Hallitus antoi tänään lopulta esityksensä alkoholilain kokonaisuudistukseksi. Homma alkoi saada jo surkuhupaisia piirteitä keskustan suotaessa ja huovatessa edestakaisin. Ensin ennen vaaleja Keskusta oli jopa kieltämässä ruokakaupoista jopa III-oluen ja laimentamassa maltaisen kakkosolueksi. Sitten keskusta hyväksyi uudistuksen ja yhtäkkiä kuin puskista sopu revittiinkin auki ja jälleen palattiin lähtöpisteeseen. No, onneksi lopulta Sinisten tuella saimme asian päätökseen ja nyt esityksen myös eduskuntaan.
Alkoholiasioista tehtiin lopulta Keskustan vaatimuksesta nyt ns. omatunnon kysymyksiä ja itse olen nyt päättänyt käyttää tätä oikeutta alkoholiveron korottamisesta päätettäessä. En siis itse tule kannattamaan alkoholiveron korotusta nykytilanteessa. Se vesittäisi tämän uudistuksen hyviä vaikutuksia ja lisäisi entisestään Viron ja Baltian tuontia ja heikentäisi myös ravintoloiden kilpailuasemaa suhteessa sohvalla tuontioluen litkimiseen.
Eduskunta käsittelee tätä alkoholilain kokonaisuudistusta syysistuntokauden ajan ja lain voimaantulo ratkaistaan tämän käsittelyn aikana. Minusta isoin osa uudistuksista pitää saada voimaan 1.1. ja kaikki viimeistään kesäkaudeksi 2018.
Esityksessä kootaan yhteen vanhentunut jo vuodelta 1994 oleva alkoholilaki ja sen nojalla annetut 13 asetusta. Itseasiassa nykyisessä laissa on muuten vielä joitakin vanhentuneita ja kankeita säännöksiä aiemmista aina jopa vuoden 1932 väkiviinalaista ja vuoden 1969 alkoholilaista. Esityksessä on etsitty minusta varsin hyvä tasapaino alkoholin aiheuttamien haittojen vähentämisen ja elinkeinoelämän ennen muuta matkailun, ruokakaupan ja ravintola-alan tarpeiden huomioon ottamisen välillä. Ainoa ongelma siis minusta vain tuo kokonaisuuden jälkeen päätetty alkoholiveron korotus.
”Lain pääperiaate on ehkäistä alkoholihaittoja. Alkon vähittäismyyntimonopoli säilyisi, samoin alkoholijuomien vähittäismyyntiä ja anniskelua koskeva lupajärjestelmä. Osana norminpurkua uudesta laista purettaisiin useita erityisesti ravintola-alaa kuormittaneita vanhentuneita ja kankeita säännöksiä.”
Hallituksen tiedotteen mukaan jatkossa kaupoissa, kioskeissa ja huoltamoilla myytäisiin siis nykyistä vahvempia alkoholijuomia: A-olutta, nykyistä vahvempia siidereitä ja kaikkia väkevistä alkoholijuomista valmistettuja long drink-juomia 5,5 tilavuusprosentin vahvuuteen saakka.
Samalla myös ravintoloiden aukioloajat vapautetaan kauppojen tapaan täysin kuitenkin niin, että anniskeluaika päättyisi jatkossakin klo 01.30, mutta anniskelua saisi jatkaa ravintolan omalla ilmoituksella enintään klo 04.00:ään. Samalla moniportaisesta alkoholin myyntilupien jaottelusta luovutaan eli yhdellä luvalla ravintola tai kahvila saisi anniskella kaikkia alkoholijuomia oluista väkeviin. Anniskelupaikat voisivat myös myydä alkoholijuomia asiakkaiden mukaan otettavaksi kauppojen tapaan normaalien vähittäismyynnin sääntöjä noudattaen. Myös ravintoloiden vastaavien hoitajien pätevyysvaatimuksia kevennetään.
Usean ravintolan yhteiset anniskelualueet ovat olleet nykyisin kiellettyjä. Uuden lain myötä yhteiset anniskelualueet olisivat mahdollisia esimerkiksi messuilla, konserteissa yms. kesätapahtumassa ja muissa. Tällaisia anniskelualueita tulee varmasti jatkossa lisää todennäköisesti ainakin ns. food court -tyyppisiin tiloihin, joissa asiakkaat voivat ostaa ruokaa monista erilaisista ravintoloista ja ruokailla niiden yhteisellä alueella.
Iso asia mitä pitkään olen ajanut ja nyt se lakiin tulee on ns. siirrettävä alkoholilupa. Tällainen ns. ”catering-ilmoituksella” ravintolat saisivat jatkossa myydä esimerkiksi aiemmin hyväksytyissä yritystiloissa, alueen juhlapaikoissa ja festivaalitiloissa juomia tehtyään anniskelusta enää pelkän ilmoituksen aluehallintovirastolle. Uudistus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että musiikki- ja muiden festivaalien tai kesälavan ei tarvitse enää hakea tilapäistä anniskelulupaa joka vuosi uudelleen.
Anniskelualueet on jatkossakin rajattava tai merkittävä selvästi.
Iso asia maaseudulle ja kotimaiselle maataloudelle ja pienpanimoille on pienpanimoiden oikeus myydä oluttaan suoraan valmistuspaikalta. Pienen panimon tuotteena (ns. käsityöläisoluena) pidettäisiin lähtökohtaisesti maltaista käymisen avulla valmistettuja vahvuudeltaan enintään 12-prosenttisia alkoholijuomia. Myös tilaviinin ja sahdin valmistajien oikeus myydä valmistamiaan tuotteita valmistuspaikan yhteydessä säilyisi. Tilaviininä pidettäisiin marjoista, hedelmistä ja muista kasvinosista – paitsi viljatuotteista ja rypäleistä – käymisen avulla valmistettuja vahvuudeltaan enintään 13-prosenttisia alkoholijuomia.
Alkojen aukioloaika on nykyisin maanantaista perjantaihin klo 9–20. Aukioloaika pitenisi arkisin tunnilla kello 21:een eli samaan kuin kaupoilla jo on.
Tässä vaiheessa ”alkoholin ulkomailta tapahtuvaa etämyyntiä koskeva säännös jätettäisiin nykyiseen muotoonsa eli etämyynti olisi jatkossakin kielletty. Kun etämyynnin kieltoa koskeva EU-tuomioistuimessa ollut oikeustapaus (C-198/2014 Visnapuu) ratkaistaan korkeimmassa oikeudessa, säännöstä tarkastellaan uudestaan.”
Näin siis asia etenee ja toivottavasti lakikokonaisuus saadaan eduskunnasta ulos mahdollisimman pian.
…
Tänään eduskunnassa puolustusvaliokunta aamusta ja sitten Kokoomuksen ryhmäkokous missä jo hieman etuajassa juhlistimme Ilkka Kanerva Suomenennätystä. Ikestä tulee huomenna kaikkien aikojen pitkäaikaisin kansanedustajana. Palataan siihen huomenna. Tänään Ike vasta Johannes Virolaisen rinnalla jakamassa tuota kärkipaikkaa. Huomenna sitten yksin ykkösenä!