VTT:n testaus avaamassa ovia hevosenlannan poltolle – Timo Heinonen ihmettelee kuitenkin pitkää tietä

Uutiset, perjantaina 14.11.2008

VTT on aloittamassa hevosenlannan koepoltoa vielä kuluvan vuoden aikana. Testiolosuhteissa on tarkoitus selvittää hevosenlannan polton mahdollisuuksia ilman jätteenpolttoon vaadittavia laitteistoja. Kansanedustaja Timo Heinonen on aktiivisesti ajanut asiaa Suomen eduskunnassa ja Heinonen onkin tyytyväinen jos asia on nyt liikahtamassa eteenpäin.

– Viime tällä viikolla nosti asian esille eduskunnassa kun käsittelimme energiastrategiaa. On uskomatonta, että ympäristöministeri ei ole asiaa jo hoitanut kuntoon ja näin valtava energiavarasto on nyt maassamme kallista jätettä, ihmetteli Timo Heinonen ja totesi samalla olevansa tyytyväinen, että VTT:n toimesta asia voisi nyt edetä.

Heinosen mukaan yhden hevosen päivässä tuottama lanta kuivikkeen kanssa vastaa noin kolmen polttoöljylitran polttamista ja kun Suomessa on hevosia noin 70 000 niin näiden päivittäinen lanta vastaa 210 000 litraa polttoöljyä. 4-5 hevosen lannalla siis olisi mahdollista lämmittää omakotitalo ja suuremmilla määrillä muitakin rakennuksia. Tällä hetkellä lanta aiheuttaa kovaa vauhtia kasvavalle hevosalalle suuria ongelmia mm. kasvavina kustannuksina.

– Lannasta eroon pääseminen maksaa tällä hetkellä monelle tallille jo enemmän kuin hevosten rehut. Voi vain kysyä, onko tässä mitään järkeä, kertoi Heinonen.

Hevosenlannan polton sallimista ovat vaatineet myös hevosalan järjestöt Suomen Ratsastajainliiton johdolla. VTT:n tutkimuksista uutisoi perjantaina Radio Häme. Radio Hämeen mukaan lantaongelma on erityisen suuri Ypäjän Hevosopistolla, mistä lantaa ajetaan nyt kompostoitavaksi ympäri maan.

– Testaus oli esillä kesällä ja on hyvä, että asia nyt etenee. Toki hieman voi ihmetellä, että meillä asia vaatii tällaisen pitkän tien. Mutta toivotaan, että järki voittaa ja asiaan saadaan ratkaisu meilläkin, kun moni EU-maa jo tällä hetkellä polton hyväksyy, kommentoi Timo Heinonen.

Kommentit