Minä haluan yhteiskunnan, jossa mies voi olla työntekijä ja isä ja nainen yrittäjä ja äiti. Tai toisinpäin. Tai ihan miten vaan, kunhan voi ja saa olla.
On nimittäin totta ja arkipäivää, että monet pienten lasten vanhemmat tuskailevat Suomessa joka päivä työ- ja perhe-elämän yhteensovittamisen vaikeutta. Tilanne on monessa perheessä lähes kaoottinen. Pitäisi ehtiä päiväkotiin, mutta sitten on ylennystä turha odottaa, ellei joustoa ylitöihin löydy. Ja sitten aamulla on taas syyllinen olo, kun lapsi vilkuttaa päiväkodin ikkunasta itku silmässä ja iltapäivällä uudestaan, kun töistä tuli lähdettyä kesken kokouksen. Onks sulle tuttua?
On siis totta, että aina ei tässä maassa työn ja perheen yhdistäminen ei ole helppoa. Mutta ei tämä asia voi suomalaisessa yhteiskunnassa myöskään olla näin vaikeaa. Eri työpaikoissa asioita on jo nyt ratkaistu uusilla fiksuilla tavoilla. Kyse on vanhemmuuden arvostuksesta tai sen puutteesta.
Sellainen Suomi, missä nainen ei voi olla työntekijä ja äiti, ja mies ei voi tehdä työtä ja olla isä ilman tolkutonta ristiriitaa, ei ole kestävä Suomi. Jos joku väittää, että maailma on muuttunut sellaiseksi, että vanhemmuuden vastuu nyt vain kertakaikkiaan on ulkoistettava viranomaiselle ja vapautettava isät ja äidit työelämän palvelukseen, siitä Kokoomus on vakavasti eri mieltä.
Minä olen sitä mieltä, että maamme hyvinvoinnin kannalta on välttämätöntä, että kaikki voimavarat – niin naiset kuin miehet työelämässä ja äidit ja isät vanhemmuudessa – ovat käytössä parhaalla mahdollisella tavalla. Perhe-elämä ja työ eivät voi olla toisiaan pois sulkevia asioita – suurin osa vanhemmista käy töissä.
Lapsilla on oikeus vanhempiensa aikaan ja molemmilla vanhemmilla on oikeus aikaan perheensä kanssa. Suomi tarvitsee työtä ja työntekijöitä, mutta myös lapsia ja heidän kanssaan aikaa viettäviä vanhempia. Siksi työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen pitää olla mahdollista jokaiselle vanhemmalle. Työnteosta ja arjesta on tehtävä parempaa.
Mun ja meidän puolueenkin mielestä isät on nähtävä perheessä tasavertaisina vanhempina. Isien aseman ja naisten työmarkkina-aseman vahvistaminen, tasa-arvoisen vanhemmuuden edistäminen ja lapsen oikeus molempiin vanhempiin puoltavat isien roolin korostumista nykyistä enemmän. Kokoomus onkin valmis uudistamaan isyysvapaat siten, että isille tulisi oma nykyistä joustavampi ja pidempi vapaajakso. Jos isä pitäisi kaksi viikkoa vanhempainvapaata, saisi hän lisäksi 9 viikon isyysrahakauden vain hänelle varattua vapaata. Jaksosta kolme viikkoa voisi käyttää äidin kanssa yhtä aikaa kuten nytkin tai sitten koko vapaapätkän ennen kuin vauva täyttää 18 kuukautta. Kokoomuksen tavoitteena on vuosi vauvalle, joustavasti perheiden ehdoilla. Vanhempainvapaiden kehittämisessä on huomioitava erilaiset perheet.
Ja sitten seuraavaksi…. Perhevapaakustannukset ovat monien lainsäädäntömuutosten jälkeenkin ongelma etenkin naisvaltaisille pienille ja keskisuurille yrityksille ja siten nuorille naisille. Useissa työehtosopimuksissa on säädetty työnantajan velvollisuus maksaa täyttä palkkaa äidille äitiysrahakauden ensimmäisen kolmen kuukauden ajan. Niin kauan kuin työnantaja ei saa tästä täyttä korvausta, naisen palkanneen työnantajan asema on heikompi suhteessa miehen palkanneeseen. Naisvaltaisten alojen kustannuksia lisäävät paitsi äitien pidemmät vanhempainvapaat, myös epäsuorat kustannukset, kuten sijaisten rekrytointi sekä sairaan lapsen hoito.
Tätä varten esitänkin, että Suomeen on luotava uusi vanhempainvakuutus, joka mahdollistaa kustannusten tasaamista, tekee vanhemmuuden kustannukset läpinäkyviksi ja myös tuo ne avoimesti keskusteluun. Nyt vanhempainetuudet ovat osa sairausvakuutusjärjestelmää, vaikka vanhemmuus ei ole sairaus.
Vanhempainvapaauudistusten lisäksi tarvitaan monipuolista, joustavaa ja laadukasta päivähoitoa. Perheen tilanteeseen sopiva päivähoito on tärkeä investointi hyvään työn ja perhe-elämän yhteensovittamiseen. Päivähoitoon tarvitaan erilaisia vaihtoehtoja, kuten osapäivähoitoa, avoimia päiväkoteja, kerhoja ja vuorohoitoa.
Lisäksi me kokoomuksessa haluamme, että päivähoitomaksujärjestelmää uudistetaan siten, että maksu perustuu aiempaa selkeämmin käytettyyn hoitoaikaan. Kokopäivähoidon kustannuksia ei nosteta, mutta osapäivähoidon kustannuksia porrastetaan enemmän. Malli kannustaa siihen, että pienten lasten hoitopäiviä voi lyhentää, kun se perheen tilanteessa on mahdollista. Samalla perheitä voidaan kannustaa tarkoituksenmukaiseen käyttöön: kokopäivähoitoa ei kannata ottaa, ellei sitä tarvitse. Se säästää resursseja päivähoidon laadun parantamiseen.
