Ammattikorkeakoulujemme tulee olla maan parhaita.

Blogi, keskiviikkona 02.05.2012

Tuoreet tiedot kertovata, että alueellamme toimivat ammattikorkeakoulut ovat menettämässä vetovoimaansa. Tai siis kaksi on menettämässä ja yksi kasvattamassa. Samaan aikaan kun Hämeen Ammattikorkeakoulu HAMK ja Laurea menettävät vetovoimaansa niin Lahden Ammattikorkeakoulu LAMK sen sijaan kasvattaa suosiotaan.

Hämeen Ammattikorkea kouluun haki nyt yli sata nuorta vähemmän kuin viime vuonna ja samalainen oli trendi myös Hyvinkäällä toiminassa Laureankin AMK:ssa. Tilastoja tutkimalla selviää, että HAMK:n vetovoima laski vuodessa peräti 8,6 prosenttia. Toki edelleen hakijoita oli hyvin. Jopa yli 2,5 ensisijaista hakijaa jokaista aloituspaikkaa kohden, mutta suuntaus on huolestuttava. Ja samanlainen on suuntaus Laureassakin. HAMK:n 740 aloituspaikkaa haki siis 1918 nuorta. Mutta kun vertailemme HAMK:ia koko maan laajuisesti niin selviää se suurin huolenaihe. Hämeen Ammattikorkeakoulu on vasta kuudenneksitoista vetovoimaisin AMK maassamme. Laurea mahtuu vielä kymmenen kärkeen. Ollen tänä keväänä seitsemäs.

Kaiken kaikkiaan ammattikorkeakoulujen nuorten koulutuksen hakijamäärä nousi kuitenkin maanlaajuisesti tuhannella viime vuodesta. Nyt hakijoita oli 71 000. Kyse ei siis ole siitä, että laskevatrendi olisi jo maanlaajuinen. Ja toisaalta AMK-kohtainen tarkastelu paljastaa senkin, että moni ammattikorkeakoulu nytkin lisäsi vetovoimaansa. Esimerkiksi toinen alueemme Ammattikorkeakoulu eli Lahden AMK lisäsi vetovoimaansa. Lahden ammattikorkeakoulun hakijamäärät kasvoivat kevään nuorten yhteishaussa. Ensisijaisten hakijoiden määrä kasvoi 8,6 prosenttia. Hämeen Ammattikorkeakoulussa siis oli poikkeava kehityssuunta.

Nyt olisi tarpeellista tarkkaan miettiä miksi kehityssuunta on tällainen? Sijaintimme on erinomainen. Tänne on helppo tulla ja täällä on helppo vaikkapa käydä päivittäinkin opiskelemassa. Mutta jostain syystä hakijamäärät laskevat. Nyt on siis syytä tehdä perusteellinen tarkastelu siitä miksi näin tapahtuu?

AMK:n aloituspaikkoja tullaan varmasti jonkun verran leikkaamaan. Ja suurin pelko on aina siellä missä vetovoima on heikointa.

Nyt onkin syytä virittää Hämeen Ammattikorkeakoulu ja Lahden Ammattikorkeakoulu sellaiseen asentoon, että ne ovat tulevaisuudessa maamme halutuimpien ammattikorkeiden joukossa. Meillä on siihet kaikki mahdollisuudet.

Kello jo 11.19 ja juuri valtionkehyslausunnot valmiiksi ensin ympäristövaliokunnasta ja sitten perään puolustusvaliokunnasta. Tiukat ja kriittiset lausunnot niin kuin pitää ollakin. Ympäristöministeriö ja koko ala toimii jo kovin pienin resurssein ja sinne tehtävät leikkaukset tulevat varmasti näkymään heti mm. lupa-asioiden ja valitustenkin käsittelyjen pidentymisinä ja myös valvonnan heikentymisenä. Toki huolestuttavaa on myös se, että mm. korjausrakentamiseen ei ole enää osoittaa yhtälailla voimavaroja kuin aiemmin. Tarve ei kuitenkaan ole kadonnut mihinkään.

Ja isot on haasteet myös puolustusvoimissa. Omasta mielestäni leikkaukset ovat jo nyt aivan liian suuret. Parempi tie olisi ollut esittämämme silta-ajattelu eli hakea säästöt rakenteellisen uudistuksen kautta tulevina vuosina. Mutta nyt talous pakotti vielä osaltaan kohtuuttomiinkin lisäsäästöihin ja ne näkyvät kipeällä tavalla mm. kertausharjoituksissa. Toivotaan, että saamme sinne pian lisää rahaa ja palautettua koulutuksen tason ennalleen.

Töitä tässä siis tulee riittämään.

….

Kello 21.56 ja kotona. Yksi kalenteri merkintä oli tänään pujahtanut viikolla väärään ja se hieman sekoitti iltaa, mutta oikeastaan muuten kaikki saatiin järjestymään. Joskus vain tuo sähköinen maailma teettää tällaisia. Mutta täytyy kyllä myöntää, että ei kovinkaan usein. Olen nyt ollut Nokian sähköisen kalenterin varassa yli viisi vuotta ja vain yksi kaksi kertaa jotain häikkää ollut. Ja yleensä todennäköisesti minusta itsestäni johtuen. Näppäilyvirheitä siis.

Tänään työstimme koulukiusaamisen lakialoitetta kuntoon. Se onkin ollut aikamoinen työurakka. Ei aivan yksinkertaisin lainvalmistelutyö, mutta niin tärkeä asia, että periksi ei anneta. Tällä tai ensi viikolla saan jätettyä sen eduskunnan käsittelyyn. Pidän teidät ajantasalla.

Mutta nyt Kymmenen Uutiset ja kohti huomista.

 

 

Kommentit