Keneltä tuli käsky valmistella liikkumisrajoitukset? – ”Ei ollut hirveästi pohdittu, onko samaa asiaa mahdollista saavuttaa esimerkiksi kokoontumisrajoituksella.”

Blogi, lauantaina 03.04.2021

Kiirastorstain Ilta-Sanomat herätti lisää kysymyksiä pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen lainvalmistelun tyylistä ja tasosta. Lehden toimittaja Heidi Vaaliston laajassa uutisessa Liikkumisrajoituksille täystyrmäys, HUS:n diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen nostaa esille liikkumisrajoituksien käytännössä yksisilmäisen runnomisen. Marinhan puhui hetkeä aiemmin Ykkösaamussa kommentoidessaan suunnittelemiaan liikkumisrajoituksia, että nyt tarvitaan lekaa  eikä niinkään yksittäistä ruuvimeisseliä. Marinin kommentista paistoi jo paheneva vauhtisokeus ja se myös koitui esityksen kohtaloksi.

Repäisy kiirastorstain Ilta-Sanomista 1.4.2021.

Nyt IS:ssä liikkumisen rajoituksia kommentoi sitten myös perustuslakivaliokunnassa asian tiimoilta kuultavana ollut Terveysoikeuden professorinakin toimiva HUS:n johtaja Lasse Lehtonen. Lehtonen totesi, että rajoitustoimet ovat tarpeellisia, mutta oikeampi tapa olisi säätää yksityisiä kokoontumisia koskeva rajoitus. Pitäisi siis nimenomaan käyttää Marinin lekan sijaan yksityiskohtaisempaa ja tarkemmin tilanteeseen puuttuvaa tai sitä säätävää ruuvimeisseliä.

Lehtonen toisti lehdessä myös HUS:n lääkärikunnan toiveen siitä, että tartuntamääriä pitäisi saada painettua alas. Hän totesi, että ”Kokoontumisrajoitukset eli se, että kielletään yksityiset tilaisuudet, on oikeampi tapa tehdä rajoitukset kuin yrittää säätää ulkonaliikkumiskieltoa”. Samasta muuten kirjoitin täällä blogissani jo aiemmin ja puhuin myös eduskunnassa.

Mutta varsinaisen uutisen tai epäilyksen viitan Marinin hallituksen toimille Lehtonen heitti seuraavassa kappaleessa (IS 1.4.2021 sivu 7). Terveysoikeuden professori kertoo kuinka valtioneuvoston kanslia oli valmistellut lakiesitystä. Ja tämän jälkeen hän totesi:

”Itselleni tuli sellainen olo, että käsky oli käynyt, että valmistelkaa liikkumisrajoituksia”.

Nyt kysymys kuuluukin, että keneltä tällainen käsky tuli? Tuliko se itse pääministeri Sanna Marinilta? Vai tuliko se terveysministeri Krista Kiurulta? Vai heidän avustajakunnan kautta vai mistä? Jos nimittäin tällainen Lehtosen epäilemä käsky tosiasiallisesti annettiin, niin se oli samalla myös käskys toimia yli perustuslain eli käytännössä käsky rikkoa perustuslain vaateita. Itseasiassa tässä blogissani 30.3.2021 käsittelen tätä problematiikkaa ja perustuslain vaatimuksia valmistelulle. Hyvään valtiosääntökontrolliin nimittäin kuuluu eri vaihtoehtojen punnitseminen.

Lehtonen jatkoi lehdessä, että ”Ei ollut hirveästi pohdittu, onko samaa asiaa mahdollista saavuttaa esimerkiksi kokoontumisenrajoituksella” ja, kun tätä ei annettu lainvalmistelijoiden tehdä vaan käskytettiin etenemään rajuinta tietä, niin perustuslain vaatimukset eivät enää täyttyneetkään. Ja sen tiedämme miten siinä kävi. Perustuslakivaliokunta puheenjohtajansan Antti Rinteen (sd.) johdolla totesi Marinille, että esityksessä on pahoja puutteita ja tyrmäsi esityksen yksimielisesti.

