10. Oikea Suunta -seminaari Sakolla – Turvallisuus nousee kevään vaalien kärkiteemoiksi ja syystäkin

Blogi, maanantaina 21.01.2019

Tänään järjestin jo järjestyksessä kymmenennen Oikea Suunta -seminaarini. Seminaarisarja alkoi yli 12 vuotta sitten ja sen jälkeen olen järjestänyt asiantuntija- ja erikoisteemaisia seminaareja lähes vuosittain eri paikoissa ja eri aiheilla. Seminaareissani ovat puhuneet mm. Iiro Viinanen, Jan Vapaavuori, Carl Haglund, Timo Soini, Ilkka Kanerva ja lukuisat yrittäjät ja monet muutkin mm. Jukka Jalosen johdolla.

Tänään Sakolla järjestetyssä seminaarissani pääteemana oli luonnollisesti turvallisuus. Olen varma ja haluankin, että kevään vaaleissa  yhdeksi keskustelun pääaiheeksi nousee turvallisuus laajasti. Pitää puhua arjen turvallisuudesta ja poliisien määrästä ja mahdollisuuksista turvata arkemme. Pitää olla niin, että kotikadulla uskaltaa kävellä huomennakin ilman pelkoa joutua ryöstetyksi tai raiskatuksi. Myös liikenteen turvallisuuteen pitää panostaa lisää eikä se todellakaan tapahdu peltipoliisein. Yhdessä täytyy saada kaikki puolueet tueksi siihen, että poliisien määrä nostetaan takaisin noin 8000 poliisiin ja lisätään tätä kautta myös vanhaa liikkuvan poliisin kaltaista liikennevalvontaa.

Mutta vähintään yhtä tärkeää on huolehtia myös ulkoisesta turvallisuudesta. Tänään puolustusministeri Jussi Niinistö pitikin tästä kokonaisuudesta mitä parhaimman puheenvuoron. Hän kävi hyvin läpi tilannetta ennen vuotta 2015 ja myös sitä mitä tämän jälkeen nyt kuluvalla vaalikaudella on tehty ulkoisen turvallisuuden saralla ja Puolustusvoimien kohdalla. Näitä teemoja olen täällä blogissani käynyt läpi tällä vaalikaudella lukuisia kertoja ja en nyt lähde niitä uudelleen läpi käymään, mutta totean vain, että tällä vaalikaudella on tehty mm. puolustusvoimia koskevia hallituksen esityksiä enemmän kuin useammalla aiemmalla kaudella yhteensä. Ministeri Niinistö myös hyvin loi jo katsetta tulevaan vaalikauteen ja siihen mitä silloin tulee turpo-osa-alueella tehdä.

On tärkeä, että myös ensi vaalikaudella huolehditaan maamme uskottavasta puolustuksesta ja siksi olen nyt enemmän kuin huolissani mm. siitä, että SDP on ottanut irtiottoa mm. puolustuspoliittisen selonteon linjauksista liittyen Ilmavoimien hävittäjähankintaan. Yhdessä kun olemme linjanneet, että käytöstä poistuvien Hornetien suorituskyky korvataan täysimääräisesti ja tämän myötä on tarjouspyyntö tehty 64 koneesta eli ns. nimistä niin nyt demarit ovat vt.puheenjohtajansa Sanna Marinin johdolla kyseenalaistaneet tämän. Tänään kannanottoni nousi laajasti sivun jutusta esille myös päivän Ilta-Sanomissa. On vastuutonta lähteä tekemään politiikkaa turvallisuudella leikkien.

Niinistöä ennen seminaarissani puhui jihadismitutkija Atte Kaleva. Aten puheenvuoro olisi kyllä hyvä kaikkien tänä päivänä kuulla. Oppisi ymmärtämään paremmin mistä islamin uskonnon ääri-ilmiöissä on kyse ja mikä johtuu mistäkin ja mikä taasen ei. Näistäkin asioista on syytä voida puhua avoimesti ja ilman, että keskustelija saa samantien rasistinleiman otsaansa. Myös kotouttamiseen ja sen haasteisiin ja mahdollisuuksiin osaa asennoitua paremmin kun tietää taustat ja syyt. Kannattaa mennä kuulemaan Attea jos mahdollisuus tulee ja Atte muuten myös ehdokkaana kevään eduskuntavaaleissa Helsingissä. Hän oli avaintekijä myös siinä, että Saudirahalla rahoitettavaksi suunniteltu Helsingin suurmoskeija ei saanut rakennuslupaa Helsinkiin. Hanke kun oli vahvasti poliittinen.

