Sipoo siirsi yläkoulun ja lukion etäopiskeluun – Opetushallitus kannustaa helpottamaan myös pienempien lasten kotiin jäämistä

Blogi, sunnuntaina 15.03.2020

”Tämä koronaviruksen aiheuttama tilanne on meille kaikille uusi. Meidän aikuisten tehtävänä on luoda lapsille ja nuorille turvallinen arki ja rauhoitella heitä.”

Näin kirjoitettiin eilen Sipoon kotisivulla. Erinomaisen tärkeä ohje ja viesti meille kaikille. Lapsilla ja nuorilla on paljon kysymyksiä ja huolia ja niihin on tärkeä etsiä yhdessä vastauksia. Samoin on kyllä heidän vanhemmillaankin ja uskoisin, että ihan jokaisella suomalaisella ja ihmisillä ympäri maailman.

Sipoo siirtää peruskoulun yläluokat ja lukiot, luonnollisesti, ylioppilaskirjoituksia lukuun ottamatta, etäopetukseen jo heti huomisesta maanantaista alkaen. Minusta enemmän kuin oikea ja vastuullinen ratkaisu. Kaikki jotka suinkin voivat niin heidän kontaktimäärää muihin ihmisiin on hyvä rajoittaa. Niin kuin eilen jo kirjoitin niin ei tämä kontaktien rajaaminen ole mikään täydellisesti tai ei mitään kysymys vaan jo kontaktien vähentäminen kolmanneksella on merkittävä.

Itse uskon edelleen, että myös Marinin hallitus tulee antamaan vähintään suosituksen kunnille koulujen sulkemisesta ja myös päivähoidon sulkemisesta. Tämäkään ei tietenkään onnistu 100%, sillä on perheitä joilla ei ole eri syistä mahdollisuutta itse vastata lasten hoidosta tai perheen vanhempien on oltava tällaisessakin tilanteessa töissä esimerkiksi hoidon tai turvallisuuden alalla. Myöskään iäkkäämpien isovanhempien käyttö ei tässä tilanteessa ole järkevää.

Kysymys kuuluukin nyt, että miksi lähes koko muu Eurooppa on sulkenut koulut koronaviruksen torjumiseksi mutta Suomi ei tällaista päätöstä saada tehtyä? Me esitimme tätä jo loppuviikosta ja nyt tuntuu, että jokainen päivä vie tilannetta huonompaan suuntaan. Huomenna, kun tai ehkä vielä jos, koulut avautuvat ympäri maan niin tilanne huononee edelleen nopeasti.

WHO on myös jo kehottanut kaikkia torjumaan virusta kaikin mahdollisin keinoin. Myös Euroopan Tartuntatautivirasto on peräänkuuluttanut nopeita päätöksiä. Koulujen sulkemiselle mieluummin etupainotteisesti on paljon tukea. Kansainväliset tutkijta ovat esimerkiksi pitäneet sitä tehokkaana keinona estää koronaviruksen etenemistä. Kannattaa esimerkiksi lukea tämä: https://www.sciencemag.org/news/2020/03/does-closing-schools-slow-spread-novel-coronavirus.

Monet kunnat siis tekevät jo ratkaisuja nyt itse. Sipoo esimerkiksi päätti jo siirtää kaikki yläkoululaiset ja myös lukiolaiset etäopetukseen huomisesta lähtien. Myös Nurmijärvi on antanut suosituksen, että ne perheet jotka voivat pitäisivät lapsensa kotona. Tätä suositteli myös Opetushallitus. Myös valtaosa ammattikorkeakouluista ja yliopistoja siirtyy huoemnnan etäopetukseen. Itse ainakin pohdin, että miksi aikuiset ja isommat opiskelijat siirretään jo etäopetukseen, mutta pienimpien kanssa jahkaillaan. Ehkä syynä on helppous ja toisaalta pienten lasten kohdalla vaikeus. Mutta nyt toki päätöksiä tarvitaan ja vaikka sitten niin, että valtaosa kouluista ja päiväkodeista suljetaan ja jätetään joitain auki niitä lapsia ja perheitä varten missä kotiopetus tai tässä tapauksessa etäopetus ei onnistu.

School stationery isolated over white

Jokaisella Suomen kunnalla on tartuntatautilain mukainen oikeus, mutta myös velvoite ryhtyä alueellaan rajoitustoimiin koronaviruksen estämiseksi.

1980-luvulla Ruotsissa valtiovarainministerinä toiminut Kjell-Olof Feldt totesi aikanaan, että ”Vaikeat päätökset ovat poliittisesti liian aikaisia, kunnes ne ovat taloudellisesti liian myöhäisiä”.

Kello nyt 19.16 ja odotamme edelleen siis maamme hallituksen linjauksia koronan suhteen. Toivotaan, että hallitus saa tänään lisää linjauksia. Nyt kaikki tuki päätöskykyiselle hallitukselle. Odotellaan.

Mutta päätöksiäkin on toki onneksi saatu. Hieno ja nopea päätös tuli Suomen Pankilta, joka päätti tänään auttaa suomalaisia yrityksiä 500 miljoonan euron paketilla. Tällä on tarkoitus turvata niin yritysten kuin kotitalouksienkin rahoitusta vaikeassa tilanteessa. Monilla yrityksillä kassavirta eli liikevaihto pysähtynyt käytännössä jopa nollaan ja edessä on todella vakavia paikkoja. Ja ei tässä siis tueta vain suomalaisia yrityksiä vaan ennen muuta suomalaisten työpaikkoja.

Tänään nostimme esille myös yritysten tapaan vastaavan huolen urheilun ja liikunnan sekä kulttuurin ja taiteen saralta. Myös siellä edessä nopeasti maksuvaikeuksia ja todella vaikeita tilanteita. Aiheesta lisää tuolla Uutiset -sivullani.

Nyt kuitenkin odotamme Marinin hallitukselta nopeasti päätöksiä. Nyt mieluummin enemmän ja heti kuin liian vähän ja liian myöhään.

Kello 22.31. Marinin hallitus ei tänään sitten päätöksiä saanut aikaan tai ainakin niistä vaikeni. Erikoinen tilanne, että tiedonhaluinen ja epäilevä ja huolestunut kansa ei saa nyt mitään vastauksia. Toivottavasti edes huomenna jotain.

Me emme Lopella enää voineet odotella. ‪

Lopella oppilaat jäävät kotiin mahdollisuuksien mukaan

”Varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen oppilaiden huoltajien on vallitsevassa tilanteessa sallittua pitää lapsensa poissa päiväkodista tai koulusta, vaikka lapsi ei ole sairas tai häntä ei ole määrätty karanteeniin. Lopen kunta suosittelee tätä menettelyä, mikäli perheillä on tähän mahdollisuus.

Päiväkodit ja koulut ovat kuitenkin auki ja opetus jatkuu toistaiseksi normaalisti. Lopen kunnan johtoryhmä ja kunnanhallitus arvioi tilannetta päivittäin. Tiedotamme mahdollisista muutoksista Wilman ja kunnan kotisivujen www.loppi.fi kautta”.

Ohjeet ja lisätietoa vanhemmille Wilma-viestinä nyt illalla.

Kommentit