Akuutissa Koronavirus-tilanteessa tärkeintä, että vanhustenhoito ja terveydenhoito toimii – Tarvitaan kuitenkin pian myös yritysten tukipaketti ja myös apua urheilulle ja kulttuurille

Blogi, lauantaina 14.03.2020

Koronavirus etenee ja tilanne vaikeutuu koko ajan. Aamulla ensimmäiset yhteydenotot jo seitsemän jälkeen ja koko päivän puhelin soinut erilaisista asioista. Ihmisillä iso huoli tilanteesta ja paljon avoimia kysymyksiä.

Kaikki ymmärtävät, että ensisijaista on nyt saada terveydenhoito ja vanhustenhoito toiminaan. Niin kuin eilen presidenttiämmekin lainasin niin kyllä sen jälkeen kun olemme terveitä saamme myös talouden terveeksi. Näin se on ja tämä myös tärkeysjärjestys.

Kuitenkin kriisiytymässä oleva tilanne alkaa näkyä myös monessa niin, että myös muut huolet alkavat kasautua ja lisääntyä. Samaan aikaan kun taudin leviämistä pyritään rajaamaan ja antamaan näin aikaa ja tilaa terveydenhoidolle niin monet toimet näkyvät myös ihmisten arjessa.

Eilen jo Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Mikael Pentikäinen totesi, että pian on jo edessä konkurssien aalto jos ei yrityksille saada pikaisesti apua ja tukea. Nyt yrityksille valmistellaankin toimia niiden selviämiseksi korona-tilanteesta. Osan kassa voi kestää kuukausia, mutta monelle vakava tilanne tulee viikoissa. Ja samaan aikaan kun yritykset jo nyt jakavat lomautuslappuja niin tilanne on monessa perheessäkin enemmän kuin vakava. On tärkeää auttaa koko yhteiskuntaa selviämään tästä mahdollisimman ehyenä.

On myös tärkeää tehdä nopeasti päätöksiä siitä, että perheille jotka ottavat lapsensa pois päivähoidosta palautetaan vaka-maksut. Kunnat ja valtio sitten myöhemmin selvittäkööt miten nämä kustannusjaot tasataan. Nyt tärkeintä, että kaikki perheet tästä selviävät. Olenkin tätä jo aamusta ministeriöön esittänyt. Toivottavasti tietoa ja päätöksiä saadaan tästäkin pian. Myös toivon, että kunnat ja kaupungit tekisivät itse päätöksiä siirtymisestä kouluissa etäopetukseen. Tämä on väistämättä edessä ja itse tekisin mieluummin tämänkin rajaamistoimen etunojassa.

Viruksen leviämisen hidastamisen kannalta on nimittäin jo merkittävää sekin jos kontakteista voitaisiin vähentää kolmannes. Eli tämä rajaaminen ei ole siis pelkästään 0% tai 100% kysymys. Vaikka kaupungit eivät nyt sulkisikaan kouluja, mitä itse tosin suosittelen, niin olen varma, että  osa vanhemmista, jotka pystyvät, varmaan ottavat lapsia pois opetuksesta jo maanantaina. Tämäkin siis pienentää sitä ihmismäärää, jossa virus voi levitä. Ja on tilanteen kannalta hyväksi.

Myös monet urheiluseurat ovat todella vaikeassa tilanteessa ruohonjuuritasolta mestaruussarjoihin. Myös tänne tarvitaan apua. Kulut eivät ole kadonneet, mutta monessa paikassa tulot ovat. Olen tänään tehnyt esityksen, että Veikkausvoittovarojen ns. jakamaton 10 miljoonaa euroa jaettaisiin välittömästi kriisiapuna urheiluseuroille, teattereille, konserttijärjestäjille ja myös suoraan muusikoille ja artisteille. Urheilu ja liikunta ja kulttuuri tarvitsevat pikaisesti taloudellista apua että selviävät jopa akuutin ajan yli. Toivon, että päätös tästä kriisirahoituksesta saataisiin päivissä.

Monet eivät nimittäin pysty odottamaan edes sitä, että tilanne rauhoittuisi. Näitä toimia tarvitaan välittömästi. Esim. monet muusikot ja bändit ja myös urheiluseurat ja joukkueet ovat jo todella tukalassa tilanteessa.

Mutta alleviivaan nyt vielä, että samaan aikaan ennen muuta pitää huolehtia joka ainoa hetki siitä, että terveydenhoito ja vanhustenhoito toimii ja siellä lääkärit ja hoitajat ja kaikki jaksavat. Heillä on tässäkin tilanteessa uskomattoman kova ja vaativa työ. Kaikki tuki heille! Arvostus! ‬

Hallituksen johto käsittelee tilannetta valtion tasolla sunnuntaina viruksen leviämisen hillitsemiseksi. Koko hallitus on koolla maanantaina. Silloin ei pääministerin mukaan kuitenkaan käsittelyssä ole valmiuslain käyttöönotto. Valmiuslain käyttöönottoon kuitenkin varaudutaan eli asetuksen valmistelu on aloitettu. Jos siis tilanne vaatii niin valmiuslaki on näin nopeasti käyttöönotettavissa.

Pyrin pitämään teitä täälläkin ajantasalla. Oma kalenteri nyt siis tyhjä ja kaikki aika käytettävissä tähän. Matkat ja tapaamiset peruttu ja asiat nyt tärkeysjärjestyksessä.

 

Kommentit