osalta päätökseen. Tänään tuo uusi ”huhu” ammattikoulujen aloituspaikkojen leikkausten jälleen uudelleen kohdentamisesta on aiheuttanut työtä. Muutama lehtihaastattelu aiheesta ja yksi haastattelu vielä puolustusvoimien ajankohtaisista asioista ja paria kolumniakin tässä olen hahmotellut. Seuraavaksi tulossa hieman uudenlaisia teemoja Kynästäni. 

Mutta iso kiitos palautteesta ja kommenteista liittyen nuorisotakuuseen ja sen toteutumiseen sekä nyt opetusministeriön suunnittelemien opiskelupaikkaleikkausten vaikutuksista siihen. Huolemme on yhteinen ja toivottavasti tässä vielä järki voittaa. Yksi hyvä opetus on ollut se, että laman ja tiukan talouden aikaan on lyhytnäköisintä säästää lapsista, nuorista ja koulutuksesta. Toivottavasti nykyisenkään opetusministerin aikana siihen virheeseen ei sorruttaisi.

Huomenna sitten lähdemme Ben Zyskowiczin kanssa MTV3:lle ja Putouksen vieraaksi. Hauska ilta huomenna luvassa, mutta sitä ennen paljon muutakin mm. junnujääkiekkoa ja junnusalibandyäkin. 

 

Kommentit