18 000 tuuttia tunnissa.Vierailulla Janakkalan Turengin Nestlen jäätelötehtaalla.

Blogi, maanantaina 15.09.2014

18 000 tuuttia tunnissa.
Vierailulla Janakkalan Turengin Nestlen jäätelötehtaalla.

Aikanaan tätä jätskitehdasta suunniteltiin muuten Lopellekin. Tänne sitä ei silloin haluttu, mutta onneksi Janakkalaan haluttiin. Tänään Turengissa toimii suuri Nestlen omistama jäätelötehdas, joka tekee valtaosan Suomen jäätelöistä ja työllistää satoja niin tehtaalla kuin maitotiloilla ja ketjussa muutenkin. Ja joka kesä vielä tarjoaa puolelletoistasadalle nuorelle erinomaisen kesätyöpaikan. Aikanaan samalta jäätelötehtaalta tuli muuten myös legendaariset Valion tuutit ja Valion Eskimot, mutta nyt syyskuun alusta lähtien ei enää niitä. Valio-jäätelöt jäivät kuunvaihteessa historiaan myös tuotemerkkeinä ja nyt samat hyvät jätskit sitten kulkevat Pingviini-tuutteina ja pelkkinä Eskimoina. Kymmenen vuoden siirtymäaika siis päättyi.

Muistan kun kymmenen vuotta sitten Valion jäätelötehdas myytiin Nestlelle alueellamme pelättiin mitä siitä seuraa. Pahimmillaan osa pelkäsi, että jäätelötehdas Hämeestä loppuu. Tänään olikin sitten hieno saada kymmenen vuotta myöhemmin saada tutustua 2010-luvun hienoon jäätelötehtaaseen. Kansainvälinen omistaja Nestle on panostanut tehtaaseen merkittävällä tavalla. Kymmenen vuoden aikana Turengin tehtaaseen on investoitu 15 miljoonaa euroa. Ja myös työskentelytavat on uudistettu. Ja miksi ei panostettaisi. Syödäänhän meillä Suomessa eniten jäätelöä koko Euroopassa. Meillä 121 litraa per suomalainen vuodessa. Euroopassa keskiarvo on 71 lirtaa. Olemme siis herkuttelijoita. Ja muuten koko maailmassakin olemme kolmanneksi kovimpia jätskin herkkusuita.

Hienoa myös se, että Turengin Jäätelötehdas käyttää edelleen Valion suomalaista maitoa ja kermaa. Ja myös suomalaisia marjoja. Tuotteissa Avainlippu suomalaisten raaka-aineiden ja suomalaisen työn merkiksi. Ja lisäinvestoinnit ovat taanneet sen, että jäätelöä tulee ja kovalla tahdilla. Yli 18 000 tuuttia tunnissa ja Ainot ja muut herkut päälle.

Paljastan, että itse lopetin herkkujen syönnin ja sokerin käytön vuonna 1986, mutta myönnän, että tänään hyvä tuore vaniljan tuoksu ja vielä hieman ”keskeneräinen” Aino-jäätelö meinasivat saada lankeamaan. Onneksi kaverina vierailulla ollut Antti Kaikkonen söi sitten minunkin puolesta jäätelöä. Ja hyvää oli.

Iso kiitos vielä Nestlen johdolle vierailusta ja esittelystä. Merkillepantavaa Turengissa muuten oli se, että tehtaan työntekijät hymyilivät ja tervehtivät. Tehtaalla oli hyvä henki ja tekemisen meininki. Se näkyi tehtaan johdosta, mutta myös kaikista tehtaan työntekijöistä. Jätski siis näyttää lisäävän hyvinvointia ja hyvää mieltäkin. Työsuhde-etuna kuulemma jäätelöä koko ajan tarjolla.

Turengin Jäätelötehtaalta sitten Riihimäelle ja Sakon tehtaalle. Nyt hetki kotona ja sitten kunnanhallituksen kokoukseen. Tänään siellä käsittelyssä ensi vuoden Lopen kunnan talousarvion sitovat tavoitteet. Mutta myös kuntarakenneselvitys, Launosten koulun remontti ja laajennus kuten myös nippu kuntamme toimintaa ohjaavia ohjelmia. Koko esityslista siis löytyy netistä sivuiltamme www.loppi.fi.

