58g Arvovaltapykälä – Liikkumaan liikuntaan, eikun matkustetaan, nyt pahemmilta tautialueilta vähemmän pahoille

Blogi, sunnuntaina 04.04.2021

Uudet entistä tiukemmat koronarajoitustoimet ovat saaneet aikaan hulluja piirteitä. Ihmiset eivät näytä oikein hyväksyvän enää näitä pääministeri Sanna Marinin hallituksen koronatoimia, ainakaan kaikilta osin ja kaikkialla maassa, ja se on saanut aikaan kapinointi.

Pääsiäiseen asti liikunta oli sallittu vastuullisesti toteutettuna. Esimerkiksi monet kuntosalit olivat rajoittaneet kävijämääränsä jopa alle sallitun kymmenen, esimerkiksi meillä Lopella kuuteen, ja ottaneet käyttöön sähköisiä ajanvarausjärjestelmiä jne. Malleina oli esimerkiksi Lopen Voima ja Kunto teamin tapaan enintään kuusi henkeä salilla 1,5 tunnin vuoroissa. Ja lisäksi jokaisen kuntovälineen vaihdon yhteydessä vielä kahvat ja muut desinfioitiin jne. Vastuullista toimintaa eikä yhden yhtä tartuntaa tai tartuntaketjua.

Myös sulkapallovuorot, tennisvuorot ja padelit saatiin pyörimään vastuullisesti. Kyllähän riski oli aikalailla minimaalinen ja vähintään satakertaa pienempi kuin Prismassa, kun padeli- tai sulkapallovuorolle tuli kaksi saman perheen pelaajaa tai muutenkin tekemisissä olevaa ystävystä. Ei kohtaamisia muiden kanssa ja liikuntaa sai mukavasti. Aluehallintovirastot tekivät heille kuuluvat päätökset ja tapaus- ja aluekohtaiset arvioinnit varsin fiksusti. Nämä alle kymmenen hengen tai usein perhekohtaiset tai ystäväkohtaiset vuorot saatiin pyörimään. Ovia ei siis laitettu kokonaan kiinni ja ymmärrettiin myös liikunnan merkitys laajemmin ja myös esimerkiksi kuntoutuksen merkitys saleilla. Ja oli sillä muuten aika iso merkitys myös kuntosaleille. Saatii edes hieman tuloja ja pystyttiin maksamaan edes joitain juoksevia kuluja ja vuokria ja pitämään asiakkaan tyytyväisinä.

AVI:en tekemät päätökset näyttivät kuitenkin yllättäneen muuta halunneen pääministeri Sanna Marinin (sd.) ja terveysministeri Krista Kiurun (sd.) ja koko hallituksen ja Sosiaali- ja terveysministeriön. Ministerit lähtivätkin muuttamaan tartuntatautilakia pikavauhdilla halunsa toteuttamiseksi niin, että AVI:ien harkintavalta alle 10 hengen ryhmistä poistettiin laista. Eduskunnassa puhuttiin jopa arvovaltariidasta. Oliko kyse sellaisesta, mene ja tiedä, mutta joka tapauksessa paikallinen, lajikohtainen ja paikkakohtainen harkintavalta pyyhittiin pois laista. Lappu pakotettiin laittamaan myös vastuullisen toiminnan luukuille. Me kokoomuksessa tätä muutosesitystä eduskunnassa vastustimme, mutta Marinin hallituksella on SDP:n, Keskustan ja Vihreiden sekä Vasemmistoliiton johdolla eduskunnassa enemmistö ja he saavat haluamansa läpi on se sitten järkevää tai ei. Tai saavat, kunhan eivät perustuslakiaryhdy rikkomaan, kuten yrittivät ulkonaliikkumisen rajoittamisen kohdalla tehdä. Silloin jo omatkin joutuivat peliin puuttumaan ja perustuslakivaliokunta puheenjohtajansa Antti Rinteen (sd.) johdolla yksimielisesti tyrmäsivät esityksen liikkumiskielloista. Tästä olen täällä aiemmin useamman kerran kirjoitellutkin, mutta nyt keskityn näihin liikuntapaikkoihin ja surullinen kuuluisaan tartuntatautilain 58g -pykälään. Arvovaltapykälään.

Eilen minulle laittoi viestiä liikunta-alan yrittäjä Heidi Suomi Hämeenlinnasta. Heidi oli ihmeissään Kanta-Hämeen liikuntapaikkojen täyssuluista. Hän kirjoitti Facebookissaan:

”No niin, siinähän kävi juuri niin, kuten aavistinkin! Nyt kun esimerkiksi Uudellamaalla ja Kanta-Hämeessä on padelhallit suljettu, pääkaupunkiseudulta lähdetään Tampereelle ja Kotkaan pelien perässä! Avien linjattomat päätökset kääntyy näin itseään vastaan, ja ihmiset liikkuu entistä enemmän paikasta toiseen. Näinkö tämä tauti taltutetaan – ei todellakaan! Tää homma menee niin perseelleen kuin olla ja voi. Ja just tän takia pelkään, ettei tää sulku jää kahteen viikkoon, koska ihmiset ei enää suostu noudattamaan näitä järjettömiä rajoituksia.”