Itse tutustuin Atteen aikanaan kun aloitin Maanpuolustuskorkeakoulun hallinnossa. Sain silloin käsiini hänen ja Antti Parosen julkaisun; Vihatkoon kunhan pelkäävät – Näkökulmia terrorismiin ilmiönä. Se pysäytti minut ja herätti kiinnostukseni tietää enemmän ja ymmärtää enemmän. Valtaosaa en pysty ymmärtämään tämän ympärillä tapahtuvasta tänäänkään. En ehkä koskaan eikä sitä edes voikaan vaikka kuinka paljon lukisi ja etsisi tietoa. Tieto tuntuu lisäävän tuskaa.

Aten omakin tarina on sykähdyttävä ja yhtenä käännekohtana siinä se kun väitöskirjatutkijana hän ja hänen puolisonsa joutuivat yli neljäksi kuukaudeksi Al Qaidan panttivangeiksi Jemenissä. Kova paikka oli sekin ja Atte ja Leila selvisivät.

Kolmas isompi puheenvuoro oli vuorikiipeilijä Veikka Gustafssonin äärimmäisen mielenkiintoinen tarina. Veikka kävi läpi sitä miten hän valloitti ensimmäisenä suomalaisena Mount Everestin ja kerran kolmesta kerrastaan myös ilman lisähappea. Kymmenen vuotta sitten 2009 hän sai sitten täyteen 14 vuoren valloituksen eli kiipesi ensimmäisenä suomalaisena kaikille neljälletoista maailman korkeimmalle yli 8km vuorelle. Tämän on tehnyt vain 18 ihmistä maailmassa ja vain yhdeksän Veikan tapaan ilman lisähappea. Yksi hurjimmista oli Kanchenjunga mille reilun kymmenen vuoden aikana kiivenneistä 99 vuorikiipeilijästä lähes joka neljäs menehtyi matkallaan. Veikka selvisi ja on tänään yksi lajinsa elävistä legendoista. Äärimmäisen upea tarina ja hienosti nivottu tähän päivään, menestykseen ja haaveiden eteen työntekemiseen.

Seminaaripaikaksi juhlaseminaarilleni sain siis Sakon. Paikka on minulle tärkeä ja merkittävä työllistäjä ja tekijäkin täällä Hämeessä. Iso kiitos vielä Sakolle ja Raimo Karjalaiselle ja Kari Kupariselle, että saimme tulla ja Sirpa Lepolalle järjestelyistä. Ja iso kiitos kaikille seminaariin osallistuneille. Seminaarini oli ensimmäistä kertaa loppuunmyyty. Siitä isoin kiitos kuuluu Jarmo Laukkaselle ja Veikko Heinoselle ja upealle tiimilleni.

Seminaarini lopuksi väki pääsi vielä tutustumaan Sakon tehtaaseen. Mielenkiintoinen kierros maailman parhaiden kivääreiden kotiin. Kiitos kaikille!

Niin ja puolustusministeri Jussi Niinistö pääsi yllättämään minut täydellisesti. Puheenvuoronsa jälkeen hän ojensi minulle tällä vaalikaudella hänen johdolla ja ideasta käyttöön otetun Puolustusministerin kolikon. Arvokas ja ainutlaatuinen kiitos, minkä ministeri antaa oman harkintansa mukaan. ”Kolikon saaminen vaatii, että ministerillä on positiivinen ja henkilökohtainen maanpuolustukseen liittyvä suhde saajatahon kanssa. Kolikon saaminen edellyttää kanssakäymistä ja on ministerin kiitos hyvin tehdystä työstä tai maanpuolustukseen liittyvästä teosta”.

Puolustusministerin kolikko saa arvoisensa paikkansa työhuoneestani ratsastavan Mannerheimin vierestä. Olin otettu ja yllätetty.

Kevättalvella siis tulee vielä muutama erikoissemma ja kahvitilaisuus. Niissä mukana mm. Pekka Haavisto, Anne Berner, Elina Lepomäki ja Ben Zyskowicz. Ja lisäksi muutamia yhteisiä tilaisuuksia myös mm. kollegoitteni Aino-Kaisa Pekosen ja Tarja Filatovin kanssa. Politiikan on nimittäin yhteistyötä ja yhdessä tekemistä yli puolue ja oppositio- ja hallitusrajojen. Yhdessä.

Nyt kotona ja vielä hieman flunssalääkettä mieheen. Huomenna samoista turvallisuusaiheista puhumassa Ylen Politiikkaradiossa. Lupaan puolustaa uskottavaa puolustusta sielläkin.

Hieman yli 50 lippua myytiin tämän kertaiseen Oikea Suunta -seminaariini. Kiitos kaikille!

Kommentit