23. vuosi Lopen Kokoomuksen puheenjohtajana.
Niin se tulee ensi vuosi olemaan, jos kaikki menee hyvin. Tänään nimittäin Lopen Kokoomuksen syyskokous valitsi minut jatkamaan kotiseuran johdossa. En kyllä aikanaan ajatellut, kun Kytäjällä pidetyssä kokouksessa äänestyksen jälkeen tulin valituksi Lopen Kokoomuksen puheenjohtajaksi, että se olisi neljännesvuosisadan urakka. Sellaiseksi se näyttää tässä kovaa vauhtia venyvän ja vieläpä ihan omasta tahdosta ja täydestä innosta. En ole kertaakaan miettinyt, että en tätä hommaa
haluaisi tehdä ja tätä vastuuta kantaa ja kun luottamusta olen saanut omalta väeltä, niin vuodet ovat vierineet. Lämmin kiitos siis jälleen Lopen Kokoomuksen jäsenistölle. Lupaan tehdä täysillä töitä myös ensi vuonnakin ja luotsata joukkueemme myös uusiin aluevaaleihin.
Hallitukseen valittiin varapuheenjohtajaksi Jarmo Laukkanen, sihteeriksi Eeva Pyhälammi ja taloudenhoitajaksi Sanna Kallela ja jäseniksi Tiina Seppälä, Tiia Hervala, Kati Voivala, Eerik Säkkinen ja Vesa Pesonen. Vaalipäälliköiksi Jarno Hatakka ja Jarmo Laukkanen. Mainio porukka ja vahva yhteishenki ja halu tehdä.
Lämpimät onnittelut vielä Järki-Saneeraukselle ja Eerik Säkkiselle
Syyskokous pidettiin tänä vuonna Silmänkannan työpaikka-alueella Järki-Saneerauksen tiloissa. Eerik liittyi tänä vuonna Lopen Kokoomukseen ja oli kesäkuun kuntavaaleissa myös mukana ehdokkaana ja nyt myös kuntamme luottamushenkilönä. Mutta miksi tänään halusimme mennä Eerik yritykseen kokoustamaan, niin syy löytyy muutaman viikon takaa Seinäjoelta. Valtakunnallisessa Suomen Yrittäjien Yrittäjäjuhlassa nimittäin Eerik valittiin Vuoden nuoreksi yrittäjäksi. Todella korkea ja meidän kunnassa ja seutukunnallakin ainutlaatuinen valtakunnallinen tunnusta ja halusimme vielä tänään Eerik kanssa kakkukahvit Silmänkannossa juoda. Eerik on myös meille Lopelle siinäkin mielessä tärkeä yrittäjä, että aikanaan hän ensimmäisenä uskoi Silmänkannon työpaikka-alueeseen ja toi yrityksensä Järki-Saneerauksen sinne. Silmänkannossa VT3:n kainalossa yritys on kasvanutkin määrätietoisesti ja katsotaan missä vaiheessa on sitten toisen tehdashallin aika.
Pääsimmekin tänään tutustumaan myös itse yrityksen tiloihin Eerik johdolla ja erittäin upeaa ja kokonaisvaltaista toimintaa firma tekeekin talojen kattoremonttien parissa. Pellit prässätään omalla koneella Kormussa ja myös räystäslaudat ja kaikki muutt tehdään alusta lähtien itse. Ja Järki-Saneerauksen pakettiin kuuluu aina myös vanhan katon purku ja kaikkien materiaalien huolellinen kierrättäminen jne. Ja mikä myös kattoremonteissa tärkeää, niin työt tehdään ripeasti ja niin, että uusi katto on mahdollisimman pian taloa suojaamassa vanhan purun jälkeen.
Syyskokouksessa tänään nimesimme meiltä kaksi ensimmäistä ehdokasta myös aluevaaleihin. Lopelta ehdolle lähtevät Hoivakoti Salmelan johtaja Tiia Hervala ja yrittäjä ja fysioterapeutti Tuire Lehtimäki. Myöhemmin meiltä vielä listalle tulee yksi ehdokas lisää. Mutta tässä vaiheessa onnea Tiialle ja Tuirelle. Avuksi ollaan ja tehdään yhdessä ja yhteistyöllä.
Aluevaalit puhuttivat muutenkin ja myös ensi vuoden Lopen kunnan talousarvio. Lopen Kokoomus antoi tukensa isoille rakennushankkeille eli nyt liikkeelle on vielä tänä vuonna lähdössä uusi Urheiluhallimme ja ensi vuoden alkupuolella sitten Läyliäisten uusi Paloasema. Suuret investoinnit, mutta molemmat meidän arvioiden mukaan tärkeät ja myös Lopen vetovoimaa kasvattavat. Tyytyväistä väkemme oli myös siihen, että ensi vuonna Lopelle ollaan saamassa lääkärit takaisin terkkarin toimesta. Me olemme Lopelta edellyttäneet, että lääkärit saadaan tänne viimeistään 1.3.2022 ja nyt tämä tehtävä Riihimäen Seudun Terveyskeskuskuntayhtymällä valmisteltavana ja hoidettavana. Ensi vuonna meillä myös ratkaistava vanhustenhoidon hoivatilakysymys. Tämä ratkaisu pitää tehdä ennen vuoden 2023 alkua ja tämä valmistelu myös etenemässä. Todennäköisesti Eedilän korvaavat tilat noin 40 ikäihmisille tehdään yhteistyöhankkeena jonkun alalla toimivan tahon kanssa. Emme nimittäin missään tapauksessa voi mennä uuteen aluehallintoon nykyisillä 70-luvun Eedilän tiloilla, sillä ne eivät täytä enää edes nykylainsäädännön vaateita ja olisi hyvin suuri riski ja korkea todennäköisyys, että tiloja ei aluehallinto kauaa käyttäisi. Minne silloin uudet tilat rakennettaisiin olisi täysin avoin kysymys ja tätä epävarmuutta ja riskia ei Lopella pidä missään tapauksessa ottaa.
Olemme myös palkkaamassa ensi vuonna lisää hoitajia vanhustenhoitoon ja Loppi tuleekin täyttämään vanhustenhoidon 0.7 sitovan hoitajamitoituksen jo ennen toimijoita velvoittavan lainsäädännön voimaantuloa. Tärkeä arvovalinta.
Mutta tässä lyhyesti tämänpäiväisen Lopen Kokoomuksen syyskokouksen antia. Lämmin kiitos vielä Eerikille ja Järki-Saneeraukselle isännöinnistä ja kiitos vielä kerran luottamuksesta. Lupaan tehdä parhaani ensi vuonnakin.
…
Yritysvierailu SSAB:llä ja Juhani Peltosen seuran työnyrkin kokousta
Mutta päivä alkoi toki jo varhain Hämeenlinnassa vierailulla SSAB:lle. Halusin käydä tutussa paikassa vierailulla nyt sillä nykyisen hallituksen linjaukset ovat laittaneet synkkiä pilviä perinteikkään yrityksen päälle. Valtion täysin omistama erityistehtäväyhtiö Solidium Oy omisti nimittäin 6,3 prosenttia teräsyhtiö SSAB AB:n osakkeista ja 8,0 prosenttia äänivallasta ja nyt sitten Marinin hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta puolsi kokouksessaan 14.9.2021 SSAB:n osakkeiden siirtämistä Solidium Oy:stä valtion suoraan omistukseen ja vasemmistohallituksen omistajaohjaukseen. Omistus siirretään
valtion suoraan omistukseen ja valtioneuvoston kanslian omistajaohjaukseen pääoman palautuksena. Hallituksen linjauksen mukaan SSAB:n omistus liittyy valtion strategisen intressin määritelmää ja saa nähdä mitä tässä tapahtuu.
SSAB valmistaa siis Raahessa erikoisteräksiä ja jalostaa niitä sitten Hämeenlinnassa mm. kattopelleiksi. Vuonna 2020 yhtiön liikevaihto oli 6,5 miljardia euroa ja henkilöstön määrä noin 14 000. SSAB:n Suomen tuotantolaitokset sijaitsevat siis Raahessa ja Hämeenlinnassa ja yhtiön osake on noteerattu Tukholman ja Helsingin pörsseissä.
Valtioneuvosto totesi tiedotteessaan omistusjärjestelyiden yhteydessä, että ”SSAB on hiilivapaan teräksen valmistuksen kehittämisessä johtava yritys maailmassa. Raahen terästehtaan siirtyminen hiilivapaaseen tuotantoon mahdollistaa Suomen suurimman yksittäisen hiilidioksidipäästölähteen (4 milj. tn/v) korvaamisen ilmastoneutraalilla ratkaisulla ja edistää hiilivapaan teräksen käyttöönottoa myös globaalisti. Strateginen intressi on vaikuttaa yhtiön vähähiilistämistrategian nopeaan toteuttamiseen sekä laajemmin alan osaamisperustan kehittymiseen Suomessa.”
Mitä Marinin hallitus nyt sitten tekee? SSAB:n Raahen terästehdas tuottaa nimittäin yksin noin 7% koko maamme hiilidioksidipäästöistä ja tämä lienee nyt hallituksen syynissä? Omistusjärjestelyn tavoite on ehkä se, että maamme hallitus haluaa edellyttää SSAB:ltä nykyistä nopeampia ratkaisuja hiilivapaan teräksen valmistuksessa? Hallituksen tavoitehan on tehdä maastamme vuoteen 2035 mennessä hiilineutraali ja tässä SSAB näyttelee tietyllä tavalla isoa roolia. Mitä ruotsalainen yritys ajattelee Suomen sanelusta 8% äänivallalla?
Voiko lopputulema olla se, että Raahen tehtaan hiilidioksipäästöt painetaan nollaan nopeastikin, mutta se tapahtuukin tehtaan sulun kautta ja tuotannon Ruotsiin siirtämisen kautta?
Ruotsalaista SSAB:tä, kun kuitenkin sitoo myös osakeyhtiö laki ja edellytys sen kautta ajaa kaikkien omistajia parasta ja se ei välttämättä olekaan sama kuin alle kymmenyksen omistavan Suomen valtion hallituksen tahto?
SSAB työllistää yksin meillä Hämeessä Hämeenlinnassa siis noin 1 000 henkilöä ja Raahen terästehdas työllistää alihankkijoineen yli 4 000 ihmistä. Huolestuttavia tummia pilviä siis SSAB:n päällä ja täytyy toivoa, että tässä ei maamme hallitus osaamattomuutta tee nyt kohtalokasta virhettä? Eli toivotaan, että järki voittaa.
Nyt kello jo paljon. Kiitos antoisasta päivästä ja mahtuihan siihen myös se Juhani Peltosen kirjallisuusseuran hallituksen ns. työrukkasen kokous.