Ensi vuonna käynnistyy yli 65-vuotiaita koskeva Kela-korvausten lääkäripilotti.
Kela-korvausten ympärillä on ollut syksyn aikana vähän kohinaa. Eilen julkistettiin nyt esitykseen tehdyt muutokset kuulemiskierroksen jälkeen ja näyttää siltä, että lausuntokierros oli hyvä ja kohina on vaihtunut kiitokseksi. Ensi vuonna Kela-korvauksia on tarkoitus kohdentaa aiempaa vahvemmin niihin lääkärikäynteihin, joita on heikommin saatavilla julkisessa terveydenhuollossa. Tosiasia on nimittäin se, että ei lääkärijonossa kukaan parannu ja toisaalta lääkärijonojen purku helpottaa ihan jokaisen suomalaisen lääkäriinpääsyä.
”Palautamme Kela-korvaukset hedelmöityshoitoihin ja lisäksi korotamme muun muassa silmälääkäreiden, gynekologien, fysioterapian, hammashoidon ja mielenterveyspalveluiden korvauksia”
Eniten huomiota saikin ensi vuonna käynnistämämme malli, missä 65 vuotta täyttäneet pääsevät myös yksityiselle yleislääkärin vastaanotolle julkisenpuolen terveyskeskusmaksun hinnalla eli 28 eurolla. Ikäihmiset siis voivat mennä siis samalla hinnalla joko julkiselle puolelle tai yksityiselle lääkäriasemalle yleislääkärin vastaanotolle. Uusi 65-lääkärimalli pilotoidaan ensi syksynä, kun ensin lainsäädäntö saadaan tältä osin valmiiksi ja tehtyä myös Kelan ja yksityisten lääkäriasemien väliset sopimukset. Lääkärikeskusta kanssa siis tehdään ns. suorakorvaussopimukset ja näihin sisällytetään myös hintakatto ja myös rajaus siitä, että lääkäriasemat eivät voi näistä käynneistä periä esimerkiksi toimisto- ja palvelumaksuja tai vastaavia. Kela maksaisi siis kokeilussa mukana oleville lääkäriasemille määritellyn hintakaton ja 28 euron omavastuun välisen erotuksen. Hintakatolla varmistetaan, että hyödyn korvauksista saa asiakas ja se ei voi valua hintoihin. Hyväksyessään suorakorvaussopimuksen lääkäriasema sitoutuu siis tarjoamaan lääkärikäyntejä enintään hintakaton suuruisella hinnalla. Kyse olisi siis eräänlaisesta valtakunnallisesta palvelusetelistä, johon ovat oikeutettuja kaikki 65 vuotta täyttäneet ympäri Suomen hyvinvointialueesta riippumatta. Kela esitti tällaista vastaavaa mallia hallitusneuvotteluissa ja nyt se toteutetaan.
Kokeilussa yli 65-vuotiaat pääsevät yksityisen yleislääkärin vastaanotolle julkisen terveydenhuollon asiakasmaksun suuruisella omavastuulla.
Mikäli tämä nyt käyttöön otettava hintakatto saadaan toimimaan suunnitellusti kokeilussa niin se on tarkoitus laajentamaan jatkossa koskemaan myös muita Kela-korvauksia.
Palautamme myös samalla mm. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) vasemmistohallituksen viime kaudella poistamat Kela-korvaukset hedelmöityshoidoille. Korvaukset kattaisivat siis jatkossa noin 40 % korvauksen perusteena olevista kustannuksista, kun ennen korvauksen poistoa vuonna 2022 korvausprosentti oli noin 12,8 %. Hedelmöityshoidoista ei ole saanut siis Kela-korvausta 1.1.2023 alkaen, mutta nyt hedelmöityshoidot siis palautetaan Kela-korvauksen piiriin. Ensi huhtikuussa astuisi voimaan lisäksi seuraavat muutokset ja korotukset:
- Silmätautien erikoislääkärien ja gynekologien vastaanottokäyntien korvaustaksoja korotetaan (korvaustaksa arviolta 60–70 euroa).
