Yli tuhat tutustui Eduskuntataloon Kansanedustaja Timo Heinonen esitteli työpaikkaansa

Uutiset, maanantaina 20.08.2007

Eduskuntataloon ja eduskunnan työhön tutustui Avoimien ovien tilaisuudessa maanantaina 20.8. yhteensä 1207 henkilöä. Päivän aikana vieraat pääsivät tutustumaan vuonna 1931 valmistuneeseen Eduskuntataloon sekä eduskunnan toimintoihin ja kansanedustajien työhön. Virkamiehien lisäksi paikalla oli myös muutamia kansanedustajia kertomassa eduskunnan työstä ja vastaamassa vieraiden kysymyksiin.

-Valitettavan vähän oli kansanedustajia paikalla. Meidän ryhmästä oli onneksi enemmänkin ja oli kiva jälleen tehdä töitä yhdessä, kertoi kansanedustaja Timo Heinonen, joka päivän aikana esitteli taloa mm. yhdessä kollegansa Sanna Lauslahden kanssa.

Heinonen tapasi väkeä mm. Valtiosalissa ja myös istuntosalin ovella. Tunnin mittaiseksi suunniteltu esittely venähti kolmeen tuntiin.

-Istuntosalin ovi oli hyvä paikka. Ihmiset olivat todella kiinnostuneita itse salista ja salityöskentelystä ja myös ajankohtaiset asiat puhuttivat, kertoi Heinonen.

Parhaimmillaan tai pahimmillaan jono Eduskuntatalon ulkopuolella venähti yli sataan metriin ja jonottamisesta tulikin päivän ainoat moitteet.

-Onneksi väki ymmärsi hyvin turvatarkastuksen aiheuttamat jonot, mutta toki palautettakin tuli, kertoi Heinonen ja oli erityisen tyytyväinen siihen, että päivä veti paikalle myös runsaasti nuorta väkeä.

-Nuoret tulivat aivan keskenään tutustumaan taloon ja olivatkin erityisen kiinnostuneita talosta, mutta myös politiikasta. Kiitosta hallitukselle tuli erityisesti opiskelijoiden asioiden korjaamisesta ja aktiivisesta koulutuspolitiikasta. On hieno huomata, että nuoret osaavat myös reilusti jakaa kiitosta ja olla tyytyväisiäkin. Tosin ennen tätä, ei siihen oikein ole ollut vuosikausiin aihetta, totesi Heinonen.

Nuorten lisäksi paikalla kävi runsaasti ulkomaalaisia turisteja, mutta suurin väkiryhmä oli keski-ikäiset ja eläkeläiset. Tiistaina 21.8. eduskunnan vuonna 2004 valmistuneessa lisärakennuksessa, eli Pikkuparlamentissa vietetään avoimia ovia kello 14.00.-18.00.

-Valitettavasti en itse pääse tiistain tilaisuuteen, kun samaan aikaan isännöin ministereitämme Hämeessä Kokoomuksen ministeriryhmän kesäkokouksessa, harmitteli Heinonen ja uskoi, että toinen päivä vetää jopa enemmän väkeä paikalle kuin maanantai.

Avoimien ovien lisäksi Eduskunnan 100-vuotisnäyttely on esillä Eduskunnan kirjastossa 24.8.2007 asti. Näyttely esittelee yksikamarisen eduskunnan ja suomalaisen yhteiskunnan kehitystä sadan vuoden aikana. Lisäksi Puhemiehet, muotokuvia eduskunnan kokoelmista -näyttely Kansallismuseossa on poikkeuksellinen tilaisuus nähdä kansallisesti merkittävä muotokuvakokoelma. Kokoelmaan kuuluu 33 säätyvaltiopäivien ja yksikamarisen eduskunnan aikaista puhemiehen muotokuvaa. Puhemiesten muotokuvat ovat esillä Kansallismuseossa 26.8.2007 asti.

Avoimet ovet ovat osa eduskunnan 100-vuotisjuhlakauden ohjelmaa. Avoimet ovet järjestettiin myös elokuussa 2006.

Kommentit