Torstaina, 15.05.2014

Blogi, torstaina 15.05.2014

”Tuntuu kuin kaikki kunnollinen aika olisi jo kulunut.
Siitä on kauan, kun rakastavaiset tapasivat metsäjärvellä.
Ja siitäkin useita vuosia, kun he viimeksi ottivat tuon puheeksi,
muistivat eri lailla ja saivat alun pitkään, riitaisaan iltaan.”

Tänään Lopella järjestämme jälleen joka keväisen Juhani Peltosen seuran kevättapahtuman. Ja tällä kertaa teemanamme on nostalgiaa hyvin monenlaisten kirjailijoiden kautta. Kirjallisuusseminaarissa otsikolla Nostalgia kirjallisuudessaalustava FT Katja Seutu lähestyy aihettaan keskeisten tutkimuskohteittensa Antti Hyryn ja Maila Pylkkösen kautta.

Nostalgiailtamissa seminaarin jälkeen esiintyvät laulaja Juha Hautaluoma ja pianisti Pekka Pitkäkoski kertovat koonneensa ohjelmiston hyvin tekstilähtöisesti. – Ajatuksena on, että tekstit ovat pääasiassa suomalaisen kirjallisuuden ja lyriikan keskeisiltä nimiltä. Näin liikutaan Aleksis Kivestä Eino Leinoon ja Reino Helismaasta Junnu Vainioon, kuvailee Pekka Pitkäkoski.

-Näin tulee kuvatuksi suomalaista sielunmaisemaa menneiltä vuosikymmeniltä. Ohjelmamme suunnittelussa ovat jälleen aktiivisesti olleet mukana Lopen opiston Kokeileva kirjoittaminen –ryhmä opettajansa Outi Uotilan johdolla. He ovat valmistaneet iltaan nostalgia-aiheeseen liittyviä tekstejä. Ja ennen iltaa pidämme vielä Juhani Peltosen seuran vuosikokouksen.

Niin ja tuo avausruno oli Jussin teoksesta Näköisveistos ruumiskirstusta (WSOY, Juva 1987). Se löytyy myös kirjasta Koko valittu runous. Runoja vuosilta 1964-1987 (WSOY, Juva 2007). Mutta tulkaahan tänään illalla Lopelle. Tilaisuus alkaa kello 17.30 ja musiikkiosuus sitten kello 19.

Mutta ennen upeaa kirjallisuuden ja taiteen iltaa minä suuntaan vielä Helsinkiin. Aurinkoinen aamu täällä Lopella ja aikainen lintu madon löytää. Matkaan.

Kello 22.18

Hieno ilta Juhani Peltosen matkassa. Tänään siis vietimme jokakeväistä kirjallisuustapahtumaamme. Ilta oli alkanut jo kukkien laskulla Jussin haudalle ja vuosikokouksella. Itse ehdin eduskunnasta mukaan sitten kirjallisuustapahtumaamme ja täytyy todeta, että jälleen Loppi tarjosi korkeaa tasoa. Kerta kaikkisen upean seminaarin olivat Erja Karvinen ja Tuula Pirinen meille loihtineet Nostalgia teeman ympärille. Pääpuhujana oli Katja Seutu ja seminaarin jälkeen vielä teemaan sopiva konsertti laulaja Juha Hautaluoman ja pianisti Pekka Pitkäkosken johdolla. Ja myös Outi Uotilan Kokeilevan kirjoittamisen -ryhmä oli jälleen mukana ja tarjosi upeita tunnelmia omien kirjoituksiensa kautta. Iso kiitos siis vielä kaikille tekijöille ja seuramme varapuheenjohtajalle Risto Nurmelle illan juontelusta. Ristoa on aina hieno kuunnella. Taitava sanankäyttäjä ja sydämellinen ihminen. Arvostan isosti.

Mutta ennen kulttuuria oli eduskunnassa ehtinyt jo olla monenlaista. Onneksi tänään puolustusvaliokunnalla ei ollut kokousta niin ehdin ympäristövaliokunnan ja ulkoasiainvaliokunnan välissä ottaa vierailulle tänään vuorostaan Vihdin Otalammen koulun parlamenttikerhon opettajansa Helimaija Heikkisen johdolla. Nimensä mukaisesti matkassa oli koulun yhteiskunnallisesti orientoituneet oppilaat ja sen näistä nuorista huomasi. Ja osa olikin jo tuttuja eduskunnan Nuortenparlamentin päivästä. Kun aikaa oli hieman enemmän niin hoidin myös Parlamenttikerhon opastuksen talolla itse ja kiersimme myös hieman sellaisiakin paikkoja mihin ei normaalisti katsomaan pääsekään. Ja tämän porukan kanssa oli ilo aikaa viettää vaikka lounas siinä sitten taas meni sivu suun. Pysytään solakkana ainakin 🙂

Kyselytunti, ryhmäkokous ja myös Kokoomuksen työvaliokunta mahtuivat iltapäivään. Työvaliokunnassa jumppasimme ympäristönsuojelulakia kuntoon. Tarkoitus huomenna hieman katsoa miten sen kanssa voisimme edetä. Aivan helpolta ja yksinkertaiselta se ei nyt vieläkään näytä. Perustuslaki laittaa kuitenkin tiukat reunaehdot tällekin asialle ja hyvä niin. Mutta pidän teidät ajantasalla missä mennään ja koska mahdollisesti voisimme saada asian valmiiksi valiokunnassamme. Tarkoitus kuitenkin tämän kevään aikana se tehdä ja toivottavasti ympäristöministeriö saa tehtyä meille mm. vaatimani asetusluonnokset ja muut ajoissa. Ne nyt vaade asian eteenpäin saamiseksi.

Tänään myös vahvistettiin urheiluseuroille aikanaan Stefan Wallinin ja Jan Vapaavuoren johdolla käynnistetyn seuratuen tämän vuoden rahat. Rajaa jakoon suoraan urheiluseutoille nyt 5 miljoonaa euroa. Muutama nosto Hämeestä tähän eli Asikkalan Raikas 22000€, Forssan Jalkapalloklubi 25000€, FoSu 26000€, Heinolan Kiekko 10000€, Riihimäen Kiekko-Nikkarit 26000€, Lahden Purjehdusseura 11000€, Lahden Verkkopalloseura 21000€, Lahti Ringette 3500€, Pelicans Hollola 17000€, Päijät-Hämeen Salibandy 8000€, Riihimäen RIPS 26000€, Aulangon Golfseura 6000€ ja Vanajaveden Vesikot 15000€. Ja pakko mainita vielä Hyvinkään UA:kin! Ja hevospuolellekin tukea nyt vihdoin. Tukea sai Jyvässeudun Ratsukot, Lakeudenportin Ratsastajat, Ratsastusseura MT-Team ja Turun Urheiluratsastajat. Näin se iso laiva kääntyy ja saadaan tasa-arvoa näihinkin asioihin.

Avustukset myönnettiin siis veikkausvoittovaroista ja yhteensä tukea myönnettiin 378 hankkeelle ja yli 50 eri lajin toimintaan. Hankkeista 166 on useampivuotisia jatkohankkeita, toiminnallisia kehittämishankkeita 157 ja palkkausta sisältäviä hankkeita 55. Myönnettyjen avustusten suuruus vaihteli 1 100 eurosta 30 000 euroon. Eli varsin isoja potteja saimme nyt tänne Hämeeseen. Ja kaiken kaikkiaan liikunta- ja urheiluseurojen toiminnan kehittämiseen tarkoitettuja avustuksia jaettiin yli miljoona euroa enemmän kuin edellisvuonna.

Tämä seuratuki on siis tarkoitettu urheilu- ja liikuntaseurojen perustoiminnan kehittämiseen. Seuratuen pääpainotus on mahdollistaa liikunnan harrastaminen kaikille lapsille ja nuorille sekä edistää liikunnallisen elämäntavan omaksumista ohjatun seuratoiminnan kautta. Painopisteenä on lasten ja nuorten liikunta sekä perheliikunta. Seuratuen avulla mm. osallistumismaksut on tarkoitus pitää kohtuullisina ja tuen avulla seurat sitoutuvat pitämään lasten ja nuorten liikunnan säännölliset kuukausimaksut enintään 50 eurossa.

Mutta vaikka paljon saimme hienoja seuroja tuettua niin tänäkin vuonna seuratuen ulkopuolelle jäi hyviä hankkeita ja laajaa toimintaa, koska määräraha on riittämätön vastaamaan kysyntään. Seuratukihakemuksia tuli ministeriölle 1162. Huikea juttu ja toivottavasti saamme ensi vuonna taas hieman lisää rahaa tähän hienoon hankkeeseen.

Eli tsemppiä jälleen teille seura-aktiiveille ja hieman tukea työlle tästäkin.

Nyt ajattelin vielä hetkeksi mennä ihan sohvalle. Jos vaikka tämän illan urheilu penkkiurheiluna. Suomi-Valko-Venäjä -matsin kolmas erä jo käynnissä.

 

 

Kommentit