Mari Kiviniemi jättää keskustan kahden vuoden jälkeen.

Blogi, maanantaina 02.04.2012

Keskustan puheenjohtaja Mari Kiviniemi ilmoitti eilen jättävänsä puolueen puheenjohtajuuden vain kahden vuoden työn jälkeen. Ilmoitusta moni epäili eilen aprillipilaksi ja onhan se poikkeuksellinen keskustalle jossa on totuttu siihen, että kenttäväki tukee omaa puheenjohtajaansa ja antaa keskustan politiikalle vahvan tuen. Nyt Kiviniemi ei tätä tukea saanut missään vaiheessa ja varmasti suurin syy luopumiseen on vanha konkarikaksikko Mauri Pekkarinen ja Paavo Väyrynen. Miehet eivät näköjään koskaan päässeet sen yli, että Kiviniemi heidät reilussa puheenjohtajakisassa voitti. Sen jälkeen mattoa on vedetty osaavan ja taitavan puheenjohtajan jalkojen alta koko ajan mitä erilaisemmilla keinoilla. Kiviniemi on joutunut elämään koko puheenjohtajakautensa tilanteessa jossa tuesta ei ole ollut mitään tietoa tai ei ainakaan varmuutta. Se on suuren puolueen puheenjohtajalle kestämätön paikka. Mahdoton paikka toimia.

Jos tilannetta vertaa esimerkiksi johtavaan oppositiopuolueeseen Perussuomalaisiin on ero juuri niin paha kuin se pahimmillaan voi olla. Timo Soinilla on vahva puolueensa ja sen jäsenistön ja eduskuntaryhmän tuki. Se näkyy puolueen politiikassa ja toisaalta siinäkin, että media ja muutkin tietävät kenelle pitää soittaa kun haluataan tietää perussuomalaisten mielipide. Keskustalla ei tällaista puhelinnumeroa ole ollut sitten Matti Vanhasen puheenjohtajakauden jolloin Vanhanen johti puoluettaan, sai kentän tuen ja eduskuntaryhmän tuen ja vastasi puolueensa puhelimeen kun linjaa tai mielipidettä haluttiin kysyä Suomen Keskusta rp:ltä. Nyt Kiviniemi on yrittänyt sanoa puolueensa kannan jonka sitten Pekkarinen on tyrmännyt ja Väyrynen jopa haukkunut. Ja ei tuki muutenkaan ole ollut kovinkaan tukevaa. Melkeimpä mieluummin työntävää.

Itse uskon, että Kiviniemen ratkaisun todellinen syy oli se, että oma puolue ei oikeasti tukenut ja antanut hänelle työrauhaa vaativassa tehtävässään jonka hän osasi ja jonka hän hoiti hyvin. Tämän takia Kiviniemi päätti jäättää laivansa. Syypäinä varmasti juuri Paavo Väyrynen ja Mauri Pekkarinen.
Voi olla, että oma osansa ratkaisussa oli ihan oikeasti myös eilen julkaistuilla puolueiden kannatusluvuilla. Mutta kuka uskoisi sen, että virhemarginaaliin mahtuvat kannatusmuutokset olisivat Kiviniemen eron syynä. Ei sitä usko Kiviniemi itsekään. Muutokset ovat niin pieniä, että ne eivät tätä maata eivätkä yhtäkään puoluetta heiluta oikeasti suuntaan eikä toiseen. Ja ei ole kauaakaan kun juuri keskustasta todettiin, että ei gallupeilla ole väliä. Oikea kannatus mitataan vasta vaaleissa.

Mutta tuore Ylen Gallup kertoi aikalailla odotetun tuloksen. Me kokoomuksessa olemme edelleen kasvattaneet kannatustamme. Kannatus on hyvin ja tukevasti noin 23 prosentin paikkeilla. Suomessa siis arvostetaan puoluetta jolla on selkeä linja ja halu kantaa vastuuta huomisesta. Vaikeatkin päätökset hyväksytään kun ne tehdään Suomen hyväksi eikä oman puolueen näkökulmasta. Pekkaroinnista puhumattakaan. Kokoomuksen kannatus on jatkanut siis edelleen nousua.

Kakkoseksi on kevään aikana noussut hallituksen kakkospuolue SDP ja näin keskusta on pudonnut kolmanneksi. Kanntus on jatkanut alamäkeä ja syöksykierre otsikot eivät jätä keskustaa. On tämä varmasti osaltaan Kiviniemeäkin vaivannut. Toki ymmärtää senkin, että jos oppositio politiikan on rakentanut huhujen varaan perustuviin välikysymyksiin ja takin kääntöihin niin ei se uppoa suomalaisiin äänestäjiin. Sokea Reettakin näkee mistä siinä on kyse.

