XXXIV Riihimäki-ralli avaa rallikauden 186 osallistujan voimin Timo Heinonen Ari Laivolan kyydissä

Uutiset, keskiviikkona 03.01.2007

Rallivuoden 2007 avaa perinteiseen tapaan loppiaisviikonloppuna jo 34. kerran järjestettävä Riihimäki-ralli. Lauantaina 6.1. ajettavan kilpailun pääluokkina ovat tällä kertaa Nuorten SM-sarjan ja Lady Cupin luokat, joiden viidessä eri luokassa on yhteensä 73 osallistujaa. Mukana Lopellakin ajettavassa rallissa nähdään myös tulevan rallin SM-sarjan kärkikuljettajia kun Jarmo Mikkonen ja Ari Laivola testaavat kalustoaan tammikuun lopussa ajettavaa Tunturirallia silmällä pitäen. Ratapuolella SM-kultaakin viime vuonna juhlineen Laivolan kartturina Riihimäki Rallissa nähdään MTV3:n Motorforumistakin tuttu urheilutoimittaja Timo Heinonen.

– Viime vuonna osallistuin kilpailuun yhdessä Jarno Hatakan kanssa ja voitimme oman luokkamme. Tällä kertaa pääsen taistelemaan jo koko rallin voitosta, kun kuljettajana on rallin SM-sarjan monivuotinen kiertäjä janakkalalainen Ari Laivola, totesi Timo Heinonen ja kertoi osallistumisen olevan osa ammattitaidon ylläpitoa ja syventämistä.

– Kun työkseni teen tv-ohjelmia ralleista, ratakilpailuista ja yleensä moottoriurheilusta niin on tärkeää päästä aina välillä hieman syvemmälle lajiin sisälle. Se antaa sisältöä selostuksiin ja näkemystä ja syvyyttä muutenkin ammattitaitoon, lisäsi Heinonen, joka alkavallakin kaudella nähdään MTV3:sen moottoriurheiluohjelmien lisäksi myös selostajana ja kuuluttajana SM-ralleissa, Neste Oil Rallissa ja myös muissa moottoriurheilutapahtumissa paikanpäällä.

-Ns. liveselostaminen on juuri sitä työtä mistä ehkä eniten nautin. Usein teen myös tv-selostukset samalla tavalla. Näin saan selostuksiin tunnetta, vauhtia ja latausta. Toisaalta myös käsikirjoittaminen ja tuottaminen on haastavaa ja siksi mielekästä. Ehkä se on juuri se töiden erilaisuus mikä saa aina innostumaan, pohti Heinonen ja odotti tulevan viikonlopun rallia mielenkiinnolla vaikka olikin huolestunut teiden kunnosta.

– Toivotaan, että tiet kestävät, mutta nyt on tosin olemassa riski, että kulumaa tulee tavallista talvirallia enemmän. Mutta tavan mukaan kilpailujen järjestäjät sitten korjaavat mitä vaurioita teille tulee. Täytyy olla kiitollinen, että yksityisteitä saadaan edelleen hyvin käyttöön ja tiehoitokuntien ja maanomistajien suhtautuminen on moottoriurheiluun myötämielistä.

Heinosen kanssa kilpailuun starttaavalle Ari Laivolalle Riihimäki Ralli on tärkeä testiralli tulevaa SM-kautta silmällä pitäen. Kuumimpana ennakkosuosikkina rallin luokkaan 8 starttaa kuitenkin kilpailun viimevuotinen voittajana ja yksi Rallin SM-sarjan alkavan kauden kuumimmista ennakkosuosikeista Jarmo Mikkonen yhdessä Jaakko Markkulan kanssa. Voittotaistelussa nähdään mukana myös varmasti Riihimäen UA:n Jari Laakso yhdessä Arto Lahden kanssa sekä Jouni Arolainen ja Jarkko Miettinen.

