800 000 osakesäästäjää voitti.

Blogi, perjantaina 05.04.2013

Kahden viikon vääntö kehyrsiihen osinkoverouudistuksesta päättyi eilen hyvään sopuun. Itseasiassa paketti on aikalailla tarkkaan se mitä pääsiäisenä blogissani kirjoitin ja mitä myös Yle uutisissaan lainasi. Kun listaamattomien yritysten osinkoverotusta tarkastetaan niin samalla pitää kohtuullistaa myös pienten osakesäästäjien verokohtelua. Eilen sopu meni juuri näin.

Eilen hallituspuolueiden puheenjohtajat tekivät valuvirheiden korjaukset yksimielisesti lainsäädännön valmistelun lähtökohdiksi yhteisö- ja osinkoverouudistuksen osalta. Verouudistusta tarkennettiin ”siis suhteessa kehyspäätöksessä päätettyyn osinkouudistukseen siten, että jatkossa listaamattoman yhtiön osakkeen matemaattiselle arvolle lasketun kahdeksan prosentin vuotuisen tuoton osalta osinko on 25-prosenttisesti veronalaista tuloa 150 000 euroon saakka. Tämän euromääräisen rajan ylittävästä osingosta 85 prosenttia on jatkossa veronalaista pääomatuloa.
 
Listaamattoman yhtiön kahdeksan prosentin vuotuisen tuoton ylittävä osinko verotetaan jatkossa kokonaan pörssinoteerattujen yhtiöiden tavoin 85 prosenttisesti pääomatulona.
 
Pörssinoteerattujen yhtiöiden osingot ovat jatkossa 85 prosentin osuudelta veronalaisia.
 
Osana kehyspäätöstä päätetyn verouudistuksen rakenne ja pääkohdat säilyvät ennallaan. Yhteisövero kevenee 20 prosenttiin. Vero pääomatuloista säilyy 30 prosentissa. Pääomatuloveron progressio kiristyy siten, että yli 40 000 euron pääomatuloista vero on jatkossa 32 prosenttia. Listaamattomien yhtiöiden osinkoverohuojennuksen ns. tuottoprosentti laskee kahdeksaan prosenttiin. Tämän tuoton osalta osinko on 25-prosenttisesti veronalaista tuloa.
 
Tehtyjen tarkistusten jälkeen osinkotulojen verotus kevenee, kuitenkin nettovarallisuudeltaan varakkaimpien yritysten jakamien osinkojen verotus kiristyy kehyspäätökseen verrattuna. Alustavien arvioiden mukaan osinkotuloverotukseen tehdyt tarkistukset lisäävät verotuloja noin 50 miljoonalla eurolla. Tarkistusten vaikutukset tulonjakoon ovat tuloeroja kaventavia.
 
Lainvalmistelun yhteydessä varmistetaan uudistuksen tavoitellut vaikutukset tulonjakoon ja verokertymiin. Samalla arvioidaan tarvittavat lisätoimet tulonmuuntamisen ja muun verosuunnittelun rajoittamiseksi.
 
Hallitus täydentää selontekoaan valtiontalouden kehyksistä vuosille 2014–2017 tarkennetun osinkoveromallin mukaiseksi.”

Me aloitamme eduskunnassa asian käsittelyn ensi tiistaina lähetekeskustelulla hallituksen kehyspäätöksestä. Keskusta on jo esitellyt oman osinkoveromallinsa. Muuta yritysveromallia he eivät ole esitelleet ja arvoitukseksi jääkin olisiko keskusta jättänyt yhteisveron ja muut kasvua tukevat ratkaisut kokonaan tekemättä?

Perussuomalaisilta ei ole esitetty minkäänlaista mallia ei niin yritysverotuksesta kuin ei sen osasta osinkoverotuksestakaan. Tiistaina sitä odotetaan. Mielenkiintoista nähdä tuleeko.

Itse olen tyytyväinen kokonaisuuteen joka nyt saatiin aikaan. Pitää muistaa, että valtiomme velkaantuu koko ajan ja kestävyysvaje on ”pysyvä”. Nyt ei siis ole jakopolitiikan aika vaan nimenomaan talouden tasapainottamisen aika ja siinä tärkeimmässä roolissa on suomalaiset työpaikat ja kasvun tekeminen. Ja kasvua tässä tehdään.

Aamua Suomi. Tänään aloitamme eduskunnassa ulkoasianvaliokunnan kokouksella. Eduskuntapäivä tänään lyhyt, mutta täältä sitten Riihimäelle vuorostaan. Ja huomenna luvassa Tampereella suuret Hevosalan Messut jotka minulla on kunnia huomenna avata.

Päivä meni tänään todellakin vauhdilla. Eduskunnassa mielenkiintoinen kuuleminen Pohjois-Korean tilanteesta ja sen perään vain lyhyt perjantain istunto. Aikalailla hyvä fiilis talolla kun osinkoasia ratkesi haluamallamme tavalla ja iso kehysratkaisu kaiken kaikkiaan erittäin kovan luokan paketti ja osoitu hallituksemme toimintakyvystä. Vastuuta täytyy nyt kantaa ja pelkästään huutelemalla ei tästä tämä maa selviä. Se on kuitenkin tosiasia.

Iltapäivällä vielä Riihimäellä ja sitten ilta jo kotona Lopella. Hieman huolestuneena olemme seuranneet Ypäjän hevossairauksen epäilyä. Huomenna aihe varmasti puhuttaa kun alan väen kanssa kokoonnumme Tampereelle maamme suurimmille hevosalan messuille. Minulla ilo ja kunnia avata messut huomenna ja hieman tuoda uusiakin terveisiä hevosväelle ja tutuille. Niihin huomenna.

Aaa… niin, pitää vielä täälläkin kiittää, kun Kakku ja Leipä Keisari yllätti meidät eduskunnassa. Näyttivät, että hyvää 100% suomalaista ruisleipää saa jos vain haluaa. Keisarin väki toi meille toista sataa lämmintä ruisleipää 100% suomalaisesta rukiista. Toivottavasti eduskunnan ravintoloissa myös tulevaisuudessa halutaan ja siirrytään ulkomaisen jauhon leivistä hyviin 100% suomalaisiin leipiin. Kiitos Kakku & Leipä Keisarille!

Kommentit