9. Presidenttifoorumi kirvoitti kiivaan keskustelun – Timo Heinonen toivoi Suomen kotoutuvan Eurooppaan ja maailmaan

Uutiset, keskiviikkona 18.03.2009

Tasavallan presidentin Tarja Halosen nyt jo 9. kerran järjestämä Presidenttifoorumi kirvoitti tällä kertaa erittäin kiivaan keskustelun. Muutosten Suomi otsikolla kulkeneen päivän aikana mm. presidentti Halonen ja presidentti Martti Ahtisaari ottivat tiukasti yhteen maahanmuuttopolitiikasta. Pyöreänpöydän keskusteluun osallistunut kansanedustaja Timo Heinonen toivoi Suomen kotoutuvan tulevaisuudessa entistä paremmin Eurooppaan ja maailmaan.

– Nyt puhutaan koko ajan vain siitä miten maahanmuuttajat kotoutuvat Suomeen. Halonen totesi, että maailma on muttunut nyt globaaliksi kyläksi ja tässä valossa itsekin asiaa lähestyin. Kysyinkin mukanaolleilta kolmelta presidentiltä sitä miten Suomi voisi tulevaisuudessa paremmin kotoutua itse Eurooppaa ja maailmaan, kertoi Timo Heinonen ja totesi päivän annin olleen erinomainen.

Presidentti Martti Ahtisaari totesi Heinoselle ja foorumille, että työtenko ja opiskelumaailma on yksi tärkeimmistä keinoista ”kotouttaa Suomea maailmaan”. Ahtisaari kertoi itse osaavansa katsella asioita erilailla kun vuodesta menee usein yli 200 päivää ulkomailla.

– Itse nostin tässä keskustelussa esille myös koululaitoksemme. Siellä olisi jo ihan peruskoulusta lähtien paljon tehtävää asenteiden ja ”maailmaan kotoutumisen” näkökulmasta. Itse uskon myös, että nyt tehtävä suuri yliopistouudistus on tässä valossa myös erittäin merkittävä, totesi Heinonen.

Nelituntinen Presidenttifoorumi alkoi puheenjohtaja Tarmo Ropposen johdolla presidenttien puheenvuoroilla. Historiallinen hetki presidentinlinnassa koettiinkin kun kolme presidenttiä ei vain ollut salissa kuvattavana vaan nimenomaan keskustelemassa maamme tulevaisuudesta. Presidentti Koivisto totesi, että tänään olemme entistä vapaampia tekemään omia ratkaisuja. Hän toivoi niiden olevankin viisaita. Presidentti Ahtisaari totesi samaa ja nosti esille mm. yliopistouudistuksen mahdollisuuuden ja sen, että pitää tehdä enemmän. Ahtisaari myös korosti jokaisen omaa vastuuta itsestä ja perheestä.

– Oman vastuun ja perheen vastuun tulee kyllä kulkea yhteiskunnan vastuun edellä. Mutta niin, että ketään ei jätetä, linjasi presidentti Martti Ahtisaari hyvinvointiyhteiskuntaamme ja presidentti Halonen korosti samalla minuuden autonomiaa.

Presidenttifoorumissa kolmen presidentin lisäksi alusti myös professori Pekka Himanen joka nosti esille myös maatamme uhkaavan työvoimapulan, kun noin 20 000 ihmistä enemmän eläköityy kun samaan aikaan uusia nuoria tulee työmarkkinoille. Himanen totesi kuitenkin, että maailmasta ei nuoret lopu. Noin miljardilla nuorella ei maailmassa ole työtä ja tätä joukkoa on syytä hyödyntää.

Vuoden pakolaisnainen kiitti Ahtisaarta

Presidenttifooruminen liikuttavin ja tunnelmallisin hetki koettiin heti keskustelun alussa, kun juuri Vuoden Pakolaisnaiseksi valittu Kosovosta Suomeen muuttanut Fatbardhe Hetemaj kiitti presidentti Martti Ahtisaarta työstä ensimmäisen kotimaansa eteen. Hetemaj totesikin Ahtisaaren nousseen Kosovon kansallissankariksi.

– Arvoisa presidentti Martti Ahtisaari. Koko perheeni ihailee teitä. Minä, siskoni, veljeni, äiti ja isäni. Ahtisaari on pelastanut perheeni ja maani, totesi Fatbardhe Hetemaj sai väen kuuntelemaan itseään tarkkaan. Hetemajt ovat Kosovon albaaneja. Perhe muutti Suomeen vuonna 1992.

Toisessa puheenvuorossaan Hetemaj korosti ihmisiä tutustumaan erilaisiin kulttuureihin. Hän kertoi itse lukeneensa mm. Väinö Linnan Täällä Pohjantähden alla -trilogian ja myös Tuntematon Sotila on tuttu.

– Ei se ole omasta kulttuuristani pois, jos tutustun uuteen kulttuuriin ja saan sosiaalista pääomaa, totesi Hetemaj ja kannusti ihmisiä opiskelemaan ja kunnioittamaan.

Päätöspuheenvuorossaan presidentti Martti Ahtisaari kiittikin Hetemajta sanoista ja kiitoksista ja totesi, että nuorelle naiselle olisi työtä esimerkiksi lähettiläänä Suomen kouluihin.

– Tuota loistavaa puhujaa kuunnellessa ehkä me kaikki suomalaisetkin saisimme hyvän itsetunnon, totesi Martti Ahtisaari.

Seminaarin jälkeen nähtiikin erikoinen ja liikuttava tilanne, kun ensimmäistä kertaa toisensa kohdanneet presidentti ja Fatbardhe Hetemaj kohtasivat. He eivät tyytyneet vain kättelemään vaan presidentti otti nuoren naisen hellään halaukseen.

Kansanedustaja Timo Heinonen kertoi tutustuneensa Vuoden pakolaisnaiseksi valittuu Fatbardhe Hetemajhin ja Ahtisaaren tapaan vakuuttuneen hänen kyvyistä tehdä kotouttamisen ja asennekasvatuksen saralla enemmänkin. Heinonen kertoikin keskustelleensa jo opetusministeri Henna Virkkusen kanssa Hetemajn mahdollisuuksista toimia nuorten keskuudessa.

– Uskon, että hänellä olisi valtavasti annettavaa niin muille maahanmuuttajille, mutta ennen kaikke meille suomaisille ja nuorillemme. Nyt kun Ahtisaarikin nosti tämän koulutyön esille niin toivon, että saamme sen myös toimimaan arjessa, kertoi Heinonen.

Kommentit