Päivähoidon joustoja me lisäisimme myös korottamalla yksityisen hoidon tukea 160 eurosta 200 euroon kuukaudessa. Muutoksella parannetaan mahdollisuutta järjestää hoito nykyistä joustavammin ja perheen tarpeet huomioiden. Joku tarvitsee hoitoapua kotiin, jollekin taas naapurissa sijaitseva yksityinen päiväkoti tarjoaa juuri sen oikeanlaisen hoitopaikan.
Mahdollisuutta työpäivän lyhentämiseen tukee myös osittaisen hoitorahan korotus. Kokoomus kannattaa osittaisen hoitorahan määrän korottamista 90 eurosta 120 euroon kuukaudessa. Olemme myös valmiit laajentamaan oikeuden hoitorahaan kaikille alle 4-vuotiaille. Osittaiseen hoitorahaan ovat oikeutettuja myös 1.-2. -luokkalaisten pienten koululaisten vanhemmat.
Pikkukoululaisten iltapäivähoito on myös saatava kuntoon. Kaikki vanhemmat eivät pysty työpäiväänsä lyhentämään, joten Kokoomuksen mielestä jokaiselle 1.-2.luokkalaisen tulisi tarvittaessa saada aamu- tai iltapäivähoitopaikka. Pienet tarvitsevat turvallisen iltapäivän. Kokoomus on valmis lisäämään tähän tarkoitukseen kuntien valtionosuuksia.
Politiikka ei siis ole vain verottamista, rahan jakamista tai lakien säätämistä. Politiikalla voidaan muuttaa maailmaa ja edistää kestäviä arvoja. Arvopuolueena Kokoomus ei ole olemassa ajaakseen jonkun yksittäisen ihmisryhmän etuja. Meillä on käsitys siitä, millainen yhteiskunta on hyvä ja tavoiteltava. Minä haluankin yhteiskunnan, jossa mies voi olla työntekijä ja isä ja nainen yrittäjä ja äiti. Ja minä haluan muutoksen ja teemme käytännön tekoja sen eteen.
Mitä mieltä sinä olet?
…
No nyt on pakko kiiruhtaa taas vaalikentille. Tänään aamusta Lopelle aamukahville ja sitten jatkamme päivää opetusministeri Henna Virkkusen kanssa ensin täällä Lopella Lounastuvassa ja sitten Tammelassa, Forssassa ja Jokioisilla. Illalla sitten olen mukana kovassa porukassa keskustelemassa ITK-paneelissa TVT-asioista. Mukana kanssani keskustelemassa mm. Mikael Jungner. Mutta sitä ennen siis monenlaista muuta.
…
Tukiryhmään liittyneitä:
627. Matti Riihelä, rakennustarkastaja, Hausjärvi
628. Susanna Teppola, henkilöstökonsultti, Hausjärvi
…
Kello jo 22.13 ja kotona jälleen. Pitkä kampanjapäivä mun osalta päätökseen, mutta tiimiläiset jatkavat. Kolme pakettiautoa matkalla Saloon ja sieltä uutta vauhtia kampanjaamme. Kohta taas näkyy ja uutta. Maltakaahan viikonloppuun.
Mutta tänään aamukahvit ensin Nesteellä ja sitten lehdet Shellillä. Eli molemmat aamuparlamentit tuli läpikäytyä. Ja sen jälkeen sitten sainkin vieraaksi Lopelle ystäväni ja opetusministerimme Henna Virkkusen. Matkaan myös toistakymmentä muuta kokoomuslaista eduskuntavaaliehdokasta eli Lounastuvassa aika vilske. Onkohan sellaista ennen täällä nähtykään kerralla. Väkeä siis hyvin liikkeellä ja Lounastuvan Menestyspihvit tekivät kauppansa. Lopelta sitten jatkoimme Tammelaan, Forssaan ja Jokioisille. Hieman sade tänään kiusasi ulkoilmaosuuksia, mutta muuten mukava päivä.
Illalla sitten vielä Aulangolle ITK-tapahtumaan puhumaan ja keskustelemaan tieto- ja viestintäteknologiasta kouluopetuksessa. Tein paneelissa muutaman avauksenkin eli esitin TVT:n kirjaamista uuteen hallitusohjelmaan ja verkkokesäkoulujen käynnistämistä Suomessakin avaamaan verkko-opetuksella mm. yliopisto-opiskelijoille mahdollisuuden jatkaa opintoja myös kesällä. Vaikkapa laiturinnokasta. Niin halutessa. Olisi yksi konkreettinen keino myös osaltaan nopeuttaa nuorten opiskelua. Katsotaan miten esitykseni otetaan vastaan.
Mutta kampanjalle siis koko päivä ja illalla vielä Riihimäen Kokoomuksen ja kokoomuslaisten kanssa Kokoomus Kuuntelee -tilaisuus Riihimäellä. Esillä ajankohtaiset lähinnä paikalliset asiat tällä kertaa.
Mutta huomenna jatkamme Lulu Riikosen kanssa Hämeessä. Häme-päivämme starttaa kello 10.00 Riihimäen Vaalikahvilalta. Eli tervetuloa mukaan ja kierros etenee sieltä Hausjärvelle ja Janakkalaan jne.
…
Tukiryhmään liittyneitä:
629. Matti Kallio, lääkintävahtimestari, Hämeenlinna
630. Henrik Frank, Ralliautoilun Lajipäällikkö AKK, Helsinki
…