Paikalliset ennakkosuosikkeina Junnu SM:ssä

Kaikkiaan määräaikaan mennessä lisäluokat huomioiden ilmoittaututumisia Riihimäki Ralliin saapui 186 kappaletta, johon kilpailun järjestävä seura, Riihimäen Urheiluautoilijat, on erittäin tyytyväinen. Kiinnostus Riihimäellä järjestettäviä kilpailuja kohtaan on edelleen korkealla, vaikka tällä kertaa keliolosuhteet eivät olekaan kovin suotuisia.

Nuorten SM-sarjaan osallistujien määrä on kasvanut edellisistä vuosista, koska mukaan sarjapisteistä N-ryhmän enintään kaksilitraisilla ja V-1600 –luokan autoilla kilpailevien lisäksi on otettu myös F ja F2-ryhmän enintään kaksilitraisilla sekä A ja N –ryhmän enintään 1400 –kuutioisilla autoilla kilpailevat kuljettajat. Myös pistelaskua on muutettu siten, että jaettavien pisteiden määrä riippuu luokassa lähtevien määrästä.

Uudistetun SM-sarjan merkittävämmäksi luokaksi on kohonnut yhdistetty N,F,F2 enintään kaksilitraisten luokka yksi, johon Riihimäellä pisteistä on ilmoittautunut kamppailemaan peräti 53 paria. Ennakkosuosikkien viittaa luokassa yksi kantavat kotikilpailua ajavat loppilainen Riihimäen UA:n Joonas Kolehmainen ja Hyvinkään UA:ta edustava Tapio Suominen. Vahvimmat haastajat heille löytynevät Mäntyharjun Moottorikerhon Toni Kuhasesta, Teiskon UA:n Joni Mäkelästä, Tuupovaaran Toni Tahvanaisesta sekä Sipoon Autokerhon Olle Öhmanista. Mustan hevosen osa on varattu kotikulmillaan ajavalle ja reitille numerolla yksi starttaavalle Lopen Tero Salmiselle.

– Tottakai toivon, että loppilaiset kuljettajat nyt menestyisivät nuorten SM-kauden avauksessa. Joonas Kolehmainen on äärimmäisen lahjakas ja nopea kuljettaja, jolla on mahdollisuuksia menestyä todella pitkälle. Toivon todella, että Joonas saisi nyt ehjän kilpailun alle ja hyvän alun kaudelle. Mielenkiintoista on myös nähdä miten Tero Salmisen lähtönumero peliin vaikuttaa. Ykkösenä liikkeelle – joko liukasta ja haittaa tai sitten ei uria ja hyötyä, pohti Heinonen paikallisten kuljettajien asetelmia.

V-1600 ja 1400 –luokkien vahvimmat ennakkosuosikit ovat Rantasalmen Janne Hakulinen, Hesan ST-tallin Mikael Lindberg, Juvan UA:n Mika Savolainen sekä Alavuden UA:n Kristian Yritys. Jos Nuorten SM-sarja on noussut uuteen kukoistukseen, on tilanne Lady Cupin puolella aiempaa heikompi. Vaikka ilmoittautuneita on ainoastaan seitsemän, tulee kilpailu voitosta olemaan tiukka ja mielenkiintoinen, sillä hallitsevaa mestaria Minna Lindroosia ei Riihimäellä nähdä. Vahvimmin uudeksi mestariksi ja avausosakilpailun voittoon uskotaan olevan mahdollisuus Lahden UA:n Satu Tanskasella, PR-Racingin Marjo-Riitta Lundanilla ja Mynämäen UA:n Jaana Jaakkolalla.

Kilpailun lähtö tapahtuu aivan kaupungin keskustasta Hämeenaukiolta kello 13.01 alkaen. Yleisölle reitti julkistetaan kello 11.00 alkaen, jolloin rallipaketteja on mahdollista ostaa Riihimäen alueen myyntipisteistä. Reitin seitsemällä erikoiskokeella on mittaa noin 81 kilometriä. Reitillä on ainoastaan kaksi huoltomahdollisuutta, joten nopeuden lisäksi punnitaan kuljettajien, autojen ja renkaiden kestävyys. Maaliin kilpailukeskukseen Pohjolanrinteen koululle ensimmäisiä kilpailijoita on odotettavissa noin kello 18.00 alkaen.

Kommentit