Vuonna 2022 eduskunta oli vielä itärajan turvallisuudesta yksimielinen – Miksi nyt turvallisuudella politikoidaan?

Blogi, tiistaina 09.07.2024

SDP:n kansanedustaja ja eduskunnan hallintovaliokunnan jäsen Eveliina Heinäluoma (sd.) kirjoitti hyvän kolumnin Demokraatti -lehteen 7.7.2024. Heinäluoma kirjoitti, että ”Keskustelu rajaturvallisuuslaista käy kovilla kierroksilla. Venäjän toiminta on häikäilemätöntä ja ennennäkemätöntä – Putin on valmis käyttämään omiin vastenmielisiin tarkoitusperiinsä demokraattisen yhteiskuntamme oikeushyveitä ja sitoutumista kansainvälisiin sopimuksiin”. Mutta kirjoituksen punainen lanka oli siinä, että ”rajaturvallisuuskeskustelussa olisi syytä säilyttää johdonmukaisuus”.

Demariedustaja jatkoi nimittäin puhuttelevasta ja kysyvästi, että ”vielä vuoden 2022 heinäkuussa eduskunta oli käytännössä yksimielinen rajaturvallisuuden suojaamisessa. Kaksi vuotta myöhemmin vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat ovat kyseenalaistaneet eduskunnan käsittelyssä olevan uuden rajaturvallisuuslain tarpeellisuuden”. Heinäluoman ihmettelevä katse ja kysymys oli kohdistettu ensisijaisesti ja aivan aiheellisesti vasemmistoliittoon ja vihreisiin. Näiden takki maamme turvallisuuskysymyksissä kääntyikin aivan toisenlaiseksi mantteliksi, kun puolueet siirtyivät eduskuntavaalien 2023 jälkeen hallitusvastuusta oppositioon. Kolumnissaan Heinäluoma kuitenkin unohtaa yhden ja tärkeimmän eli peilin? Pitää nimittäin muistaa, että rajaturvallisuuslakia vastustaa myös merkittävä osa SDP:n omista kansanedustajista. SDP:n vastustus saattaa olla jopa niin laajaa, että se kaataa eduskunnan 5/6 -äänestyksessä koko lain. Toivonkin, että Heinäluoma ja SDP:n johto käyvät vielä sisäisesti vakavan keskustelun siitä, että onko rajaturvallisuus ja maamme ulko- ja turvallisuuspolitiikka sellaisia aihealueita, että niillä kannattaa irtopisteistä edes oppositiossa ollessa yrittää heristellä?

Kirjoituksessaan Eveliina Heinäluoma kertoo miten ”vuoden 2022 heinäkuussa eduskunta päätti yksimielisesti muuttaa rajavartiolakia, niin että poikkeustilanteessa vieraan valtion käyttäessä välineellistettyä maahantuloa hyväkseen voidaan koko itäraja sulkea kaikelta rajanylitykseltä, myös turvapaikanhaulta” ja miten vielä presidentinvaalien aikaan tammikuussa 2024 ”vihreiden Pekka Haavisto kannatti hallitusta kovempia ja nopeampia otteita, kun hän vaati kaikkien itärajan rajanylityspaikkojen sulkemista nopeammin kuin mitä hallitus alun perin päätti”.

Heinäluoma muistutti, että ”rajavartiolain muutos hyväksyttiin hyvin yksituumaisesti niin eduskunnan hallintovaliokunnassa kuin myös istuntosalissa. Vain Venäjän intressejä lähellä olevan Valta kuuluu kansalle -puolueen edustaja Ano Turtiainen kannatti lain hylkäämistä”. Heinäluoman huomio ”Venäjä intressien läheisyydestä on tässä mielenkiintoinen? Tästäkö kyse?

Heinäluoma kysyy aivan oikein kirjoituksessaan, että ”onko poliittinen muisti nykyään alle kahden vuoden mittainen vai vaikuttiko vuoden 2022 kannanottoihin se, että vihreät olivat hallituspuolueena ja sisäministerinä suoraan vastuussa sisäisestä turvallisuudesta ja nyt vihreät ovat oppositiossa vailla ministerivastuuta”.

Kannattaa lukea tuo Eveliina Heinäluoman koko kolumni Demarin sivuilta: Rajaturvallisuuskeskustelussa syytä säilyttää johdonmukaisuus.

Suomen eduskunnalla on tällä viikolla käsissään lähihistorian suurin vastuu maamme turvallisuuden takaamisesta. Hallintovaliokunta sai eilen maanantaina 8.7.2024 valmiiksi mietintönsä ja muutoksensa rajaturvallisuuslakiin. Maamme koskemattomuuden ja turvallisuuden kannalta välttämättömän lakiesityksen käsittely jatkuu tänään eduskunnan ylimääräisessä täysistunnossa kello 12.00. Eduskunta käy asiassa palautekeskustelun ja tavoitteemme on, että itärajan yksi lisälukko saadaan voimaan tulevana perjantaina 12. heinäkuuta 2024.

Eduskuntaa kohden.

….

Kello 21.08 ja mökillä.

Kravatin laitoin naulaan taas muutamaksi päiväksi. Eduskunnassa tänään saatiin palautekeskustelu

päätökseen rajaturvallisuuslain osalta ja ensi perjantaina sitten on aika äänestää maamme turvallisuudesta. Oma arvioni on, että 5/6-äänestyksestä tulee tiukka ja jopa yksi ääni voi tilanteen ratkaista? Saa nähdä mikä on sitten eduskunnan päätös, mutta toivon paras ja pelkään pahinta. Maamme turvallisuus tulisi kuitenkin tässäkin tilanteessa nyt pystyä takaamaan.

Istunnon jälkeen ehdin vielä hieman kiertelemään kotikuntani Lopen Loppilaisia Makuja -tapahtuman kohteita. Väkeä todella paljon liikkeellä ja näytti makeat ja suolaiset herkut tehneensä hyvin kauppansa. Kiva tunnelma ja taidetaan ensi vuonna tehdä tästä sitten jo perinnettä kolmannella kerralla?

Kommentit