”Punaista päin kääntymisessä haasteita” – Heinonen suosisi mieluummin ns. vapaata oikeaa

Uutiset, keskiviikkona 24.03.2010

Eduskunnassa useat kansanedustajat ovat nostaneet esille ajatuksen, jossa liikevaloissa oikealle saisi kääntyä punaista valoa päin. Esitystä on perusteltu liikenteen joustavuudella, päästöillä ja kokemuksia on haettu mm. Yhdysvalloista. Liikenneministeri Anu Vehviläinen on tyrmännyt ajatuksen esitys toisensa jälkeen, mutta kansanedustaja Timo Heinonen ei olisi näin ehdoton.

– On totta, että punaista päin kääntyminen oikealle on haasteellinen asia mm. jalankulkijoiden kannalta. Mutta itse uskon, että kyse olisi enemminkin tottumis- ja tapakysymyksestä, jos siihen vai halua olisi, pohti Timo Heinonen.

Heinonen kuitenkin nosti esille vastaavan tyyppisen idean eli ns. vapaa oikea –risteyksien rakentamisen. Mallia on Suomessa käytetty jo joissakin kohteissa ja Heinosen mukaan kokemukset ovat rohkaisevia.

– Kokemukset tällaisista risteyksistä ovat olleet varsin hyviä. Tottakai uuteen oppiminen vie aikansa, mutta pian huomataan, että turha jonottelu ja odottelu vähenee ja tätä kautta myös liikenteen päästöt. Vapaa oikea –risteykset ovat selkeämpi ratkaisu kuin punaista päin kääntyminen.

Vapaa oikea –risteyksissä ei tarvita kääntyville valoa lainkaan, sillä vapaa oikea -periaatteen mukaisesti oikealle kääntyvien erikseen rakennettu kaista ohittaa risteyksen, eikä punainen valo siksi koske oikealle kääntyviä. Vapaata oikeaa olisi mahdollista lisätä Suomessa moneenkin paikkaan.

– Kyllä tämä vaihtoehto kannattaa nyt miettiä kaikissa risteyshankkeissa. Jos mallille on käytännössä tilaa ja se ei vaaranna esimerkiksi kevyen liikenteen kulkua niin mallista pitäisi periaatteessa tehdä automaatio, totesi Heinonen.

Kommentit