Toimittaja Heidi Vaalisto kirjoitti uutisessa, että ”kun oli valittu yksi kaista, oli menty sen mukaan eikä ollut pohdittu vaihtoehtoja” ja loppuun Lasse Lehtonen totesi vielä: ”Valmistelua oli tehty salassa ja nopealla aikataululla. Ei ollut kuultu eri tahoja, mikä olisi järkevin tapa toimia. Sitten tulivat lainsäädäntöongelmat vastaan”.

Nyt kysymys kuuluukin, että tuliko ”käsky” siis poliitikoilta eli Marinilta itseltään tai hänen hallituksen ministereiltä? Jos näin on käynyt niin käsky on ollut raju, sillä se pakotti valmistelijat sivuuttamaan perustuslain vaatimukset? Tämä on syytä selvittää.

Vielä 15.12.2015 silloin kansanedustajana toiminut, nykyinen pääministeri, Sanna Marin totesi eduskunnassa:

”Sosialidemokraatit kantavat huolta maamme lainvalmistelun tasosta. Olemme nähneet syysistuntokauden aikana useiden lakien ja hallituksen esitysten osalta puutteellista valmistelua, asiantuntijalausuntojen sivuuttamista ja valitettavasti myös täysin virheellistä informaatiota, jota eduskunnan salissa on esitetty jopa ministerin toimesta. Tämä ei ole eduskunnan arvovallan tai kansanvallan näkökulmasta hyväksyttävää asioiden valmistelua ja käsittelyä.”

Nyt on paikka tehdä sama kysymys Marinille itselleen. Ja kun tämä ulkonaliikkumiskieltoesityksen kohtaaman täystyrmäys kun ei ollut ainoa niin tilanne on entistä vakavampi. Kannattaa esimerkiksi lukea perustuslakiasiantuntija Pauli Rautiaisen blogi 18.10.2010 ja sen toteamus, että silloin käsittelyssä ollut laki oli (HE 137/2020 vp) ”on kenties epäonnistunein hallituksen esitys vuosikymmeniin”.

Marin vielä totesi viime kaudella 2015: ”Uutena kansanedustajana on todettava, että olen järkyttynyt siitä, kuinka heikosti valmisteltuja esityksiä eduskunnan käsittelyyn on tuotu. Olen myös pahoillani siitä, ettei valiokuntatyöskentelyssä asiantuntijalausunnoille ja -arvioille ole aina annettu sitä painoarvoa, joka lausunnoilla tulisi olla.”

Toivottavasti pääministeri Sanna Marin nyt lukee tämän oman puheensa eduskunnan pöytäkirjasta päivämäärältä 15.12.2015. Opiksi on syytä ottaa. Kerta olisi vielä voitu antaa anteeksi, mutta kun tämä näyttää nyt hänen johdolla toistuvan niin kyseessä lienee tapa. Pahimmillaan toimintatapa.

Nyt siis Marinin on otettava vauhtia pois pari napsua. Vauhtisokeuteen ei tällaisen kriisin hoidossa ole varaa. Palattava laadukkaaseen ja hyvin tehtyyn lainsäädäntöön. Kuunneltava asiantuntijoita ja siirrettävä ideologia ja hallituksen sisäiset riidat ja politiikkaa sivuun. Kun koronaa hoidetaan ilman politikointia ja huolellisesti tehden ja läpinäkyvästi esitykset perustellen, niin esitykset saavat paremmin myös opposition tuen ja ennen muuta suomalaisten tuen. Nyt näyttää siltä, että Marinin moukarointi aiheuttaa enemmän vastustusta ja lähes kapinointia kuin kaivattamaan yhtenäisyyttä ja yksituumaisuutta suomalaisten keskuudessa.

Kello 21.22 ja Lankalauantai kääntymässä lopuilleen. Mukava lenkki vielä iltaan ja nyt sen ja päivän risunpolton pölyt pois saunan lauteilla. Pääsiäistä kohden.

Kommentit