Ylen Puoluegallup kokonaisuutena täällä Yle Puoluegallup 4/2012

Merkille pantavaa tuossa gallupissa on myös se, että myös perussuomalaisten kannatus on jatkanut laskua. Trendi on ollut alaspäin jo monta kuukautta putkeen. Tämä antaakin keskustalle erinomaisen paikan iskeä jos vain uusi kesällä valittava puheenjohtaja saa tuekseen muutakin kuin vain köyden joka tukee samalla tavalla kuin ”köysi hirtettyä”.

Maanantai ja huhtikuun 2. päivä. Lunta maassa jälleen täällä Hämeessä ja valkeaa kevättä. Ei se kevät vaan tahdo edetä millään. Nyt illan kokousasioiden pariin ja sitten Riihimäelle Aamupostin haastatteluun jne.

Kello 21.35 ja jo jonkun aikaa kotosalla. Mielenkiintoinen päivä. Töitä riitti ja myös yksi isompi haastattelu Aamupostille ja sitten iltapäivä ja ilta Lopen kunnan kokouksissa. Isoinpana asiana Lopen valtuusto vahvisti kunnanhallituksen esittämän lausunnon kuntarakennetyöryhmän pohjaesitykseen. Loppi ei ottanut kantaa kuntaliitoksiin, mutta selkeä enemmistö oli kuitenkin sitä mieltä, että me haluamme saada selvityksen kautta käyttöömme kaiken mahdollisen tiedon. Itse uskonkin, että tärkeintä tässä on nyt se tieto miten voisimme parhaiten tulevaisuudessa turvata laadukkaat lähipalvelut loppilaisille ja myös lähidemokratian. Hieman siis ihmettelin sitä miten osa valtuutetuista oli sitä mieltä, että emme tällaista tietoa nyt tarvitse. He olisivat jättäytyneet tästä valtion maksamasta selvitystyöstä pois heti suoralta. No onneksi suurin osa laittoin palvelut nyt etusijalle ja kuntamme haluaa nyt selvittää mitä kuntajakoselvityksen kautta voisimme saada. Sen jälkeen sitten on aika katsoa mitä ratkaisuja tehdään. Loppi on tehnyt edellisen valtuuston aikana päätöksen, että haluamme pysyä jatkossakin itsenäisenä ja se päätös edelleen voimassa ja sen mukaan elämme. Sitäkään tämä taustaselvitystyö ei siis miksikään muuta.

Valtuustossa myös nippu muita asioita. Teimme mm. päätöksen, että siirrämme uuden perusturvakuntayhtymän Halon perustamista nyt ainakin parilla vuodella. Keskustan ajama Paras-laki nimittäin ajoi meillä perusterveydenhoidon nyt sellaiseen rakennekriisiin, että sen selvittämisessä onkin työtä. Terkkari tuottaa jatkuvaa tappiota ja sen kehittäminen on jäissä. Paras-laki jopa ajoi tilanteen sellaiseksi, että Riihimäki jo päätti irtaantua 35-vuotisesta terveyskeskusyhteistyöstä. Onneksi hekin nyt painoivat hieman jarrua ja voimme aidosti yhdessä katsoa miten pystymme jatkossa turvaamaan perusterveydenhoidon palvelut seutukunnallamme mahdollisimman laajasti ja laadukkaasti. Itseasiassa tässä samassa Paras-sopassa myös alueemm erikoissairaanhoito on karkaamassa pois ja palvelumme heikentyneet merkittävästi. Jos asiat olisi alunperin hoidettu hyvin olisi Riihimäen RYKS edelleen vahva ja kehittyvä perus- ja erikoissairaanhoidon yksikkö. Nyt on pelkona jo se, että menetämme kaiken.

Mutta toivotaan, että nyt valtaosa väestä löytää yhteistyön sävelen. Olen enemmän kuin vakuuttunut, että emme yksin pysty jatkossa terdeydenhoidon ja sosiaalitoimen palveluita tuottamaan. Tässä tarvitsemme varmasti laajaa ja vahvaa yhteistyötä ja koko seutukunnan väestöpohjaa. Ja ehkä kannattaa vielä katsoa Hyvinkäänkin suuta ja miksei Janakkalankin tulevaisuuden tarpeet yhdessä tällä sote-puolella. Uskoisin, että se olisi riittävän vahva alue toteuttamaan esimerkiksi kuntayhtymän tai muun hallinnon kautta laadukkaat palvelut tulevaisuudessakin.

No nyt tehdään kuntajakoselvitys ja katsotaan mitä tietoa se meille tuo ja olen itse vakuuttunut, että koko Häme ja sen mukana jopa veturina Riihimäen seutukunta tulee menestymään. Meillä on kaikki valttikortit omissa käsissämme kunhan vain osaamme pelata yhteispeliä oikein.