Kanta-Hämeen tilannetta kuvasi hyvin huhtikuun alun tilastot parin päivän takaa. Huhtikuun 1. päivä oli jo meillä Hämeessä neljäs päivä putkeen, kun maakuntamme päiväkohtaiset tartunnat jäivät alle kymmenen. Tartunnoista seitsemän oli Hämeenlinnan kaupungissa ja yksi Forssan seudulla. Riihimäen seudulla ei siis yhden yhtä.  Siis alle kymmenen koko Kanta-Hämeen maakunnassa. Eilen lankalauantaina 3.4.2021 aikana Kanta-Hämeessä todettiin kaksi uutta COVID19-tartuntaa. Tapauksista toinen on Hämeenlinnan seudulta ja toinen Forssan. Meilläkin kuitenkin mm. kuntosalit ja muut liikuntatilat määrättiin kiinni.

Pirkanmaalla TAYS eli Tampereen yliopistollinen sairaala kertoi tänään sunnuntaina 13 uudesta todetusta koronatartunnasta. Eilen lauantaina uusia tartuntoja oli 31, perjantaina 19, torstaina 62 ja keskiviikkona 19. Mutta tästä huolimatta Länsi- ja Sisä-Suomen AVI linjasi, että julkisten ja yksityisten toimijoiden urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistyskäytössä olevia tiloja eli mm. yksityisiä kuntosaleja ja muita sisäharrastustiloja ei tarvitsekaan sulkea Pirkanmaalla. Samaan aikaan meillä siis Etelä-Suomen AVI oli määrännyt suljettavaksi urheilu- ja liikunta- sekä huvi- ja virkistyskäytössä olevat tilat kahden viikon ajaksi 1. huhtikuuta alkaen Helsingin ja Uudenmaan, Etelä-Karjalan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen sairaanhoitopiirien alueilla. Ja mitä sitten tapahtuu. No nyt sitten Kanta-Hämeestä ja myös Uudeltamaalta lähdetään myös yksilölajeja ja myös kuntosaleille käymään naapurimaakuntiin mm. Tampereelle ja kuulemma jopa esimerkiksi Kotkaan asti. Eihän tässä ole järjen häivää.

Olisiko siis kannattanut käyttää tässäkin aluekohtaista, kuntakohtaista ja liikuntapaikkakohtaista harkintaa? Minusta olisi. Olisi sallittu paikallinen harkinta ja arvioitu esimerkiksi sulkapallohallien, padel-hallien ja kuntosalien tekemiä ratkaisuja paikallisesti ja yksikkökohtaisesti. Olisi aivan varmasti voitu löytää koronaturvalliset ratkaisut niin kuin moni paikka oli jo löytänyt. Nyt siis liikkumaan liikuntaan, eikun siis matkustetaan jopa tartuntamääriltään pienemiltä alueilta pahemmille tautialueille.

Ja pahaa muuten pelkään, että tämä liikuntapaikkasulku ei jää tällä tavalla linjattuna edes tähän kahteen viikkoon täällä Hämeessäkään vaan vaan sulkua jatketaan. Liikunnan ja myös kuntoutuksen rajoittaminen tällä tavalla aiheuttaneekin pian hyötyjä suuremmat haitat. Itseasiassa hyvin vaikea löytää edes haittoja jos kunnissa joissa salit ja liikuntapaikat on nyt määrätty suljettaviksi ei päivittäin ole lainkaan uusia koronatartuntoja.

Toivotaan, että tämä sulku nyt jää tähän kahden viikon arvovaltailuun. Ja tämän jälkeen sitten taas palataan koronan leviämisen kannalta järkeviin ja vaikuttaviin toimiin. Kun toimet ovat oikeasuhtaisia ja oikein kohdennettuja niin niitä myös muuten kunnioitetaan ja noudatetaan myös paljon kuuliaisemmin. Nyt kohtuuttomilta tuntuvat ja sitä myös isolta osin olevat koronasulut saavat ihmiset yhä kasvavassa määrin kyseenalaistamaan niitä. Ja se on muuten vaarallinen tie koko koronan hoidonkin näkökulmasta.

Vastaavia älyttömyyksiä on myös lounaspaikkojen ja kahviloiden sulut. Iltalehti listasi juuri esimerkiksi yhteensä 24 kuntaa, joissa koko koronaepidemian aikana on ollut yhteensä alle viisi eli enintään 0-4 koronatartuntaa yli vuoden aikana, mutta silti niiden alueella sijaitsevat ravintolat, kahvilat ja lounaspaikat on nyt määrätty suljettaviksi. Eniten kyseisiä kuntia on Pohjois-Savon alueella: Kaavi, Keitele, Rautavaara, Tervo, Tuusniemi ja Vesanto.

Kaikesta huolimatta hyvää pääsiäisen jatkoa kaikille. Pidetään vastuullisesti huolta, että korona ei pääse pääsiäisenäkään leviämään. Sen me onneksi varsin hyvin jo itse osaammekin. Minä lähden nyt rankametsään. Annetaan moottorisahan laulaa ja lähimpään koronatartuntaan taitaa matkaa olla vähintään 50 km. Turvaetäisyyden mökillä siis kunnossa.

Lisään tähän pari puheenvuoroani. Eli olen siis näistä puhunut jo ennen kuin lainsäädännöt on eduskunnassa voimaan saatettu. Ei siis vain jälkiviisautta.

Kommentit