- Fysioterapia palautetaan korvattavaksi. Jatkossa korvauksen saa myös ilman lääkärin lähetettä enintään neljästä käynnistä vuodessa (korvaustaksa noin 15 euroa).
- Suuhygienistikäynteihin lisätään suorakorvattavuus. Korvauksen saa ilman hammaslääkärin lähetettä enintään kahdesta käynnistä vuodessa (korvaustaksa noin 21 euroa).
- Hammashoidon ja mielenterveyspalveluiden Kela-korvauksia korotetaan.
Kela-korvauksia koskevat uudistukset tulevat siis voimaan ensi vuonna vaiheittain ja tähän on varattu valtion rahoitusta 335 miljoona euroa, joka jakautuu vuosille 2024–2027. Samalla lausuntokierrokselta tullee palautteen mukaisesti perutaan esitys, jossa oli tarkoitus korottaa yksityisen terveydenhuollon Kela-korvauksia 50 euroon nykyisestä 30 eurosta.
Vuonna 2023 lähes 1,5 miljoonaa suomalaista sai Kela-korvausta yksityislääkärillä käynnistä. Kela-korvattavia yksityisiä lääkärikäyntejä kertyi liki 3,4 miljoonaa.
Kohti omalääkärimallia
Hallitusohjelman mukaisesti tavoitteenamme on siis parantaa hoitoon pääsyä ja vahvistaa hoidon jatkuvuutta hyödyntämällä myös omalääkärimallia. Tavoitteen edistämiseksi valmistellaan ja toteutetaan nyt omalääkärimallikokeilun. Hyvinvointialueilla on käynnissä erilaisia omalääkärimallia kehittäviä hankkeita, joiden tavoitteena on hoidon jatkuvuuden parantaminen.
Omalääkäri 2.0 -selvityksen mukaan saman yleislääkärin hoitaessa potilasta hoidon laatu paranee, sairastuvuus ja kuolleisuus vähenevät, terveydenhuollon palveluiden kokonaistarve ja -kustannukset pienenevät sekä potilastyytyväisyys paranee.
Lopputulema voi siis todeta, että vihdoin maassa ryhdytään todenteolla purkamaan lääkärijonoja. Ja tämä malli on tällaisessa taloustilanteessa fiksu, sillä ratkaisussa ei varoja leikata hyvinvointialueilta eikä oteta lisää uutta velkaa. Tähän siis ohjataan jo aiemmin varattuja varoja Kela-korvauksista. Ja pidän hyvänä myös sitä, että samalla kokeilun kautta katsotaan josko voisimme säätää maksukatot myös kaikkiin kelakorvattiin palveluihin.
Tänään eduskunnassa kokousten torstai. Aamusta ensin hallinto- ja turvallisuusjaosto ja päivällä samassa pöydässä toistamiseen. Välissä vielä puolustusvaliokunta ja sitten perään valiokuntavastaavien kokous ja kokoomuksen ryhmäkokous. Kohta kyselytunnille ja illalla sitten vieraaksi vuorostaan Hämeen kokoomuslaisia.
….
Kello 20.24 ja jäin Helsingin kämpille.
Tänään ilta venyi pitkään kokousten ja tapaamisten parissa. Eduskunnassa kyselytunnin jälkeen kiva tuokio kotiseuran väen kanssa eli tänään visiitillä ja kyselytuntia olivat seuraamassa Hämeen kokoomuslaiset. Mika Järvisen johdolla mukava porukka Hämeen Kokoomuksen tekijöitä ja aktiiveja matkassa ja mukavaa keskustelua ja vähän katsetta jo myös kevään vaaleihinkin. Iso kiitos visiitistä.
Illalla töiden jälkeen vielä piipahdin Kultaseppämestari Robert Tarkkasen Juuret-korumalliston lanseerausjuhlassa! Upeaa osaamista ja taidetta jo kolmannessa polvessa. Kiitos kutsusta ja onnea!