Aito itä-länsi-suuntainen raideyhteys olisi kilpailuvaltti.

Blogi, tiistaina 17.04.2012

Esitykseni Helsinki-Pori raideyhteyden linjaamiseksi Riihimäeltä on on saanut hyvän vastaanoton ja poikinut myös uusiakin esityksiä ja pohdintoja. Kyse siis nyt pohdinnassa olevasta Helsingin ja Porin uudesta junayhteydestä. Keskustelussa on ollut esillä oikeastaan vain linjaus Helsingistä Forssan kautta Poriin.Tämä linjaus toki ratkaisi Porin ja Forssan yhteysongelman, mutta toisaalta palvelisi kuitenkin vain näiden alueiden asukkaita. Nyt esille nostamani, kansalaispalautteesta syntynyt, ajatus tuodakin yhteys risteysasema Riihimäen kautta ratkaisi samojen kaupunkien ja alueiden yhteysongelman, mutta loisi samalla myös aidon itä-länsi-suuntaisen raideyhteyden Turusta Forssan kautta Riihimäelle ja siitä Lahteen ja itään.

Tämä esittämäni linjaus siis mahdollistaisi nopean ja suoran yhteyden Turusta Pietariin asti. Ei tarvitsisi enää käydä Pasilassa junaa vaihtamassa ja kiertämässä. Samalla myös Porista pääsisi Turkuun nopeammin junalla kuin linja-autolla ja myös Rauma voisi saada junayhteyden. Yhteys myös siirtäisi paljon tavarajuna liikennettä pois Riihimäki-Tampere -väliltä uudelle yhteydelle.

Ja mikä olennaisinta kyseinen linjaus ei olisi Poriinkaan kuin noin 10-15 minuuttia ajallisesti pidempi. Uuden junaradan rakentamista olisi taasen vähempi ja valttina nuo mitä edellä kerroin. Matka-aikoja jos haluaa hieman vertailla niin… Turku-Pasila-Lahti 3.00, Turku-Toijala-Lahti 2.40 ja uusi linjaus Turku-Forssa-Riihimäki-Lahti 2.10. Tai sitten toinen esimerkki Helsinki-Tampere-Pori 3.20-3.40 ja uudella yhteydellä helsinki-Riihimäki-Forssa-Poro 2.10.

Otan mielelläni palautetta vastaan. Olisiko tässä järkeä?

Nyt jo takana ympäristövaliokunta talousasioiden parissa ja sitten puolustusvaliokunta ja ulkoasiainvaliokuntakin. UAV:ssä tänään valmiiksi mietintömme EU:n ulkopolitiikasta. Nyt hetki täällä työhuoneessa, eduskunnan hytissä, ja sitten täysistuntoon. Illalla vielä yksi elinkeinopoliittinen tapaaminen ja neuvottelu Riihimäellä.

….

Kello 20.20 ja kotona jo tänään ilta. Riihimäen palaveristä kotiin ja sitä ennen täysistunto ja siellä hieman taas Euroopan talousasioita ja niiden parissa joudumme vielä jatkamaan pitkään. Onneksi nyt mennään parempaan suuntaan ja tilanne näyttää ainakin hetkeksi helpottavan. Mutta tosiasia kuitenkin se, että jos olisimme menneet Kreikalta ”piuhat irti” -linjalla niin tilanne olisi nyt täälläkin aivan toisenlainen. Onneksi vastuunkantoa on löytynyt.

Ylen Politiikan Puhemyllyssä tänään keskustelimme myös hieman Euroopan talousasioista ja enemmän sitten sairaanhoitosta ja terveydenhoidon tulevaisuudesta laajemminkin. Ja kuin yhteensattumana sain kotimatkalla heti puhelinsoiton missä eräs soittaja kertoi tilanteesta miten he odottivat akuuttia hoito sairaalassa tuntikaupalla. Lopulta potilas oli itse ottanut tipan irti ja lähteneet pois. Apua haettiin yksityiseltä puolelta mistä sitä saatiin. Mutta kun kaikilla ei todellakaan ole mahdollisuutta apua yksityiseltä puolelta hakea eikä pidäkään hakea niin kyllähän hoitoketju pitää saada sellaiseen kuntoon, että kiirelliset asiat hoidetaan kiireellisinä. Nyt aivan liian vähän henkilöstöllä tehdään töitä ja sillä tavalla poltetaan vaan sairaanhoitajat ja lääkärit ja muut loppuun. Ei homma toimi. Mutta toivottavasti saamme pian hoitoketjut läpimaan toimiviksi ja nimenomaan niin että hoitoa saadaan aina oikea-aikaiseksi ja sillä ”tasolla” mitä potilas tarvitsee. Nyt kuulemma usein erikoissairaanhoitoon tulee potilaita joille oikeaa ja hyvää hoitoa pitäisi tarjota perusterveydenhoidossa. Ja en minä sitäkään ymmärrä, että Riihimäeltä erikoissairaanhoitoa ajetaan alas ja pois ja samaan aikaan ei palvelu toimi Hämeenlinnassakaan. Töitä siis riittää.

Mutta nyt illan uutiset ja huomenna jatkamme.

 

Kommentit