Valtuustossa Lopen kokoomuslainen valtuustoryhmä jätti myös kolme valtuustoaloitetta. Valtuutettu Anniina Nummelin johdolla esitimme nyt kuntamme taajamien luistelualueille ajanmukaisia luistelun pukusuojia jotka palvelisivat myös hiihtäjiä. Toivotaan, että Anniinan aloite etenee niin että jos ensi syksynä uudet pukusuojat olisivat käytössä.

Suurempina hankkeina Sirpa Hopearuohon johdolla jätimme aloitteen ikäihmisten kerrostalohankkeen käynnistämiseksi Lopella. Tarkoitus selvittää erilaisia malleja toteuttaa Lopelle laadukas ja uusi kerrostalo nimenomaan ikääntyvien ihmisten tarpeet huomioon ottaen. Meillä on erinomaisia tontteja ja uskon, että hanke voisi hyvinkin edetä. Tässä nyt toivotaan kunnalta vetovastuuta, mutta rahoitus ja muu pohja tarkentuu selvitystyön edetessä. Mielelläni otan vastaan toiveita ja ajatuksia ja myös kartoitusta siitä löytyisikö tällaiselle hankkeelle riittävästi kiinnostusta?

Ja se kolmas aloite oli valtuutettu Tiina Seppälän ja koko kokoomuslaisen valtuustoryhmän aloite jossa haluamme nyt rauhoittaa jatkuvan keskustelun kyläkoulujen lopettamisesta. Kokoomus sitoutuu siihen, että kouluverkkomme säilyy nykyisellä myös ensi valtuustokauden jos ja kun koulujen oppilasmäärät pysyvät tällaisella tasolla ja jopa siis kehittyvätkin kaikissa kouluissa myönteisesti. Nytkin Pilpalassa esimerkiksi 29 oppilasta ja ensi syksynä eskareiden kanssa jo reilusti yli 40 oppilasta. Upea juttu.

Tiina Seppälän aloitteessa haluamme ennen muuta nyt selvittää ja tarkistaa vielä koulujemme ns. oppilaaksiottoalueiden toimivuuden ja kuljetussuunnat. Osassa kuntaa lapsia kuljetetaan kauempana olevaan kouluun ja kuljetusmatkat ovat ajallisesti ainakin kovin pitkiä. Vanhemmilta on tullut toiveita, että muutamia alueita voisi kuljettaa vanhasta totutusta poiketen toiseenkin suuntaan ja nyt nämä ns. ”raja-alueet” kahden eri koulun välillä halutaan yhdessä perheiden toiveiden mukaan tarkistaa.

Aloitteemme kokonaisuudessaan luettavissa Lopen kokoomuksen nettisivuilla: Lopen Kokoomus Aloitteet.

Niin ja tänään myös lähetimme pitkästä aikaa valtuustosta yhden aloitteemme yksimielisesti uudelleen valmisteltavaksi. Kyseessä Tiina Seppälän aloite puheterapeutin palveluiden saamiseksi Lopelle. Valtuustoaloitteen vastauksessa väitettiin, että puheterapeutti ei voisi siirtyä omasta työ- tai vastaanottohuoneesta muualle esimerkiksi Lopelle eri kouluille. Tänään kuitenkin saimme lisätietoa, että kyllä Riihimäellä puheterapeutit käyvät tekemässä työtään eri kouluilla. Lisää tietoa ja siis lisää tuskaa. Nyt haluamme, että terveyskeskuskuntayhtymä selvittää meille vielä miten palvelut toimivat ja kohteleeko terveyskeskuskuntayhtymä eri kuntien lapsia eriarvoisesti. Tämä aloite nousi aikanaan kuntalaispalautteesta kun Lopelta muutamalle perheelle matkat Riihimäelle puheterapiaan muodostuivat mahdottomiksi mm. perheiden työmatkojen ja lasten koulunkäynnin takia. Eikö siis olisi järkevää ja mahdollista, että puheterapeutti ajaisi kerran tai kaksi viikossa Lopelle töihin? Nyt Lopelta töitä 1,8 päivää viikossa eli tarvetta täällä on ja varmasti on helpompi kulkea yhden työntekijän kuin pienen lapsen. Järki käteen siis ja me vaadimme lisää tietoa ja toimia. Näin siis niitä palveluita pitää tiukasti hoitaa tänne maaseudullekin. Kovin helposti se vastaus on näköjään vaan että ei onnistu. On se kumma jos ei onnistu.

Mutta nyt siis jo kotona. Palataan huomenna taas valtakunnan aiheisiin. Nyt aikalailla Loppi-painotteiden blogi, mutta kunta- ja seutukuntapolitiikka onkin tärkeä osa tätä kansanedustajankin työtä. Ja huomenna tai ylihuomenna Aamupostissa hieman uuttakin avausta. Odottakaahan.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentit