100-vuotismuistohetki Suojeluskuntain perustamisen muistoksi – On tärkeää tuntea historiaa ja muistaa sen hyvät ja huonotkin hetket

Blogi, tiistaina 24.04.2018

Tänään vietimme Lopella Launosten ja Lopen Suojeluskuntien 100-vuotismuistohetkeä. Keväällä 1918 Lopelle perustettiin huhtikuun lopulla suojeluskunnat Kormu-Launosiin 23.4. ja kirkonkylään 25.4.1918.

Lopen Suojeluskunnan lippu ei ole säilynyt, mutta tässä kuvassa se näkyy.

Suojeluskunnilla oli merkittävä rooli tuoreen itsenäisen maan alkuvuosikymmeninä ja myös toisessa maailmansodassa suurta Neuvostoliittoa vastaan. Suojeluskuntien varaan rakentui myös maamme armeija, Puolustusvoimat, ja Talvisodan alla maamme silloinen pääministeri Väinö Tanner piti tärkeän puheen missä hän totesi, ettei kenelläkään ole mitään syytä olla kuulumatta suojeluskuntiin. Tällä puheella sosiaalidemokraattinen pääministeri halusi yhtenäistää kansaa ja vahvistaa sotaan ylivoimaista vastustajaa vastaan.

Vaarini Paavo Heikkilä syntyi 1903 ja liittyi suojeluskuntaan heti 1918. Tässä hän suojeluskuntapuvussa näinä aikoina.

Niin kuin eilen jo täälläkin kirjoitin liittyy Suojeluskuntienkin historiaa omia vaikeita asioita. Sisällissodan jälkiselvittelyissä ei oikeutta osattu eikä varmasti haluttukaan jakaa oikeudenmukaisesti. Vihalle ja kostolle oli annettu ensin punaisten puolella valtaa ja samaan sortui myös valkoiset suojeluskuntien kautta tapahtumia selvittäessään. Nämä kevään 1918 tapahtumat eivät ole kunniaksi yhdellekään suomalaiselle, mutta niistäkin voimme oppia ja niitäkin pitää yrittää ymmärtää vaikka vaikeaa se olisikin.

Ja tässä vaarini sitten hieman myöhemmin suojeluskuntalaisena.

Pääasia lopulta oli se, että juuri itsenäistynyt Suomi säilytti nuoren itsenäisyytensä. Hinta oli kova ja valitettavasti vielä veli veljeäänkin vastaan.

Kun itsenäisyys oli saatu turvattua alkoi maassamme itsenäisen maan rakentaminen. Tänä aikana suojeluskuntien rooli oli merkittävä ja ansaitsee suuren arvostuksen. Näinä vuosikymmeninä luotiin se yhteinen maanpuolustustahto ja suomalainen sisukin mikä auttoi meidät vapaina yli myös 1939-1945 sotien. Toisen maailman sodan jälkeen epäreiluissa ja kaiken kaikkiaan kohtuuttomista rauhanehdoissa myös suojeluskunnat ja Lotta-Svärd -järjestökin kiellettiin. Toiminta ja perintö jäivät kuitenkin  elämään ja elävät edelleen Puolustusvoimissamme ja vapaaehtoisessa maanpuolustustyössä.

Tänään veimme muistokukat Sankariristille ja Vapaudenpatsaalle. Ja pidimme pienen muistohetken Suojeluskuntien perustamisen kunniaksi. Tunnustaen ja tunnistaen alun vaikeat hetket, mutta ennen muuta järjestön tärkeän roolin maamme itsenäisyyden pelastamiseksi.

Lopella pidämme vielä toukokuussa yhteisen muistohetken 1918 tapahtumien johdosta Kaatuneitten muistopäivänä. Sovinnon merkiksi ja historian tosiasioiden ja myös mielettömyyden tunnistamiseksi laskemme silloin kukat yhdessä niin punaisten kuin valkoistenkin muistomerkeille ja myös Karjalaan jääneiden muistomerkille ja Sankariristille. Silloin mielessä toivottavasti kaikilla se toteamus, ettei enää koskaan.

….

Eduskunnassa tänään mielenkiintoinen päivä. Eduskuntaryhmämme kasvoi yhdellä jäsenellä kun Sinisten Kaj Turunen siirtyi ryhmäämme. Ymmärrän hyvin Sinisten ärtymyksen ja mielipahan tästä kun siirtyminen tapahtuu hallituspuolueesta toiseen, mutta toisaalta politiikasta ei ketään voi pakottaa olemaan yhtään mitään sellaista mitä itse ei koe olevansa ja toisaalta panttivankinakaan ei edes herkkä hallitustilanne voi ketään pitään.

Kaj on vahva tekijä eduskunnassa ja tuo ryhmäämme hyvää osaamista lisää mm. talous- ja yrittäjyysasioihin. Toivotan siis Kajtsun tervetulleeksi avoimeen ja hyvähenkiseen eduskuntaryhmäämme. Osaamistasi varmasti arvostetaan ja sanoja kuunnellaan.

….

Valtiovarainvaliokunnan jälkeen sitten täysistunnossa keskustelussa maakuntauudistuksen osuus mikä käsittelee tienpidon siirtoa osaksi maakuntien työtä. Käytin aiheesta itse puheenvuoron liikenneministeri Anne Bernerin esittelypuheenvuoron jälkeen ja nostin esille erityisesti luvattoman huonosti hoidetut valtion pienemmät sora- ja asfalttitiet.

Olen tätä huolta pitäny esillä pidempään ja esittänyt mm. Korjausvelka 2 -ohjelman tekoa seuraavalle vaalikaudelle. Tämän esityksen uudisti  tänään. Olen sopinut toukokuun alulle myös ELY:n johdon kanssa vierailun Lopella muutamalla todella huonokuntoisella valtiontiellä ja keväämmällä olemme tekemässä vielä toista visiittiä näiden asioiden parissa Riihimäelle ja Lopelle. Palataan siihen myöhemmin.

Nyt vielä Helsinkiä kohden. Aamulla aikaisin Valtion Liikuntaneuvoston kokous ja pakko olla pelipaikalla jo seitsemän jälkeen.

 

 

Kommentit