Kello 21.18 ja nyt jo huomisen eduskuntapäivän töiden parissa. Näyttää siltä, että eduskunnan budjettiviikko saa myös muita muutoksia. Torstaina hallitus esittänee Fennovoiman ydinvoimaluvan päivittämistä ja se tarkoittaa näin lähellä vaaleja Vihreiden siirtymistä vaaliasentoon. Vihreät siis siirtynevät oppositioon. Näinhän ei aiemmin ole käynyt kun lupia on myönnetty vaan maailman joustavimmat Vihreät ovat vain pahoitelleet lupia, mutta hyväksyneet ne ja jatkaneet hallituksessa. Nyt eduskuntavaalien läheisyys näyttää muuttavan tilannetta ja Vihreät yrittävät näyttää ainakin omilleen suoraselkäisiltä. 

Itse en ole vielä omaa kantaani Fennovoimaan muodostanut muuttuneen omistuksen johdosta. Asiaa on syytä tutkia nyt huolella kun lupapäivitys tulee eduskuntaan. Siis lähtökohtaisesti itse suhtaudun myönteisesti puhtaaseen ja päästöttömään ja myös itse itsensä kannattavaa ydinsähköön, mutta Venäjän iso omistus nyt tässä maailman muuttuneessa tilanteessa pohdituttaa. Itse olisin myös valmis antamaan TVO:lle niiden esittämän jatkoajan ja viestittämään myös Fortumille, että korvaavalupa voitaisiin heillekin myöntää. Nyt olisi hyvä paikka vihdoin päästä eroon Venäjältä ja myös Pohjoismaista tuotavasta sähköstä ja turvata teollisuudelle ja kotitalouksille edullinen ja luotettava energiansaanti myös jatkossa. Ja sen rinnalle sitten metsäenergiaa ja muuta kannattavaa uusiutuvaa. Siitä muodostuisi hyvä paketti ja se lisäisi maahamme metsäpuolelle työpaikkoja ja myös turvaisi maamme kilpailukykyä energiankin kautta. Mutta tähän palataan myöhemmin ja katsomaan miten asia eduskunnassa käsittelyssä etenee.

Lopen kunnanhallitus tänään reilussa kahdessa tunnissa läpi. Kaikki asiat menivät esitetyssä muodossa läpi ja hyvää keskustelua mm. siitä kuinka voimme jatkossa turvata hyvät ja laadukkaat lähipalvelut ja peruspalvelut Lopella ja seutukunnallamme. Kunnanhallitus päätti myös esittää äänestyksen jälkeen, että kuntarakenneselvitys tehtäisiin loppuun asti ennen päätöksentekemistä. Osa olisi jo halunnut viheltää pelin poikki ja näin iso työ menisi hukkaan. Enemmistö kuitenkin katsoi, että olisi järkevää selvittää ja tehdä työ loppuun asti ennen kuin liitokseen sanotaan juuta tai jaata. Itsekin olen tätä mieltä ja minusta on aina järkevä ottaa päätöksenteon tueksi kaikki tosiasiat ja tilastot yms eikä ainakaan pimittää niitä ja tehdä päätöksiä vaillinaisin tiedoin. Mutta tässä päätösvalta kuuluu Lopen kunnanvaltuustolle joka seuraavassa kokouksessaan asian päättää. Isona asiana myös Silmänkannon kaavoitus etenee ja pian sekin työpaikka-alue saadaan rakentumaan ja näin Loppi kehittyy tulevaisuudessakin myönteisesti. Ja mukava myös huomata, että uusia talojakin Lopelle taas rakentuu ja mennään siis toivottavasti taantumasta tälläkin saralla jo kohti parempaa.

Tänään myös jätimme Lopella seurakuntavaalien ehdokaslistan. Lopen Kokoomuksen lista on monipuolisempi kuin miesmuistiin. Meillä myös eniten ehdokkaita. Yhteensä 23. Mielenkiintoista oli se, että keskustalla ei enää ollut lainkaan omaa listaa Lopella vaan keskustalaiset ehdokkaat ovat mukana Kirkko keskellämme -listalla. SDP:llä on oma lista ja meillä Kokoomuksella ja sitoutumattomalla seurakuntaväellä oma. 

Tässä meidän ehdokkaamme syksyn seurakuntavaaleihin Lopella:

Aarnio, Juho
Ahonen, Timo
Auvinen, Minna
Eriksson, Mira
Hatakka, Jarno
Kallela, Sanna
Koukku, Kari
Laakso, Eva-Liisa
Laiho, Anu
Lehtonen, Heikki
Lehtoranta, Pirjo
Lukana, Anne
Muhonen, Santeri
Nevanpää, Kalevi
Paalijärvi, Sari
Pesonen, Vesa
Rautiainen, Riina
Riento, Mirka
Saario, Riku
Salomaa, Lilli
Silvan, Janne
Suonurmi, Riitta
Viitanen, Kimmo

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit